• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Godišnjica stradanja Srba iz Skelana

U Skelanima će biti obilježena 18. godišnjica stradanja 69 Srba koje su muslimanske snage iz Srebrenice mučki ubile 16. januara 1993. godine.

 Godišnjica stradanja Srba iz Skelana Izvor: MONDO

Tim povodom će kod centralnog spomen obilježja u Skelanima biti služen parastos za svih 305 srpskih civila i vojnika iz ovog kraja koji su poginuli u proteklom ratu.

Obilježavanju godišnjice stradanja Srba iz Skelana u ime predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika prisustvovaće njegov savjetnik Miladin Dragičević, te novoizabrani ministar rada rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić.

Jake muslimanske snage, od nekoliko hiljada vojnika iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, napale su rano u zoru 16. januara rijetko naseljena srpska sela oko Skelana i upale u ovo mjesto, ubijajući, pljačkajući i uništavajući sve što su stigle.

Čak 69 stanovnika ovog kraja ubijeno je tog kobnog dana, a dvije trećine nastradalih bili su civili među kojima i nekoliko djece. Ranjeno je 165 mještana, a od 30 zarobljenih polovina nije preživjela mučenja u srebreničkim kazamatima, dok se četvoro još vodi kao nestalo.

Izloženo potpunom uništenju, stanovništvo je tražeći spas, bježalo prema graničnom mostu ka Bajinoj Bašti u Srbiji, dok su neki pokušali da nađu spas preplivavanjem ledene Drine.

Most je bio pod stalnom mitraljeskom vatrom pa je u pokušaju bjekstva, na mostu, u njegovoj blizini i u talasima Drine nastradalo najviše civila.

Najmlađa žrtva bio je petogodišnji Aleksandar Dimitrijević, dok je njegov brat Radislav imao svega 11 godina. Oni su sa majkom Milicom pokušali da pobjegnu u Bajinu Baštu, ali su kod graničnog mosta pogođeni kuršumima.

Toga jutra Milena Milovanović izgubila je muža Milenka, bratića Tomislava Bogdanovića i još nekoliko rođaka i daljih srodnika. Milovanovićeva kaže da su cijeli dan proveli pod mostom, jer od pucnjave nisu mogli da pređu na drugu stranu Drine.

Gordana Sekulić, kćerka Ostoje Todorovića, ubijena je na mostu, dok su njena dvojica sinova srećom ostala nepogođena i danas žive sa ocem Mirkom u Srebrenici.

Tada maloljetni Cvetko Ristić iz Kušića ostao je bez porodice, kuće i imovine. Ubijeni su mu roditelji, sestra i brat, čije tijelo još nije pronađeno, a tek nakon 16 godina obnovljena mu je kuća.

Muslimanske snage su tog dana opljačkale i spalile srpska sela Ćosići, Kostolomci, Klekovići, Božići, Blažijevići, Kolari, Zečevići, Kušići, Stajšići, Maltaši, Stublovi, Arapovići, Bujakovići, Liješće, dio srpskih Skelana i još nekoliko sela, ali nisu stigli do Crvice, Žabokvice i Petriče, koja su jedina tri srpska sela u srebreničkoj opštini koja nisu spaljena u proteklom ratu.

Svi zločini koji su se dogodili na ovom području su dokumentovani, ali izvršioci i nalogodavci nisu izvedeni pred lice pravde. Naser Orić, koji je pred Haškim tribunalom bio optužen za zločine nad srebreničkim Srbima, oslobođen je krivice.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE