• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijera predstave "Sabirni centar" u NPRS

Autor mondo.ba

Predstava „Sabirni centar“ premijerno će biti izvedena u srijedu, 18. oktobra u 20 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta RS u Banjaluci.

Autor predstave je Dušan Kovačević, a adaptaciju potpisuju Ivan Velisavljević i Marko Misirača, koji je režirao predstavu. Premijernim izvođenjem ovog komada zvanično će biti otvorena 88. sezona Narodnog pozorišta RS, a tom prilikom će biti i dodjeljene nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u prethodnoj pozorišnoj sezoni.

„Predstava Sabirni centar po tekstu Dušana Kovačevića okupila nas je, u jesen 2017. godine, da udruženim snagama ispričamo svoju verziju ove priče. Odlučili smo da se vratimo u ne tako davnu prošlost, u Banju Luku i Krajinu 1990. godine, uoči rata u Hrvatskoj i BiH, u doba početka privatizacije i pljački velikih firmi pod maskom „stimulisanja privatnog biznisa“, i kroz ideju profesora istorije o stvaranju Gradskog muzeja narodne revolucije u želji da očuva tekovine NOB-a, lociramo kada je i kako (ponovo!) počelo i kako se razvijalo ludilo na ovim prostorima. Da se zapitamo da li je sve bio privid i koliko je taj privid trajao?", kaže Misirača i dodaje:

„Posebno mi se učinilo zanimljivim vratiti se u to vrijeme i u te okolnosti danas kada je na snazi opšti revizionizam i kada političari masovno koriste i zloupotrebljavaju ideološku dezorijentisanost naroda na ovim prostorima. Ova predstava bi tako mogla da funkcioniše na više nivoa: i kao društveno-politička groteska i kao intimna porodična drama.“

Sabirni centar je prva koprodukcija između Narodnog pozorišta RS iz Banjaluke i Pozorišta Prijedor iz Prijedora.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop