Rade četiri dana nedeljno, a posao cveta!

Autor:

Radna sedmica koja se sastoji od četiri radna dana postala je hit u Velikoj Britaniji - manje kompanije prebacuju svoje poslovanje na skraćeni rok verujući da će poboljšati produktivnost radnika.

0
A- A A+
rukovanje, pozdravljanje, upoznavanje, posao, kancelarija Foto: Guliver/Getty images, monkeybusinessimagesU poslednjih šest meseci neke kompanije poput "Sinerdži vižna" specijalizovane za komunikaciju u medicinskom sektoru, "Elektra lajtinga", koji dizajnira rasvetne uređaje, te raznih proizvođača donjeg rublja i tehnike prešli su na četvorodnevnu radnu sedmicu.

Radnicima se sviđaju dugi vikendi od tri dana, pa se tokom radnih sati više zalažu, navode konsultanti u "Elektro lajtingu", a prenosi "Gardijan".

Dva dana vikenda nisu bila dovoljna za oporavak od stresne sedmice, smatraju mnogi zaposleni.

Zato rad od ponedeljka do četvrtka za njih znači - kraj nakupljenog umora.


Istovremeno, ojačali su radni moral i energija zaposlenih, a zbog osećaja da je svaki sat posla važan poboljšana je i produktivnost.

Ideja o skraćenoj radnoj sedmici u Velikoj Britaniji tiče se ekonomskih, društvenih, zdravstvenih i tehnoloških razloga.

Preopterećenost poslom dovodi do hiljada radnika koji boluju od depresije svake godine, a prekovremeni rad dodatno otežava balansiranje između karijere i brige o porodici.

Zbog utvrđivanja uticaja koje bi prebacivanje sa pet na četiri radna dana moglo imati na britansku ekonomiju, ministar finascija u sjeni i član Laburističke stranke Džon Mekdonel naručio je istraživačku studiju.

Istovremeno, Škotska nacionalna stranka raspravljaće o uvođenju četvorodnevne radne sedmice u Škotskoj.

Ostale vijesti