• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li su i vas prodali za 50 dolara?!

Autor mondo.rs

Šta kad nam ukradu nalog, onlajn identitet i lične podatke - koliko vredimo u rukama hakera, gde završavaju naši podaci, za šta se koriste...

 Da li su i vas prodali za 50 dolara?! Izvor: Europol/Kaspersky Lab.

Danas je više nego ikad važno da na internetu budemo bezbedni, a čini se, onlajn špijuna i sajber kriminalaca ima na svakom koraku. Onlajn zloće kradu sve - od pristupa mejlu, preko podataka i naloga na društvenim mrežama, do pamćenja, sećanja i čak hakovanja mozga.

Zaista je važno da se na internetu zaštitite adekvatno, pa o tome oduvek pričamo redovno i prenosimo naša saznanja iz raznih delova sajber univerzuma, ali kad se krađa ličnih podataka ili nekih naših naloga desi, mnogi se zapitaju - pa, dobro, koliko ja to vredim hakerima? Šta mogu da mi uzmu, koji novac mogu da zarade na meni?

Na godišnjem događaju Kaspersky Next (ranije Cyber Security Weekend), saznali smo upravo to - koliko hakerima vrede naši podaci.

Prema velikom istraživanju, prezentovanom na pomenutom događaju, zaključeno je da ukradeni podaci imaju veoma ograničenu vrednost preprodaje. Dejvid Džakobi, koji je i ranije govorio za MobIT na neke druge “cyber security“ teme, procenjuje da korisnici na crnom tržištu vrede svega oko 50 dolara!

Ako je to zaista tako, zašto su onda naši podaci, nalozi i identiteti i dalje privlačna meta sajber-kriminalcima? Dejvid je objasnio kako je trgovanje ukradenim nalozima lak način da kriminalci peru novac za druge kriminalne aktivnosti, kao što su trgovina drogom, trgovina ljudima i prodaja oružja. Dakle, vaš identitet je, zajedno sa vašim nalozima, bez obzira na to što vredi samo 50 dolara, deo međunarodne mafijaške organizacije za šverc oružja, droge ili čak ljudi, što svakako nije lepo znati, zar ne?!

Dejvid Džakobi je zbog svega ovoga rešio da istraživanje proširi malo više, pa je otkrio koliko tačno mogu da vrede neki pojedinačni nalozi, kao i koliko može da vredi “tuce“ istih naloga na jednom servisu ili aplikaciji.

Najstrašnije od svega jeste to što korisnik i ne mora biti svestan da je njegov nalog, pristup nekom servisu ili identitet ukraden i prodat na mračnom internetu - i to ko zna koliko puta, zajedno sa još ko zna koliko žrtava

MONDO MobIT

Crno tržište, bilo koje na internetu, a ima ih neizbrojivo mnogo, je toliko veliko da je gotovo nemoguće izračunati tačnu cenu, jer se korisnički nalozi, identiteti i lični podaci prodaju non-stop i prodaje ih veliki broj kriminalaca. Uber, Netflix, Spotify i drugi nalozi prodaju se po ceni od svega jednog dolara po nalogu. Isto važi i za onlajn gejming servise, kakvi su Steam ili PlayStation Network. Još gora stvar je - ako kupite više naloga odjednom platićete ih čak i manje!

Krađa onlajn naloga i prijavnih podataka za servise je toliko izvesna i pouzdana rabota, da neki “dobavljači“ ukradenih naloga kupcima daju doživotnu garanciju, pa ako neki ukradeni nalog prestane da radi - dobavljač će mu dati novi besplatno. Ili više njih!

Situacija sa lažnim dokumentima je već mnogo ozbiljnija i slike i podaci pokradeni onlajn koriste se za pravljenje lažnih nacionalnih isprava. Krađa se vrši sa sika sa društvenih mreža, hakovanih naloga, upada ili presretanja mejlova i na raznim drugim mestima.

Sakupljeni lični podaci se kasnije koriste za otvaranje lažnih računa, naloga u bankama, pokretanje poslova i ko zna čega sve, što može osobi, kojoj su podaci ukradeni da napravi pakao od života. Recimo, u trenutku istraživanja jedan švedski pasoš sa kompletnim podacima prave osobe, čiji su podaci ukradeni s interneta, prodavan je za čak 4.000 evra. Istraživanje ruske kompanije pokazalo je i to da se ovakve stvari rade za svaku evropsku zemlju, uključujući Srbiju. Od lažnih dokumenata na crnoj berzi prodaje se sve - pasoši, lične karte, medicinsko i životno osiguranje, vozačke dozvole i mnoga druga.

Ukoliko želite da pročitate dodatne stvari o ovom istraživanju svakako posetite izvor, a u tabeli koja sledi saznajte vrednost ukradenih naloga s ličnim podacima pokradenih korisnika.


Servis

Opis servisa

Cena

Gejming

Steam, PSN, Xbox, Twitch, YouTube Gaming…

1 USD po nalogu

Mejl

Kombinacije mejlova i lozinki

Promenljiva cena

Facebook

Pristup Facebook, Messenger servisu

1 USD po nalogu

Spotify

Spotify premijum nalozi

Do 2 USD po nalogu

Netflix

Netflix nalogf

1-5 USD po nalogu

Desktop lozinke

Lozinke i nalozi ličnih uređaja “viđenijih korisnika“

5-50 USD po nalogu

Serveri

Lozinke i nalozi kompanija, firmi, sajtova, svega na netu

5-50 USD po nalogu

Sajtovi za prodaju

Nalozi preko kojih se kupuje, rezervišu hoteli, AirBnb

Oko 10 USD po nalogu

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS