• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zasjedanje Savjeta Evrope bez delegacije BiH

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope zasjeda bez delegacije BiH, jer je dosadašnjoj istekao mandat, a nova nije izabrana

 Zasjedanje Savjeta Evrope bez delegacije BiH Izvor: MONDO

U Strazburu se održava proljećno zasjedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope bez delegacije BiH, jer je dosadanjoj istekao mandat, a nova nije izabrana zbog toga što nije konstituisana vlast.

BiH se sama isključila, za sada, iz proljećnog zasjedanja, koje traje od 11. do 15. aprila, ali njeno učešće može biti pod znakom pitanja sve do početka naredne godine, prenosi "Slobodna Evropa" i konstatuje da BiH samu sebe kažnjava i odriče se zakonitog mjesta u evropskim institucijama, čime se potvrdilo ono na šta su upozoravali, prije svega, međunarodni zvaničnici.

Član bivše delegacije BiH u Savjetu Evrope Milica Marković, ipak, izražava nadu da će se BiH, po ko zna koji put, "progledati kroz prste".

"Nova delegacija će, prema nekim informacijama, moći da startuje tek od januara iduće godine. Ali ja mislim sve dok BiH nije suspendovana kao članica iz Savjeta Evrope, da će moći da podnese zahtjev i da traži da se verifikuje nova delegacija, tako da ja očekujem da će nova delegacija, ipak, moći da krene sa radom od juna, dakle na ljetnom zasjedanju Savjeta Evrope", rekla je Markovićeva.

Alma Čolo, član delegacije BiH u prethodnom mandatu, kaže da su posljedice koje BiH može imati zbog neispunjavanja preuzetih obaveza su višestruke, ali osnovna je srozavanje ugleda zemlje.

"Ukoliko ne izvršavamo svoje obaveze, znači mi ne poštujemo statut Savjeta Evrope i samim tim pada i ugled države, jer država ne poštuje svoje međunarodne obaveze", rekla je Čolo.

Može se reći da je BiH za sada dobro prošla, jer dugoročno njen status u Savjetu Evrope određuje provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić - Finci. Zbog ignorisanja ove obaveze, BiH bi mogla biti isključena iz Savjeta Evrope, a "opasnost" se nadvila i nad Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Dervo Sejdić, koji je podnio i drugu tužbu protiv BiH Evropskom sudu za ljudska prava, kaže da nije riječ o suspenziji delegacije iz tehničkih razloga, odnosno zbog njenog neimenovanja.

"Neuspostavljanje vlasti u BiH šest mjeseci nakon izbora to meni više nije tehnički problem. To je problem političke volje u BiH. Da to nije nešto najgore što se možće desiti Bosni i Hercegovini, i to je tačno, jer vrlo lako se može desiti da BiH bude isključena, da Bosni i Hercegovini bude suspendovan ugovor o priključivanju i saradnji", ocjenjuje Sejdić.

Rok za izbor nove delegacije bio je 3. april 2011. godine, na šta je posebno upozorio predsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Mevlut Čavušoglu za vrijeme nedavne posjete BiH.

Savjet Evrope je najstarija evropska institucija i okuplja zemlje starog kontinenta, što približno čini oko 800 miliona stanovnika. Član jedino nije Bjelorusija, kojoj je učešće zabranjeno zbog nepoštivanja ljudskih prava.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE