• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rasna diskriminacija i dalje prisutna u BiH

Danas se u zemlji i svijetu obilježava 21. mart - Međunarodni dan eliminacije svih oblika rasne diskriminacije.

 Rasna diskriminacija i dalje prisutna u BiH Izvor: MONDO

Ombudsmani BiH, povodom obilježavanja 21. marta - Međunarodnog dana eliminacije svih oblika rasne diskriminacije, upozoravaju da je diskriminacija i dalje prisutna u BiH, te da to zahtijeva ozbiljan angažman svih nadležnih institucija.

U saopštenju ombudsmani navode da su naročito osjetljiva kategorija u BiH povratnici, te da Institucija ombudsmena BiH osuđuje sve aktivnosti pojedinaca, institucija i medija koji prodobljuju podjele u BiH i obeshrabruju povratak.

Iz Kancelarije ombudsmana BiH napominju da Zakon o zabrani diskriminacije stavlja u obavezu svim relevantnim institucijama, uključujući i instituciju ombudsmana BiH, da dodatno rade na promociji ovog zakona kako bi građane upoznali sa mehanizmima zaštite koje ovaj zakon obezbjeđuje.

"Potrebno je naglasiti da Zakon o zabrani diskriminacije predviđa da je teret dokazivanja na onome ko diskriminaciju vrši, da dokaže da njegovo postupanje nije bilo diskriminatorsko", navedeno je u saopštenju.

U odnosu na prethodnu godinu institucija ombudsmena BiH bilježi porast broja žalbi građana koje se odnose na mobing u odnosu na druge oblike diskriminacije.

Ombudsmani zapažaju da i pored toga ima dosta građana koji su izloženi mobingu, diskrimisani, a koji se ne obraćaju nadležnim institucijama, niti traže sudsku zaštitu i to prvenstveno zbog straha da bi u tom slučaju mogli ostati bez posla. "21. mart je pogodna prilika da ombudsmeni BiH podsjete da se Zakon o zabrani diskriminacije primjenjuje na sve organe kako u javnom, tako i u privatnom sektoru i u svim oblastima života", navode ombudsmani.

Oni ističu da je obaveza suzbijanja diskriminacije preduslov za izgradnju demokratskog društva i za put BiH ka članstvu u EU.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE