Uhapšeni zbog Bitcoin rudarenja

Autor:

Naučnici ruskog nuklearnog centra uhapšeni su zbog rudarenja najpoznatije kriptovalute.

0
A- A A+

Nekoliko naučnika ruskog nuklearnog postrojenja „Sarov“ uhapšeno je pošto su navodno pokušali da tragaju za kriptovalutom Bitcoin na jakim kompjuterima u tom strogo čuvanom centru.

Pripadnici ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) uhapsili su osumnjičene kada su pokušali da iskoriste neke od najmoćnijih superkompjutera u Rusiji za sticanje vrijednih bitkoina, navodi BBC. Federalni nuklearni centar u Sarovu, na zapadu Rusije, zatvorena je oblast i pod specijalnim je bezbjednosnim režimom.

"Došlo je do neovlašćenog pokušaja korišćenja kompjutera u privatne svrhe, uključujući takozvano 'rudarenje' (za Bitcoin)", saopštio je Centar u Sarovu. Superkompjuter ne bi trebalo da bude povezan na internet iz bezbjednosnih razloga, a kad su naučnici pokušali da to učine, momentalno je obavješteno bezbjednosno odjeljenje nuklearnog centra. "Koliko znamo, protiv njih je pokrenuta krivična istraga", rečeno je iz Centra za Interfaks.

Prva atomska bomba Sovjetskog Saveza proizvedena je upravo u „Sarov“ centru, za vrijeme komunističkog diktatora Josifa Staljina. Sarov je u vrijeme Hladnog rata bio državna tajna i nije se nalazio na sovjetskim mapama, a posebne dozvole za ulazak u Centar Rusima su potrebne i danas. Nuklearni centar "Sarov" je 2011. godine nabavio superkompjuter, koji je u tom trenutku bio 12. najmoćniji računar na svijetu, navodi Frans pres.

Ostale vijesti