• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žrtve lažnih pilula

Ljekari Hitne pomoći u Banjaluci nedavno su na poziv mlađe žene došli u banjalučki stan i zatekli mrtvog muškarca u šestoj deceniji života.

 Žrtve lažnih pilula Izvor: MONDO

Doktori su ubrzo konstatovali da je smrt nastala zbog upotrebe vijagre - vjerovatno lažne!

Prodaja lažnih vijagri sramežljivim kupcima koji ne žele da je kupe u apotekama postala je vrlo unosan posao u Srpskoj, posebno internetom. Samo jedna pretraga je dovoljna da se nađu mnogobrojni sajtovi koji nude pakovanje vijagre po cijeni od deset evra, dok u apoteci samo jedna pilula košta duplo više,piše “Blic”.

Alarmantna je činjenica da se prodaja ovih lijekova na sivom tržištu gotovo udvostručila u poslednjih pet godina. Tako je lažnu vijagru, prema procjenama, kupilo više od 2,5 miliona muškaraca u EU.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH prošle godine zaplijenila je lažnih vijagri u vrijednosti od 2.000 KM, ali sumnjive pilule nađu put do muškaraca u RS.

Specijalista za sudsku medicinu Željko Karan kaže da muškarci od 50 ili 60 godina želeći da se dokažu pred mlađom ženom uzimaju vijagru na svoju ruku, pretjeraju sa upotrebom što može biti kobno.

“Internet vrvi od raznog smeća! Te pilule su mnogo jeftinije nego u apoteci, što jasno ukazuje da je riječ o lažnim vijagrama sumnjivog kvaliteta”, upozorava dr Karan. Međutim, on kaže da je problem što se ne može utvrditi da li je muškarac umro od predoziranja ili lažne vijagre, jer se u BiH, kako kaže, nigdje ne rade toksikološke analize!

“Kada se desi takva smrt, trebalo bi uzeti uzorke i sprovesti kompletnu toksikološku analizu. Tada bi se tačno znalo da li je riječ o predoziranju ili je umro zato što je koristio neko smeće sa interneta! Međutim, sada nemamo nikakvog materijalnog dokaza”, kaže on.

Dok se prodaji na internetu ne stane u kraj, glavni zdravstveni inspektor RS Desimir Miljić apeluje da svi građani lijekove kupuju isključivo u apotekama. “Lijekovi koje pacijenti uzimaju samovoljno, kao što je vijagra i kupuju posredstvom interneta ili ispod ruke, mogu biti falsifikovani. Svaku pojavu takve prodaje građani treba da prijave policiji”, navodi Miljić.

“Kupuj pametno, kupuj sigurno”

U Agenciji za lijekove BiH koja je zadužena za plasman lijeka na tržište BiH, kontrolu uvezenih lijekova kažu da zakonom nije predviđeno da Agencija kontroliše prodaju sumnjivih lijekova na internetu. Zbog toga su pokrenuli akciju „Kupuj pametno, kupuj sigurno“ gdje se sugeriše svim građanima da kupuju lijekove isključivo u apoteci, a ne na internetu.

Inače, Krivični zakon RS predviđa zatvorske kazne za krivotvorenje lijekova, a Zakon o lijekovima novčane kazne za promet neispravnog lijeka za preduzeće od 30.000 do 100.000 KM, a za rukovodioce u firmi od 5.000 do 10.000 KM.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE