• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Huawei operativni sistem stiže već na jesen?

Autor mondo.rs

Huawei je najavio sopstveni operativni sistem do proleća 2020 najkasnije, a mogli bismo da ga upoznamo već na jesen ove godine.

Kineski kompanija Huawei mogla bi da predstavi sopstveni operativni sistem najkasnije u proleće sledeće godine, nakon što mu je onemogućeno korišćenje Google operativnog sistema Android, kazao je predstavnik kompanije Ju Čengdong.

Huawei-ju je onemogućeno korišćenje Android operativnog sistema nakon što su SAD kineskog giganta 17. maja stavile na spisak zabranjenih kompanija za saradnju. Čengdong je objavio da će Huawei uskoro razviti sopstveni operativni sistem za pametne telefone, tablete i druge pametne uređaje, kao i za televizijske prijemnike i automobile.

Huawei sistem mogao bi biti dostupan klijentima najranije ove jeseni, a najkasnije u proleće sledeće godine, izjavio je Ju za kineski list "Finiks ajfeng tek".

Izvršni direktor kineske kompanije Ričard Ju otkrio je istom izvoru da će Huawei OS, na kome se navodno radi još od 2012. godine, biti dizajniran za novu generaciju uređaja. Prema njegovim rečima, "alternativna" verzija operativnog sistema je još uvek u izradi i trebalo bi da bude dostupna u punom kapacitetu na jesen ove godine, odnosno najkasnije do narednog proleća.

Poslednjih nekoliko nedelja intenzivirao se trgovinski rat između SAD i Kine, pa je američko ministarstvo trgovine zabranilo američkim kompanijama da prodaju tehnologiju Huawei kompaniji bez posebne dozvole vlade.

U ponedeljak, 20 maja, je ministarstvo najavilo 90-dnevno odlaganje te mere, koje će stupiti na snagu, ako se do tada ne pronađe neko rešenje, 19. avgusta.

SAD optužuju Huawei da pomaže kineskoj vladi u špijunaži drugih zemalja, iako to nisu potkrepile nikakvim dokazima.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS