• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pičineli za MONDO: Stripovi će uvijek biti u modi!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

"Crtanje naslovnica Zagora izuzetno je teško, prije svega jer od početka znate da autorski nikada nećete dostići nivo 'Maestra' Galijena Ferija", kaže Alesandro Pičineli, jedan od najpoznatijih strip crtača današnjice.

 Alesandro Pičineli Zagor strip autor naslovnica intervju za MONDO Stripovi će uvijek biti u modi! Izvor: MONDO/Alessandro Piccinelli

Od 1961. godine, kada se prvi put pojavio u Italiji, Patrik Vajlding, poznatiji kao Zagor (indijanski Za-gor Te-Nej, odnosno Duh sa Sjekirom), iz darkvudske šume širio se prvo po Apeninskom poluostrvu, da bi nešto kasnije veliku popularnost stekao u zemljama bivše Jugoslavije.

Prvo izdanje na našem jeziku svjetlost dana ugledalo je 1968. godine, kada je novosadska izdavačka kuća Dnevnik, u svom izdanju Zlatne serije objavila strip "Nasilje u Darkvudu" (broj 13), nakon čega je nastala prava pomama za ovim junakom.

Zagor, kao i ostali junaci izdavačke kuće Serđo Boneli Editore (ita. Sergio Bonelli Editore, SBE), poput Teksa, Dilan Doga, Mister Noa, Marti Misterije i drugih, oduševljavali su čitaoce u bivšoj državi.

Impresionirani sjajnim crtežima, čitaoci su "gutali" stranice, uživajući u radovima brojnih strip crtača, među kojima se isticalo jedno ime - Galijeno Feri.

Tako je za originalne italijanske naslovnice od početka, dakle od 15. juna 1961. godine, kada je izašlo prvo izdanje, pa sve do smrti 2016. godine, bio zadužen upravo Feri.

Tog 2. aprila "Maestro" Feri napustio nas je zauvijek. U izdavačkoj kući Boneli, kao I kod svih ljubitelja devete umjetnosti, vladala je velika tuga, ali život je morao krenuti dalje…

Težak zadatak postavljen je pred čelnike SBE. Trebalo je odabrati nasljednika velikog Galijena.

Četiri mjeseca nakon Ferijeve smrti odlučeno je da naslovnice Zagora ubuduće krase crteži Alesandra Pičinelija, strip autora rođenog 1975. godine u Komu, čiji je prvenac bio strip "Zenit 666", koji se na kioscima pojavio 1. oktobra 2016. godine.

Ko je, u stvari, Pičineli?

Nakon što je diplomirao grafički dizajn u Milanu 1999. godine, svoj crtački talenat iskazivao je u nekoliko magazina, da bi dvije godine kasnije izdavačka kuća "Medijakomiks" objavila njegov prvi, onlajn strip, pod naslovom "Armadel".

Teško da je tada mogao zamisliti da će 15 godina kasnije biti zadužen za naslovnice jednog od najpoznatijih stripova današnjice.

Ali, to se desilo.

Postepeno, nakon brojnih proba, dobio je priliku u SBE 2006. godine. Nakon kraćeg rada na Zagoru, prebačen je u redakciju koja je objavljivala Teksa Vilera, te se postepeno ustalio na poziciji crtača ovog stripa.

Deceniju kasnije, san mu se ostvario, a kako je tekao put Alesandra Pičinelija, pročitajte u ekskluzivnom intervjuu za naš portal.

MONDO: Prije svega, želio bih da vam se zahvalim za ovaj intervju. Nisam siguran da li ste imali priliku ranije da razgovarati sa nekim od novinara iz BiH, tako da, za početak, želio bih da vas pitam kakav je osjećaj kada se neko iz zemalja "trećeg svijeta" interesuje za vaše stripove, odnosno one koje dolaze iz izdavačke kuće SBE?

Alesandro Pičineli:"Hvala vama! Boneli stripovi čitaju se u mnogim zemljama, širom svijeta, tako da za mene to predstavlja pravo zadovoljstvo. To znači da se naši heroji cijene na svakoj stranici njihovih priča, odnosno da se za njihove avanture čuje širom svijeta", počeo je priču za MONDO 43-godišnji italijanski strip crtač.

O STRIPU

MONDO: Vjerovatno znate da su čitaoci iz bivše Jugoslavije veliki fanovi stripa. Ipak, situacija danas je poprilično drugačija nego recimo 80-ih godina prošlog vijeka, odnosno stripovi nisu toliko popularni među mlađom populacijom. Šta mislite koji je način da se mladi "ubijede" da čitaju više, ne samo stripove, nego uopšte knjige i drugu literaturu?

Alesandro Pičineli:"Danas nove generacije imaju mnoge stvari koje im odvraćaju pažnju, troše im vrijeme, te se zanimaju i stimulišu maštu na druge načine. Tu mislim na video igre, internet… Stripovi su takođe sredstvo komunikacije, koje je uvijek fasciniralo kako odrasle, tako i djecu, tako da mislim da nikada neće izaći iz mode. Bilo da ih čitate na papiru ili na tabletu, važna stvar je da su to kvalitetne priče koje podstiču čitanje. Ovo se odnosi i na knjige, naravno. Najbolje mjesto za riječ je u ustima, kao i uvijek."

MONDO: Čini mi se da se situacija oko stripa popravila u posljednjih par godina?

Alesandro Pičineli:"Slažem se. Kao i uvijek, razliku prave ideje i kvalitet. Vjerujem da se u posljednjih nekoliko godina pojavilo mnogo prijedloga, mnogo priča, mnogo interesantnih projekata, a samim tim i više čitalaca."

MONDO: Kako vidite strip u budućnosti, recimo u narednih 10 ili 20 godina?

Alesandro Pičineli:"Kao što sam rekao ranije, možda će čitaoci stripove više čitati na tabletima (iako mislim da je zadovoljstvo listanja stranica nezamjenjivo!) ili na neke druge načine. Ali, ne vjerujem da će se nešto bitno promijeniti."

MONDO: Kada ste vi počeli da čitate stripove?

Alesandro Pičineli:"Stripove čitam oduvijek. Moj otac uvijek je bio veliki obožavalac, od pojave Teksa Vilera 1948. godine i svih ostalih Boneli junaka, tako da sam se kod kuće zabavljao čitajući njegove beskonačne kolekcije."

MONDO: Šta je bilo presudno da se kasnije počnete baviti crtanjem stripova?

Alesandro Pičineli:"Vjerujem da sam od rođenja pokušavao da oponašam fantastične crtače stripova koje sam čitao! Na primjer, kada sam imao osam ili devet godina, kada sam prvi put čitao Zagora, u priči Lešinar (ita. L'Avvoltoio), nije bilo moguće ne ostati fasciniran ljepotom Ferijevog crteža. Listom papira i olovkom pokušao sam da kopiram ove fantastične crteže, pitajući se 'da li ću jednog dana i ja moći da crtam stripove'."

GALIJENO FERI

MONDO: Već ste rekli da ste se divili vašem prethodniku Galijenu Feriju. Svi znamo da je "Maestro" bio sjajan umjetnik. Koliko je njegov stil kasnije imao uticaja na vaš?

Alesandro Pičineli:"Galijeno Feri jedan je od očeva našeg stripa i realističnog stripa. Dakle, to je referenca ne samo za mene, nego za sve one koji žele da se bave ovim izvanrednim poslom. On je primjer ne samo sa umjetničke tačke gledišta, već i zbog načina na koji je pristupao svom poslu: izuzetna posvećenost radu, eksperimentisanje, igranje svojim talentom, svakodnevna borba u potrazi za boljim rješenjem da se iskaže određena scena."

MONDO: Takođe, tu je i Klaudio Vila. Riječ je o crtaču naslovnica koji je imao sličan put kao i vi, naslijedivši na naslovnicama Teksa Aurelija Galepinija. Možete li nam reći par riječi o Vili?

Alesandro Pičineli:"Upoznavanje sa Vilom bilo je ključno za mene. Beskrajno sam mu zahvalan za sve savjete koje mi je dao i koje mi i danas daje. Crtači moje generacije (i ne samo oni) mnogo mu duguju, jer i on je jedna od referentnih tački."

Izvor: MONDO/Alessandro Piccinelli

MONDO: Ranije ste radili na Teksu, ali kada je Feri preminuo, naslijedili ste ga na naslovnicama Zagora. Prije nego što su u SBE odlučili da upravo vi budete taj koji će nastaviti tamo gdje je Feri stao, u opticaju su bili i neki drugi autori, poput Mikelea Rubinija, Marka Vernija ili Đoevita Nuča. Ali, izabrali su vas. Kako ste se osjećali kada ste dobili ponudu iz Bonelija?

Alesandro Pičineli:"Nevjera! To je bila moja prva reakcija na vijest da izdavačka kuća Boneli želi da mi povjeri naslovnice Zagora. Uzimajući u obzir da sam nacrtao samo jednu jedinu priču Duha sa sjekirom i nakon toga prešao na Teksa, nisam mislio da će mi pripasti takva čast. Takođe, jer sam znao da u Zagorovom timu, u okviru SBE, postoje mnogi talentovani crtači koji bi mogli preuzeti tu ulogu. Naravno, sve to povećalo je moju odgovornost i posvećenost koju sam uložio u svoj rad, takođe i prema mojim kolegama. S moje strane, znao sam šta pravi 'zagoriano' mora uraditi: ako Zagor pozove, ti odgovaraš sa 'prisutan'."

MONDO: Iako ste iskusan crtač, koliko je bilo teško naslijediti takvog majstora kakav je bio Feri?

Alesandro Pičineli:"Nemoguće je da crtam Zagora (ili čak Teksa) bez upliva brojnih emocija. To povećava poteškoće u izradi naslovnica, samo zato što savršeno znam ko je Galijeno Feri i kolika je važnost njegove figure (i umjetničke i ljudske) za sve fanove, pa i mene samog. Crtanje naslovnica Zagora izuzetno je teško, prije svega jer od početka znate da autorski nikada nećete dostići nivo 'Maestra' Ferija (kako ja, tako ni bilo ko drugi), ali imate obavezu da ga slijedite (nadajući se da ćete uspjeti u tome) na komunikativnom nivou, jedan aspekt rada i genij Ferija, koji je uvijek bio 20 godina ispred svih ostalih. Njegove naslovnice iz 70-ih godina još uvijek su škola za sve. Bio je veoma moderan autor!"

Izvor: MONDO/Alessandro Piccinelli

ZAGOR

MONDO: Pomenuli ste tu jednu kompletnu priču Zagora, koju ste radili zajedno sa scenaristom Maurom Bozelijem. Riječ je o stripu Hjuron. Da li u budućnosti možemo očekivati još vaših cjelokupnih priča ili ste orijentisani samo na naslovnice?

Alesandro Pičineli:"Bolje je fokusirati se na jednu stvar u određenom periodu. Izrada Zagorovih naslovnica je veliki poduhvat, koji zahtijeva vrijeme."

MONDO: Je li Zagor faš omiljeni junak? Ko vam je heroj izvan Boneli svijeta prirastao srcu?

Alesandro Pičineli:"Tri moja omiljena SBE junaka su Teks, Zagor i Dilan Dog, s obzirom da sam ih oduvijek pratio. Zagor je prvi Boneli strip koji sam pročitao i, kako se kaže, moja prva ljubav koja se ne zaboravlja. Od ostalih, uvijek sam čitao ponešto od svega, od Spajdermena i Iks-mena, do mnogih drugih. Tu je zatim i Rik Roland (Rik Oše), jedan prekrasan serijal."

MONDO: Iako je većina SBE likova i njihovih priča smještena u Sjedinjene Američke Države, evropski stripovi ranije nisu bili toliko popularni "preko bare". Imao sam priliku da razgovaram sa našim čovjekom Igorom Maričićem, osnivačem izdavačke kuće Epicenter Comics iz San Dijega. Pretpostavljam da se upoznati sa činjenicom da u posljednjih par godina izdaju Zagora, Dilan Doga, Teksa, Magičnog vjetra... za američko tržište? Situacija se popravlja i Amerikanci su sve više "zagrijani" za evropske stripove. Zahvaljujući našim ljudima, Zagor i ostali SBE junaci tako su "oživjeli" i u SAD. Šta mislite o tome?

ZLATNA SERIJA

Izdavačka kuća Veseli četvrtak iz Srbije nedavno je pokrenula novu Zlatnu seriju, serijal koji je tokom prošlog vijeka pobrao mnoge simpatije, kako u Italiji, tako i u bivšoj Jugoslaviji. Odlučili su da u ZS priliku daju i domaćim crtačima, koji rade posebne varijante naslovnica u odnosu na originalne. Šta mislite o tome? "Definitivno je riječ o sjajnoj inicijativi. To će dodatno poboljšati izdanje, a takođe i pružiti šansu domaćim autorima da napreduju."

Alesandro Pičineli:"Veoma mi je drago zbog toga! Upoznat sam sa fantastičnom inicijativom Epicenter Comicsa i, kao što sam već rekao, potvrđuje se da kvalitet uvijek bude nagrađen. Moramo nastaviti ići našim putem. Strasti, ideja, posvećenosti i entuzijazma nam ne nedostaje!"

MONDO: Po vašem mišljenju, da li su bolji mini ili dugoročni serijali?

Alesandro Pičineli:"Nemam neki iniverzalan stav, uvijek zavisi od priče koju želite da ispričate. Naravno, Teks i Zagor priče nerijetko su duge i zahtijevaju bar dva ili tri stripa, ponekad i četiri, tako da ti serijali teže beskonačnosti! Ali, postoji i nekoliko zaista izuzetnih mini-serijala, koji pružaju priliku za otkrivanje novih žanrova."

MONDO: Šta mislite, koji strip iz SBE kuće bio mogao biti svojevrsni bum u budućnosti?

Alesandro Pičineli:"U SBE imamo najbolje scenariste, dizajnere, crtače, koloriste, pisce... Siguran sam da ideja i inicijativa neće nedostajati i da će uvijek priče biti odličnog kvaliteta."

MONDO: U Bosni i Hercegovini i regionu postoje brojni crtači sa izuzetnim kvalitetom. Imate li možda neku poruku za njih? Ili za buduće autore iz bivše Jugoslavije?

Alesandro Pičineli:"Izrada stripova je strast, tako da je moja poruka za njih da nastave da 'uzgajaju' ovu veliku strast, sa novim idejama i prijedlozima."

HOBI, SLOBODNO VRIJEME I SPORT

MONDO: Kako provodite slobodno vrijeme? Imate li neki hobi osim stripova?

Alesandro Pičineli:"Živim na jezeru Komo, tako da svaki slobodan trenutak koristim da odem na obalu i uživam u tišini jezera. U autu uvijek nosim košarkašku loptu i kada vidim slobodan teren, uvijek iskoristim priliku za neki šut. Takođe, i bioskop je moja strast."

MONDO: Dakle, košarka vam je omiljeni sport?

Alesandro Pičineli:"Tako je, kao što ste iz mog prošlog odgovora zaključili. Volim košarku, italijansku, evropsku i NBA, bilo koju, sve dok je lopta u obruču!"

MONDO: Italija je ipak poznatija po fudbalu?

Alesandro Pičineli:"Navijam za Juventus, malo zbog toga što mi je otac bio navijač 'Stare dame', a malo jer sam kao dječak gledao utakmice, kada su za Juventus igrali Roberto Bađo, a zatim i Alesandro del Pjero. Ukratko, veliki šampioni."

MONDO: Vaša zemlja prvi put nakon 60 godina nije se našla na Svjetskog prvenstvu, što je bio popriličan šok za sve ljubitelje fudbala, ne samo na Apeninima, nego i šire.

Alesandro Pičineli:"Nisam nešto pratio Mundijal u Rusiji, s obzirom da sam bio poprilično razočaran što se naš tim nije našao na turniru. Bilo kako bilo, uvjeren sam da nam ne nedostaje talenata i želje da sljedeći put učinimo sve kako se to više ne bi dešavalo."

MONDO: Gospodine Pičineli, hvala vam na izdvojenom vremenu. Bilo je zadovoljstvo razgovarati sa vama.

Alesandro Pičineli:"Hvala vama na pitanjima i interesovanju. Iskoristiću ovu priliku da pozdravim sve ljubitelje stripova u Bosni i Hercegovini, a znam da ih ima mnogo, u nadi da ću biti u prilici da uskoro posjetim vašu predivnu zemlju. Vidimo se uskoro!"

Pratite MONDO i na FacebookuTwitteru ili Instagramu

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop