• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Huawei i Rusi rade na novom OS-u za telefone - Aurora

Autor mondo.rs

Novi izveštaj iz Kine otkriva da Huawei navodno radi, zajedno sa Rusima na još jednoj verziji operativnog sistema, Aurora.

 Huawei i Rusi rade na novom OS-u za telefone - Aurora Izvor: Marko Čavić, MONDO portal

Russian Open Mobile Platform je razvojni tim novog sistema Aurora, koji je zasnovan na Sailfish operativnom sistemu iz Finske, koji je najpoznatiji po Nokia N9 telefonu, koji je bljesnuo, oduševio mnoge i nestao (ne OS, nego telefon). Sailfish razvija Jolla, kompanija, koja je razvijala i Firefox OS, koji je jedno vreme bio dostupan i kod nas u Srbiji, na pojedinim Telenor telefonima.

Huawei OS brži 60% nego Android, stiže u oktobru

Čak 75 odsto udela u Russian Open Mobile Platform-i ima ruska državna kompanija Rostelecom, koja je iz Google, Apple i drugih velikih IT firmi uspela u Rusiju da vrati najtalentovanije programere, koji sada rade na Aurora sistemu, objavila je Asia Times.

Pročitajte i ovo:  Više detalja o Jolla-i i Sailfish-u

Navodno, Aurora se već testira uveliko u rusko-Huawei produkciji širom Rusije, a ovaj OS bi trebalo da omogući Huawei kompaniji još veći prodor na rusko tržište i tako nadomesti deo mogućih gubitaka, ako Android zabrana za Huawei ostane permanentna.

Aurora, o kojoj se zapravo vrlo malo zna, trebalo bi da bude samo jedna od alternativa Huawei kompanije, koja trenutno punom parom radi i na HongMeng OS-u, koji se užurbano registruje širom sveta. Takođe, testiranje HongMeng OS-a vrše i najveći kinski proizvođači telefona - Xiaomi, Oppo, Vivo i Tencent, na preko milion već napravljenih telefona.

Da li ćemo videti Auroru, HongMeng ili nešto potpuno drugo u domenu softvera - saznaćemo uskoro, ali najnoviji izveštaji navode da Huawei Mate 30 Pro neće doći ni sa jednom od alternativa, nego sa Android OS-om.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS