• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SP: Može li Katar preko švedskog "zida"?

Autor mondo.ba

Na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj danas su na programu mečevi iz grupa B i D. Najviše vatre se očekuje u duelu Švedske i Katara, dok će zanimljivo biti i dvoboju Španije i Makedonije.

Katar je pod pritiskom.

Podmlađeni tim Valera Rivere osvojio samo dva boda, koliko i Egipat i Angola, i sada ne kontroliše svoju sudbinu. Veliki korak unazad za svjetske vicešampione iz 2015. bio je poraz od Mađarske, a sad im slijedi duel protiv prvoplasiranih Šveđana.

Selekcija Švedske, vicešampion Evrope, do sada nije imala "problema" i na vrhu je grupe D sa šest osvojenih bodova. A, odličnim predstavama su sigurno doprinijeli i navijači koji od "Rojal Arene" u Kopenhagenu prave domaći teren što će biti još jedna otežavajuća okolnost za Katar.

Grupa D se ukršta sa grupom C:

Norveška 4-0-0, Danska 4-0-0, Tunis 2-0-2, Austrija 1-0-3, Čile 1-0-3, S. Arabija 0-0-4.

Šveđane je u prva tri kola predvodio golmanski dvojac Andreas Palicka i Mikel Apelgrin, ali mladi tim može i da računa na raznovrsnost u napadu kao i da se osloni na sjajnu odbranu koja je u prosjeku prima samo 20 golova po meču. Po tome je najbolja na cijelom šampionatu.

Švedska bi danas pobjedom ili remijem protiv Katara obezbijedila prolaz u drugi krug. Slično je i sa reprezentacijom Mađarske kojoj treba pobjeda protiv Egipta, a dovoljan joj je i remi, pod uslovom da Švedska savlada Katar.

U slučaju poraza Švedske i/ili Mađarske posljednje kolo bi bilo potpuno neizvjesno i postoji mogućnost da se čak 5 reprezentacija bori za plasman u naredni krug koj timovi iz grupa C i D Herningu (Danska).

Da li će se situacija u ovoj grupi potpuno zakomplikovati ili ćemo dobiti prvog putnika u naredni krug znaćemo danas nešto poslije 19 časova poslije duela Mađarska - Egipat.

Strijelci:

Dibirov (RUS) 29, Genšajmer (NJE) 29, Toledo (BRA) 23...

U narednom, posljednjem kolu prve runde, Šveđani će igrati protiv Mađarske, dok će Katar na duel protiv šampiona Južne Amerike - Argentine koja će prvu pobjedu danas tražiti protiv Angole.

U grupi B Hrvati i Španci drže prva dva mjesta i po svemu sudeći njihov medjusobni okršaj u posljednjem kolu trebao bi odlučiti o tome ko je prvi, a Island i Makedonija u međusobnom duelu ko je drugi.

Međutim, tu situaciju mogao bi zakomplikovati eventualni današnji poraz Španije od Makedonije. Ukoliko se to desi, a zatim "furija" izgubi od Hrvatske u posljednjem kolu Španija bi ostala na 6 bodova.

Grupa B se ukršta sa grupom A:

Francuska 3-1-0, Njemačka 2-2-0, Rusija 1-2-1, Brazil 2-0-2, Srbija 1-1-2, Koreja 0-0-4.

U tom slučaju Island bi se sa dvije pobjede izjednačio sa njima, ali i Makedonijom pa bi se zatvorio krug od tri reprezentacije sa po šest bodova.

U međusobnim duelima tada bi bio izjednačen i broj bodova, svi po 2, pa bi odlučivala gol razlika.

Trenutno u najboljoj situaciji je Španija sa +7, island ima -7, dok Makedoncima slijede dueli sa ove dvije selekcije pa bi svaki gol bio važan za njihov međusobni skor.

U slučaju da Hrvatska izgubi obje utakmice, a Makedonci pobijede Špance danas, a Islanđani upišu dvije pobjede, krug bi sa po 6 bodova bio zatvoren između Hrvatske, Islanda i Makedonije i odlučivalo bi se o drugom i trećem mjestu u grupi.

U njihovom međusobnom skoru Hrvatska bi imala 4 boda i zauzela bi drugo mjesto dok bi gol razlika između Makedonije (trenutno 0) i Islanda (trenutno -4) odlučivala o trećem mjestu.

U slučaju da Španija i Hrvatska danas upišu pobjede sve ove kalkulacije padaju u vodu, oni će u posljednjem kolu odlučivati o prvom, a Makedonija i Island o trećem mjestu koje vodi u drugu fazu koju timovi iz grupa A i B igraju u Kelnu (Njemačka).

Današnji program 4. kola možete pratiti na TV Arena Sport.

Grupa B, Minhen (TV Arena Sport 1):

Japan - Island 15.30
Hrvatska - Bahrein 18.00
Makedonija - Španija 20.00

TABELA: Hrvatska 3-0-0 (+21), Španija 3-0-0 (+21), Makedonija 2-0-1 (+5), Island 1-0-2 (+7), Japan 0-0-3 (-22), Bahrein 0-0-3 (-33).

Naredno kolo (u četvrtak): Bahrein - Japan, Makedonija - Island, Španija - Hrvatska.

Grupa D, Kopenhagen (TV Arena Sport 2):

Angola - Argentina 15.30
Mađarska - Egipat 18.00
Katar - Švedska 20.00

TABELA: Švedska 3-0-0 (+36), Mađarska 2-1-0 (+16), Katar 1-0-2 (-2), Egipat 1-0-2 (-6), Angola 1-0-2 (-27), Argentina 0-1-2 (-17).

Naredno kolo (u četvrtak): Egipat - Angola, Katar - Argentina, Švedska - Mađarska.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC