• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obilježavanje stradanja Srba u Sijekovcu

Služenjem Svete arhijerejske liturgije i parastosa u Sijekovcu kod Broda obilježena devetnaesta godišnjica stradanja Srba u ovom mjestu

 Obilježavanje stradanja Srba u Sijekovcu Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić poručio je danas pravosudnim institucijama BiH da izjednače žrtve u BiH i da počnu da procesuiraju zločine počinjene nad Srbima.

"Pravosudne institucije BiH sve zločine treba da posmatraju kao krivičnopravne procese, a ne kao političke procese usmjerene prema srpskom narodu", rekao Džombić u Sijekovcu na obilježavanju devetnaeste godišnjice stradanja Srba u ovom mjestu.

Ukoliko ovi zahtjevi ne budu uvaženi i ukoliko ne bude promijenjena dosadašnja praksa, kaže premijer Džombić, pravosudni organi BiH i BiH nemaju perspektivu.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske (RS) Petar Đokić izjavio je danas da je zločinom nad Srbima u Sijekovcu 1992. godine uspostavljena spirala zločina i rat koji je kasnije uslijedio u BiH.

"Za otpočinjanje zločina u BiH odgovorne su regularne snage Hrvatske, koje su prešle preko Save u Sijekovac, u mirno selo, počinivši tako strašan zločin", rekao je Đokić novinarima u Sijekovcu kod Broda, nakon obilježavanja devetnaeste godišnjice stradanja Srba u ovom mjestu.

Predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz rekao je da su zločin u Sijekovcu počinile regularne jedinice Hrvatske i muslimansko-hrvatske paravojne formacije u namjeri da otjeraju Srbe sa ovih prostora

On je rekao novinarima da je istina da je 1992. godine Hrvatskoj najviše odgovarao sukob u BiH, kako bi sebi obezbijedila samostalnost i podršku međunarodne zajednice.

Predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac rekao je Srni da je potrebno da nadležni organi stave u prioritet pokretanje tužbe protiv Hrvatske zbog agresije koju je 1992. godine počinila na RS i BiH.

"Odgovorni za zločine moraju se privesti pravdi kako bi odgovarali za sve zločine nad Srbima", zaključio je Grabovac.

Njegovo preosveštenstvo vadika zvorničko-tuzlanski Vasilije poručio je danas u Sijekovcu na obilježavanju devetnaeste godišnjice stradanja Srba u ovom mjestu, da treba osuditi zlikovce koji su počinili stravičan zločin nad nedužnim srpskim civilima.

U obraćanju ispred crkve Svete velikomučenice Marine, gdje je prethodno služena sveta arhijerejska liturgija i parastos za nevino nastradale sijekovačke žrve, vladika Vasilije je rekao da se narod danas sabrao na mučeničkom mjestu koje nije stradalo samo na današnji dan 1992. godine, nego i u Prvom, a posebno u Drugom svjetskom ratu, kada su mnogi nevini ubijeni samo zato što su bili Srbi i pripadali istočnom dijelu Hristove crkve.

Vladika Vasilije je podsjetio da se mnogim Srbima ne zna ni za grob, dok oni koji su činili zločine nad Srbima danas slobodno šetaju svetom srpskom zemljom, izazivajući Srbe na ovim prostorima.

On je u ime Srpske pravoslavne crkve zahvalio hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću, koji je prošle godine došao u Sijekovac i poklonio se žrtvama, dodavši da se grozi činjenicom da Josipovića nije želio da primi jedan fratar zato što se poklonio žrtvama i položio vijenac za nevino postradale.

Vladika Vasilije je poručio da Srbi žele jednakopravnost u BiH. "Dižimo glas protiv nepravde i neistine i što naši pokojnici još nisu ekshumirani i dostojno sahranjeni", rekao je vladika Vasilije i pozvao okupljene i vjerujući narod da se okanu zla, zbijaju svoje redove uz Gospoda, jer on je snaga srpskog naroda.

Načelnik opštine Brod Milovan Čerek podsjetio je da se u Sijekovcu 26. marta 1992. godine desio stravičan zločin u kojem su nastradali nedužni i nemoćni ljudi od ustaških zlikovaca, te poručio da te činjenice niko ne može nikada osporiti.

On je rekao da prisustvo visokih zvaničnika Republike Srpske /RS/, duhovnika i naroda na obilježavanju srpskog stradanja u Sijekovcu pokazuje da te žrtve nisu i neće biti uzaludne.

"Opredijeljeni smo da sačuvamo RS, koju smo stvorili u ratu, a nama koji se nalazimo na funkcijama je obaveza da se često zapitamo jesmo li dovoljno učinili za članove porodica poginulih boraca RS", zaključio je Čerek.

Služenjem Svete arhijerejske liturgije i parastosa u crkvi Svete Velikomučenice Marine u Sijekovcu kod Broda, te polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen ploču danas je obilježena devetnaesta godišnjica stradanja Srba u ovom mjestu.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije uz sasluženje više sveštenika ove eparhije.

Osim premijera Srpske, obilježavanju godišnjice stradanja Srba u Sijekovcu prisustvovali su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz, predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić, predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih lica RS Goran Krčmar i direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović.

Skupu su prisustvovali i načelnik opštine Brod Milovan Čerek, predstavnici Boračke organizacije Brod, komandant Trećeg Pješadijskog RS puka Oružanih snaga BiH Rajko Knežević, Predsjedništvo BORS-a, predstavnici susjednih opština, nevladinih organizacija, te članovi porodica poginulih.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nije došao u Sijekovac, iako mu je poziv upućen.

Agresija oružanih snaga Republike Hrvatske na Srbe u BiH i pokolj u Sijekovcu 26. marta 1992. godine, kada je ibijeno devet civila, najavili su početak rata u BiH. Najmlađa žrtva bio je sedamnaestogodišnji Dragan Milošević, a najstarija 72-godišnji Jovo Zečević.

Srpski civili, koji su ubijeni u Sijekovcu 26. marta 1992. godinu su Jovo (Vase) Zečević rođen 1920. godine, Vaso (Jovana) Zečević rođen 1958. godine, Milan (Jovana) Zečević rođen 1950. godine, Petar (Jove) Zečević rođen 1953. godine, Luka (Ilije) Milošević rođen 1943. godine, Dragan (Luke) Milošević rođen 1974. godine, Željko (Luke) Milošević rođen 1968. godine, Mirko (Vida) Radanović rođen 1965. godine i Sreto (Mihajla) Trivić rođen 1927. godine.

Regularne snage Republike Hrvatske zajedno sa paravojnim muslimansko-hrvatskim formacijama iz tadašnje Republike BiH izvršile su stravične zločine u nekoliko navrata tokom 1992. godine u selu Sijekovac, opština Brod, zvjerski usmrtivši 46 civila, uglavnom žena, djece i staraca.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE