Šta sve možete da očekujete posle porođaja

Autor:

Jedna novopečena mama očigledno nije bila spremna na sve što može da joj se desi posle porođaja, pa je odlučila da podeli svoje iskustvo i pomogne budućim majkama da budu spremnije.

0
A- A A+

Dok iščekujete da postanete majka i tako se nađete u najlepšoj ulozi života, pripremate se za sam porođaja, spremate stvari za bebu i slično. Sigurno se i "milion" puta zapitate kako će izgledati vaš život kada na svet donesete bebu, ali za neke stvari koje se vašem telu dogode nakon toga se verovatno ne pripremite dovoljno.

Jedna novopečena mama zato je otvoreno i iskreno podelila svoje iskustvo, ne bi li pomogla drugima.

Milena Sančez je na Twitteru najpre rekla da nije imala "najlakšu moguću trudnoću", ali da je zbog detaljnih priprema ipak osećala kao da je sasvim spremna za ono što je očekuje.

"Bože, koliko sam se prevarila", piše ona priznajući da se osećala potpuno izgubljeno nakon porođaja jer je postojalo toliko stvari kojih nije ni bila svesna.

Novopečena mama je zato izdvojila nekoliko stvari za koje bi volela da je znala da je očekuju posle porođaja.

Ona nije bila pripremljena na vaginalni iscedak koji sadrži i krv, a koji kod žena može da se javlja i do šest nedelja nakon porođaja. Pored toga, Sančezova ističe da joj je polni organ bio otečen, a brinula se i da nije dobra majka zato što nije počela da plače od sreće kad je videla svoju bebu.

"Nekoliko meseci mi je bilo veoma neprijatno i izgledalo mi je kao da nikad neću biti ponovo ona stara", kaže ona.

Milena ističe da joj niko nije rekao da to što je ušivena "tamo dole" može da učini odlazak u toalet tako bolnim, a nisu je upozorili ni da bi mogla da se upiški bez najave. Nije bila spremna ni na postporođajne bolove, kao ni na to da će joj koža izgubiti dosta elastičnosti.

"Niko mi nije rekao da će mi stomak biti toliko opušten ili da će trebati nekoliko nedelja da mi nestane trudnički stomak. Ne sećam se da sam to videla negde u medijima, ali jesam videla ravne stomak na ženama tri dana posle porođaja", piše Milena.

Na stranu sve ove fizičke posledice porođaja, Sančezova objašnjava da nije očekivala "divljanje" hormona nakon porođaja, a ističe i da dolazak bebe u porodicudrastično utiče na vezu supružnika.

"Previše sam romantizovala prvih nekoliko nedelja u svojoj glavi, stvorila sam sliku neke savršene porodice, mislila sam da ćemo se nas dvoje još više zaljubiti jedno u drugo i biti bliskiji i jači nego ikada", dodaje ona.

Međutim, realnost je bila drugačija, i Sančezova priznaje da su se ona i njen partner "često svađali bez ikakvog pravog razloga" i da je bila emotivno veoma iscrpljena.

Završavajući svoju priču, ona je pozvala na veću dostupnost informacija budućim majkama, kako se ne bi osećale usamljeno kao ona posle porođaja i kako bi bile upućene u ono što ih očekuje.

"Buduće majke moraju da shvate da ne postoji glupo pitanje i da ih ne bude sramota da zatraže pomoć, podršku ili da se jednostavno raspitaju za ono što ih zanima", zaključuje ona.

Njena priča izazvala je veliku pažnju na društvenim mrežama, a mnogi su pohvalili njenu iskrenost.

"Svaka čast na iskrenosti! Veoma je važno da žene znaju da je sve što si navela normalno. Ljudi se previše zapletu u svoja očekivanja kako nešto treba da bude", jedan je od komentara.

Ostale vijesti