• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stranke o SSP: Izdaja ili spas za Srbiju

Parlamentarne stranke u Srbiji različito su ocenile najavljeno potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU.

 Stranke o SSP: Izdaja ili spas za Srbiju  Izvor: MONDO

Najoštriji u kritici bili su predstavnici radikala i Demokratske stranke Srbije ocenama da će Tadić potpisivanjem sporazuma izdati Srbiju i priznati nezavisno Kosovo.

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je da će predsednik Srbije Boris Tadić odgovarati zbog "kršenja Ustava i izdaje Srbije" ukoliko potpiše Sporazum za Evropskom unijom.

"Novi parlament, kada bude konstituisan posle 12. maja, pokrenuće postupak za smenu Tadića, zbog kršenja Ustava i izdaje Srbije", naveo je Todorović u izjavi Tanjugu.

On je potpisivanje SSP uporedio sa potpisivanjem pakta sa silama osovine u Drugom svetskom ratu:

"Ovo danas neće biti prvi sporazum takve vrste. Jedan takav sporazum potpisan je 27. marta 1941. godine, a narod je rekao svoje posle potpisivanja tog sporazuma", rekao je Todorović povodom odluke Saveta ministara EU u Luksembrugu da Srbija danas popodne potpiše SSP.

Ministar prosvete Zoran Lončar ocenio je da bi predsednik Srbije Boris Tadić mogao da odgovara zbog potpisivanja "protivustavnog sporazuma" sa Evropskom unijom.

"Tadić je bezočno lagao srpski narod kada se kleo da neće priznati nezavisnost Kosova. Sada je po nalogu NATO pakta otišao da potpiše Solanin sporazum, a to znači potpisivanje sporazuma sa 17 država EU koje su priznale lažnu državu Kosovo", navedeno je u izjavi visokog funkcionera D S S-a dostavljenoj Tanjugu.

Lončar je rekao da "i Tadić i Solana i NATO pakt moraju znati da Srbija ne prihvata ovaj "protivustavni sporazum i antidržavni čin", za koji će Tadić, prema Lončarevim rečima, odgovarati.

"Može Tadić Solani da potpisuje šta god hoće, ali taj potpis obavezuje samo Tadića, Čanka i G17. Sa prezirom odbacujemo ovaj Judin pečat koji je Tadić stavio na Solanin papir. Neće Srbijom upravljati Solana, NATO pakt i njihovi momci Tadić, Čanak i Dinkić", navedeno je u Lončarevoj izjavi, uz ocenu da će nova vlada i nova skupština odmah poništiti Tadićev potpis na "Solaninoj prevari".

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da bez obzira na to što će predsednik Republike Boris Tadić, po svemu sudeći, potpisati u toku dana "Solanin sporazum", Srbija taj potpis neće nikada prihvatiti i da će ga nova vlada i skupština poništiti.

"Tadić i Solana danas potpisuju nezavisnost Kosova, a mi im poručujemo da taj sporazum mogu odmah da bace u koš, jer će nova vlada i nova skupština poništiti Tadićev potpis", rekao je Mladenović u izjavi dostavljenoj Tanjugu, neposredno pošto je u Luksembrugu saopšteno o odluci da Srbija danas popodne potpiše SSP.

Ministar za Kosovo i Metohiju I funkcioner DSS Slobodan Samardžić izjavio je da će eventualni potpis predsednika Srbije Borisa Tadića na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju "biti velika sramota i za Srbiju i za Evropsku uniju".

Samardžić je istovremeno ocenio da taj dokument, ukoliko danas bude potpisan, "neće obavezivati ni EU, ni Srbiju".

"Luksemburg se danas pretvorio u jednu veliku političku pijacu. Ukoliko se dogodi ono što se najavljuje, a to je da Boris Tadić potpiše SSP, biće to velika sramota i za Evropsku uniju i za Srbiju. To bi bio jedan potpuno ništavan sporazum, sporazum koji neće obavezivati ni EU, ni Srbiju", rekao je Samardžić Tanjugu.

Sa druge strane, portparol Demokratske stranke Jelena Marković izjavila je da ponuda EU da Srbija potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja pruženu ruku Srbiji i jasan politički siglnal da kao pridruženi član brani interese na Kosovu.

"Ovo je još jedna velika mogućnost i šansa koju Srbija ne sme da propusti i da kao pridruženi član, može da brani svoje interese na Kosovu", istakla je Marković u izjavi Tanjugu.

Ona je navela da "svako ko danas stavlja znak pitanja na ovaj sporazum i osporava ga, zapravo ne govori u interesu građana Srbije, zato što je vrhunski ekonomski i politički interes građana Srbije danas, ali i interes budućnosti ove zemlje i naše dece, da potpišemo sporazum i postanemo punopravni članovi Evropske unije."

Prema njenim rečima, da bi ovaj sporazum imao smisla i počeo da se primenjuje, potrebno je da Srbija dobije proevropsku vladu i parlament, pa je zato bitno da građani 11. maja glasaju za evropske snage jer stvarnu realizaciju sporazuma mogu očekivati samo ukoliko Srbija bude imala stabilnu, demokratsku i evropsku vladu.

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je da je vest o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sjajna i da je to veliko ohrabrenje za evropske snage u Srbiji.

"Potpisivanje SSP-a je pomoć koja nam je bila potrebna i istovremeno potvrda stava, na kom LDP dugo insistira, da Evropa razume Srbiju čak i u situacijama kad političari i lideri naše vlasti to ne zaslužuju", kazao je Jovanović agenciji Beta.

Predsednik LDP-a je naglasio da će ta stranka podržati i zaštiti od mogućih pritisaka zbog potpisivanja tog sporazuma predsednika Srbije Borisa Tadića i dodao da niko nema pravo da ga uslovljava zbog toga.

On je izrazio nadu da će posle izbora 11. maja evropska politika biti definisana kao prioritet.

"Radikalne snage u društvu okupljene oko Koštunice i Nikolića ne treba plašiti evrposkom budućnošću Srbije već ih treba uveriti da je ta budućnost i njihova prilika", poručio je Jovanović.

G 17 plus ocenio je da je današnji dan veliki za građane Srbije, jer potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju znači bolju budućnost za decu, lakša putovanja, jak i stabilan dinar i više investicija i novih radnih mesta.

"Korist od evropskih integracija imaće svi građani, a poziv Evropske unije da Srbija potpiše SSP pokazuje da naše društvo može brže da ide ka EU ako ima prave lidere i ako je vode pravi ljudi", ocenio je šef informativne službe G 17 plus Nikola Papak u izjavi dostavljenoj Beti.

On je ocenio da je svako odbijanje i poništavanje Sporazuma sa EU politika prošlosti, izolacije i ekonomske nestabilnosti.

"Zato su izbori 11. maja veoma važni. Građani će odlučiti da li idemo brzo ka Evropi i novim radnim mestima, ili nazad u izolaciju i ekonomsku nestabilnost", istakao je Papak.

On je naveo da će lista "Za evropsku Srbiju- Boris Tadić" pokrenuti četvorogodišnji program za modernizaciju infrastrukture u čijoj će realizaciji biti uposleno 50.000 ljudi.

"Napravićemo program stipendija za 500 najboljih studenata u Srbiji za besplatan nastavak školovanja u bilo kojoj zemlji EU, pod uslovom da se vrate da rade u Srbiji", istakao je Papak.

G 17 plus je ocenila da će Srbija potpisivanjem SSP biti i u boljoj poziciji da očuva Kosovo "jer smo deo zajednice Evropskih država, a ne izolovana zemlja".

"Ovo nije izbor između Kosova i EU. Mi smo posvećeni postizanju i jednog i drugog, a potpisivanje SSP je važan korak za to", kazao je Papak.

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je da bi bilo najbolje da se o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju raspravlja tek po okončanju izbornog ciklusa.

"Tek po okočanju izbornog ciklusa nova vlada bi trebalo da odredi gde su granice između želja Srbije za evropskim integracijama i zaštite državnih interesa, pa bi tek onda valjalo razgovarati o potpisivanju Sporazuma", rekao je Dačić Tanjugu.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE