Evo šta znači ako sanjate da ste u drugom stanju

Autor:

Ukoliko imate snove o trudnoći ili bebama, evo kako da to protumačite.

Evo šta znači ako sanjate da ste u drugom stanju Foto: Guliver/Getty Images/kjekol

Ponekad je uživanje snove shvatiti bukvalno – recimo, sanjali ste da ste u vezi sa Bredom Pitom, ali snovi najčešće nisu simbolika za ono što se dešava u vašem životu. Ipak, to je i dobro, kad se uzmu o obzir snovi o ispadanju zuba, padanju sa litice, padanju ispita...

Ali, realistični snovi mogu da budu i jezivi, posebno ako sanjate o trudnoći, a u stvarnom životu vam dete trenutno nije ni na kraj pameti. Evo šta mogu da znače snovi o trudnoći.

Želja ili strah od trudnoće

Kod nekih ljudi, san o trudnoći može da bude povezan sa tim da osoba na neki način razmišlja o trudnoći, smatra profesor psihijatrije dr Rafael Pelaho. To verovatno i nije iznenađujuće: ako neko očajnički želi bebu, san o trudnoći je zapravo želja koja se "preselila" u svet snova.  

Malo zbunjujuć scenario je kada sanjate o trudnoći, ali niste 100 odsto spremni da razmišljate o tome u stvarnom životu. Ili, možda već imate decu, a niste sigurni želite li još beba.

U ovom slučaju, strah od trudnoće ili anksioznost mogu da znače da vam se ova ideja negde vrzma po glavi, pa o tome "razmišljate" i dok spavate.

Dr Pelaho kaže da san o trudnoći može da ima veze sa uspomenama iz ranijih trudnoća, ako već imate decu.

Možda san nije zapravo o bebi i trudnoći

San o trudnoći može da ima veze sa nekim drugim rađanjem – ideja.

"Trudnoća može da bude metafora za neke vrste kreativnosti", smatra psiholog dr Didre Baret. U tom smislu, snovi o trudnoći mogu da predstavljaju vaše ushišenje oko nekog novog kreativnog projekta.

Značenje sna zavisi od interpretacije

Bez obzira na to o čemu sanjate, značenje sna zavisi od vaše interpretacije.

"Bebe mogu da budu i simbol nečeg novog – novih obaveza, nove veze", kaže dr Baret. "Takođe, mogu i da predstavljaju ranjivu ili nezrelu stranu ličnosti onoga ko ih sanja".

"Samo vaša asocijacija na san može da vam otkrije tačno šta taj san znači u vašem konkretnom slučaju", dodaje ona.

Ako sanjate o trudnoći, postavite sebi pitanje da li želite trudnoću ili je se plašite, kao i šta u vašem stvarnom životu može da asocira na bebu – to će vam pomoći da protumačite značenje sna.

Ostale vijesti