• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužnice prije Odjeljenja za ratne zločine

Državni tužilac Odjeljenja za organizovani kriminal BiH svojevremeno zakomplikovao proces formiranja Odjeljenja za ratne zločine u Sarajevu, objavio “Vikiliks”.

 Optužnice prije Odjeljenja za ratne zločine Izvor: MONDO

Bivši predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron u vrijeme dok je obavljao tu funkciju bio je zabrinut što je tadašnji državni tužilac Odjeljenja za organizovani kriminal BiH zakomplikovao proces formiranja odjeljenja za ratne zločine u Sarajevu podižući optužnice za zločine prije nego što je to odjeljenje uspostavljeno.

O tome svjedoči dokument Američke ambasade u Hagu od 1. novembra 2004. godine, čije dijelove je objavio sajt "Vikiliks", a prenosi "Glas Srpske".

Dokument svjedoči i o sastanku američkog ambasadora za pitanje ratnih zločina Pjera Prospera i Merona na kome su ocijenili da je saradnja lokalnih vlada kritična dimenzija u uspjehu Pravila 11bis koje je u vezi sa lokalnim sudovima.

"Meron je rekao da Tribunal mora biti veoma oprezan kada je riječ o transferu haških optuženika za koje bi se moglo smatrati da su na višem nivou, ne samo zato što Savjet bezbjednosti UN očekuje da će takvima biti suđeno u Hagu, nego i zbog signala koje bi mogli poslati bjeguncima višeg nivoa" - navodi se u tom dokumentu.

On je takođe izrazio spremnost da sarađuje sa Vladom SAD, naročito vršeći pritisak na Beograd da razvije domaće kapacitete za procesuiranje ratnih zločina, ističući da ima dobre veze sa ambasadorom Srbije i Crne Gore i drugim zvaničnicima Srbije i Crne Gore.

Prosper i tadašnji zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Keti Stivens bili su duboko zabrinuti zbog nedostatka saradnje Beograda sa Haškim tribunalom i naglasili su potrebu da se preispita trenutna politika u regionu s ciljem povećanja pritiska na Beograd i podsticaja da sarađuje sa Tribunalom - navodi se u dokumentu.

Tadašnji glani tužilac Tribunala Karla del Ponte pozdravila je taj cilj, ali je izrazila zabrinutost zbog ranije, po njenom mišljenju, preuranjene napomene vlade SAD o mogućnosti prebacivanja četiri generala u Srbiju da im se tamo sudi, "što je korišćeno kao izgovor Beograda da prekine sve napore da izruči bjegunce ispod ranga generala Ratka Mladića i podsticanje srpskih zvaničnika i bjegunaca da pokušaju da sačekaju zatvaranje Haškog tribunala".

U dokumentu se navodi da se 4. oktobra Del Ponteova sastala sa Havijerom Solanom i pozvala ga da uputi jasnu poruku Srbiji i Crnoj Gori da bi došlo do potpune saradnje s ciljem njihovog progresa u procesu približavanja EU.

"Del Ponteova je izvijestila da, prema razgovorima koje je vodila sa predsjednikom Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem, Vojislav Koštunica vjeruje da SAD samo žele Mladića i da je to razlog zbog kojeg ne hapse druge" - piše u depeši.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE