• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi put nakon 30 godina Microsoft je dodao novi taster na tastaturu, a evo i zašto

Autor Miloš B. Jovanović

Copilot će zamijeniti meni taster uveden pre oko tri decenije, istovremeno kada i Windows taster, a nalaziće se između CTRL i Windows tastera

 Microsoft novi taster na tastaturi Izvor: YouTube / Windows

Kompanija Microsoft želi da 2024. bude "godina AI PC-ja", a prvi korak ka tome je promjena koju uvodi na tastaturama svojih novih laptopova, kao i onih za PC računare.

Riječ je o novom Copilot tasteru koji će se naći na tastaturama tih računara, a koji će korisnicima omogućiti brz i direktan pristup Windows Copilot-u, inteligentnom virtuelnom pomoćniku koga pokreće vještačka inteligencija.

Uvođenje Copilot tastera je prva velika promjena na Windows PC tastaturama u gotovo tri posljednje decenije.

"Prije gotovo punih 30 godina predstavili smo Windows taster na PC tastaturi, koji je ljudima širom svijeta omogućio interakciju sa Windows-om. Ovu najnoviju transformaciju vidimo kao dio putovanja sa Windows-om u gdje će Copilot biti mjesto ulazna u svijet vještačke inteligencije na vašem PC-u", rekao je izvršni potpredsjednik i šef marketinga potrošačkih proizvoda Microsoft-a Jusuf Mehdi.

Copilot taster za Windows 11
Izvor: YouTube / Windows

Copilot će zamijeniti meni taster koji je takođe uveden prije oko tri decenije, istovremeno kada i Windows taster. Odnosno, na većini tastatura će se nalaziti u donjem redu tastature, između CTRL i Windows tastera.

Pritisak na Copilot taster automatski aktivira Windows Copilot asistenta, koji je ugrađen u Windows 11, čime korisnik dobija chatbot sličnog megapopularnom ChatGPT-u koji je u stanju da odgovara na različite upite, kao i da preduzima određene akocije unutar samog Windows-a.

A u onim zemljama u kojima Copilot još uvijek nije dostupan za korišćenje, pritisak na Copilot taster će otvoriti Windows Search pretragu.

I dok je Windows taster namijenjen otvaranju Start menija, a u kombinaciji sa drugim taserima može da se obavlja i brojen druge funkcije, Copilot taster će isključio služiti za "pozivanje u pomoć" Windows Copilot-a.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS