Srbija deo VELIKOG Facebook eksperimenta

Autor:

Ako budete dovoljno glasni protiv toga da vam Facebook menja News Feed - možda ga Fejs ne promeni!!!

0
A- A A+

Prema objavi jednog od novinara na sajtu Medium, Srbija je, zajedno sa Slovačkom, Šri Lankom, Kambodžom, Bolivijom i Gvatemalom deo velikog Facebook eksperimenta, u kojem je sav sadržaj stranica koje nisu generisali prijatelji premešten u Explore Feed.

U News Feed liniji ostale su samo objave prijatelja i sponzorisane objave.

Novi Explore Feed u našoj zemlji funkcioniše drugačije, nego drugde u svetu, jer je SAV sadržaj koji nije plaćen, odnosno sponzorisan ili kreiran od strane prijatelja, premešten u Explore Feed i pritom nije poređan po vremenu objave, nego je raštrkan onako kako ga je Fejs razbacao. Ovo je samo eksperiment, objavljeno je na pomenutom sajtu, što je Facebook potvrdio, ali se ne zna do kada će eksperiment trajati.

Prema istraživanju koje je sprovedeno od četvrtka, 19. oktobra do sledećeg dana, novi Facebook sistem oborio je doseg Facebook stranica (organic reach) najpoznatijih medija u Slovačkoj za dve trećine! Ista je situacija u Kambodži i ostalim zemljama u kojima je eksperiment na snazi, dakle i u Srbiji.

Ne možemo puno toga da uradimo što se promene izgleda News i Explore Feed-a tiče, osim da iskažemo svoje nezadovoljstvo ovakvim stanjem, pa ako i vas nervira to što morate da koristite Explore Feed - pišite Facebook timu putem linka.

Ostale vijesti