Amerika pooštrava kaznu za Huawei kompaniju

Autor:

Savezni organi u SAD od 13. avgusta ne smeju da kupuju od kompanije Huawei.

Amerika pooštrava kaznu za Huawei kompaniju Foto: MONDO portal / Marko Čavić

U Sjedinjenim Državama je 13. avgusta ujutru stupila na snagu zabrana saveznim agencijama na kupovinu opreme i usluga od pet kineskih kompanija, među kojima su i tehnološki giganti Huawei i ZTE.

Ovaj privremeni propis, pod nazivom "Federalna uredba o nabavkama: Zabrana ugovaranja određenih telekomunikacionih i video nadzor usluga ili opreme“, objavljen je na veb sajtu američkog Federalnog registra. Od ovog datuma do daljeg je američkim državnim agencijama, odnosno Ministarstvu odbrane, Upravi za opšte usluge i NASA-i, zabranjeno da kupuju proizvode ili usluge, kao i da produžavaju ili obnavljaju ugovore sa određenim kineskim tehnološkim kompanijama, osim ukoliko im nije odobreno izuzeće, prenosi Russia Today.

Na meti ove zabrane su najveći svetski proizvođač opreme za telekomunikacione mreže, Huawei, i još jedna kineska korporacija, ZTE, kao i njihove podružnice i pridružene kompanije. Zabrana, takođe obuhvata opremu za video nadzor i telekomunikacije koju proizvode još tri manje poznate kompanije iz Kine. Šefovi američkih saveznih agencija mogu Federalnom registru da podnose zahteve za jednokratna izuzeća od uredbe do 13. avgusta 2021. godine, a u određenim okolnostima, izuzeće može da odobri direktor nacionalne obaveštajne službe.

Šira zabrana, koja će se odnositi na ugovore sa bilo kojom kompanijom, koja koristi opremu kineskih firmi, stupiće na snagu u avgustu 2020. godine i primenjivaće se prema posebnoj uredbi, dodaje Russia Today.

Ostale vijesti