• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podržana inicijativa predsjednika Dodika

Vlada RS na sjednici u potpunosti je podržala informaciju predsjednika RS Milorada Dodika o posljedicama antidejtonskog pravosuđa na nivou BiH.

 Podržana inicijativa predsjednika Dodika Izvor: MONDO

Premijer RS Aleksandar Džombić rekao je da Vlada u potpunosti podržava i daje bezrezervnu podršku predloženim zaključcima uz ovu informaciju i daće doprinos svim aktivnostima koje su u njenoj nadležnosti, a sadržane su u zaključcima, uključujući i referendum.

"Informacija nedvosmisleno ukazuje na neustavan, neefikasan i nepravedan pravosudni sistem na nivou BiH. Jasno je da je riječ o konceptu koji su perfidno nametnuli visoki predstavnici u prethodnom periodu, konceptu prenosa nadležnosti na nivo BiH, konceptu koji je napravljen da kažnjava jedan narod i to Srbe, stvarajući veoma negativnu percepciju u regionu i svijetu o srpskom narodu", rekao je Džombić novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je materijal, koji je predsjednik RS danas ponudio poslanicima Narodne skupštine RS, pun dokaza o neustavnosti i nepravednosti funkcionisanja pravosudnog sistema, kao što su podaci da je do sada u Haškom tribunalu iznos pravosnažnih kazni za Srbe 694 godine plus jedan doživotni zatvor, za Hrvate 169 godina, a za Bošnjake 38 godina i šest mjeseci, te da je u Hagu procesuirano više od 60 odsto Srba, oko 25 odsto Hrvata i oko 10 odsto Bošnjaka.

"U Sudu BiH optuženo je ukupno 188 lica, od kojih 131 Srbin, 31 Bošnjak, 23 Hrvata i tri iz reda ostalih. Od ukupno 1 090 godina dosuđenih u Sudu BiH, Srbi su osuđeni na 835,6 godina, Hrvati na 137,6 godina, Bošnjaci na 93 godine i ostali na 24 godine", rekao je Džombić.

On je dodao da se u informaciji ukazuje i na podatak da je Sud BiH izuzeo 29 predmeta iz pravosudnog sistema RS, a nijedan iz pravosudnog sistema Federacije BiH, kao i na to da je procesuiranje "tuzlanske kolone" preuzeto od suda u Bijeljini, a poslije vraćeno Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli.

Džombić je naveo da posljednja tačka podrazumijeva i prijedlog Narodnoj skupštini da se raspiše referendum i da se građani Srpske izjasne o nametnutim zakonima i kršenju konvencije o ljudskim pravima od strane visokog predstavnika.

"Vlada RS uopšte ne vidi problem u raspisivanju referenduma, to je osnovno demokratsko i ljudsko pravo svih naroda i zašto bi ono bilo uskraćeno narodima RS. Mi sada nećemo raspisivati referendum o otcjepljenju Srpske, već ćemo da provodimo referendum na kome će se narod izjasniti o tome da li podržava prenesene nadležnosti, odnosno nametnute zakone visokog predstavnika", objasnio je Džombić.

On je naglasio da je odgovor koji će dati narod Srpske na referendumsko pitanje problem onih koji su nametali odluke na neustavan, nepravedan i nedemokratski način.

Potpredsjednik Vlade RS i ministar pravde Džerard Selman rekao je da je pravosuđe u direktnoj nadležnosti entiteta i da u Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu nema Suda, ni Tužilaštva BiH, da nema Visokog sudskog i tužilačkog savjeta - institucija koje ne doprinose razvoju zajedničkog života u BiH, a koje su formirane na zahtjev visokog predstavnika.

"Zbog toga ne želimo da podržimo rad tih institucija, niti da učestvujemo u ustavnim promjenama koje će tim institucijama dati ustavni legitimitet", rekao je Selman.

On je naglasio da je Vlada RS i u prethodnom mandatnom periodu ukazivala da neke nadležnosti nisu prenesene na BiH u skladu sa Ustavom.

"Dajući puno povjerenja i podršku, kako informaciji predsjednika RS, tako i zaključcima koje je on predložio Narodnoj skupštini, Vlada i dalje nastavlja borbu za ustavni poredak Srpske i BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravilima", rekao je Selman.

Potpredsjednik Vlade RS i ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović rekao je da Narodna skupština RS ni na koji način ne želi da zaštiti ili amnestira bilo koga od odgovornosti za počinjene ratne zločine, ističući da je to generalni stav na kome će se i ubuduće insistirati.

"Situacija da imate bar jedan narod u BiH, ili čak dva, koji nemaju osjećaj potpune pravne sigurnosti dovodi u pitanje sudbinu takvog društva i to je jedno od ključnih upozorenja ovog trenutka", naglasio je Kasipović.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske raspravljaju na današnjoj sjednici o "posljedicama antidejtonskog i neustavnog instalisanja pravosuđa na nivou BiH i nedjelovanju Tužilaštva i Suda BiH u predmetima ratnih zločina".

Predsjednik RS Milorad Dodik predložio je Narodnoj skupštini RS 23 zaključka koji se završavaju prijedlogom odluke o raspisivanju referenduma u RS na kojem bi se građani Srpske izjasnili o nametnutim zakonima i kršenju konvencije o ljudskim pravima visokih predstavnika u BiH.

Nastavak 11. sjednice Vlade RS zakazan je za sutra.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE