• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obilježen Dan nestalih osoba

Služenjem parastosa u crkvi Svetog Georgija u Istočnom Novom Sarajevu i polaganjem vijenaca na spomen-krst obilježen je Dan nestalih osoba.

 Obilježen Dan nestalih osoba Izvor: MONDO

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočnog Sarajeva Mirko Vranić istakao je da se danas navršava 19 godina kada su prvi Srbi, njih osam, nestali kod Sarajevskog aerodroma, a njihova tijela još nisu pronađena.

Istakavši da za ovaj i mnoge zločine koji su počinjeni nad Srbima u Sarajevu još niko nije odgovarao, Vranić je rekao da su pronađeni mnogi posmrtni ostaci, koji se sada nalaze u spomen kosturnicima, ali da nisu identifikovani.

On je naglasio da se u BiH još traži oko 1739 Srba, da se u tri sapomen-kosturnice nalazi 617 tijela koja godinama nisu identifikovana, a da se sada osporava i najsavremenija laboratorija za identifikaciju u Banjaluci.

"Ako se nastavi ovakav proces identifikacije on će trajati 50 i više godina. Ali vjerujem u Vladu i institucije Republike Srpske da će se izboriti da se identifikacija vrši u Banjaluci i da ovi posmrtni ostaci budu dostojno sahranjeni", rekao je Vranić.

Rukovodilac Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica Staša Košarac istakao je da, nažalost, do danas niko nije odgovarao za stradanje civila u Sarajevu, iako postoje neoborivi dokazi i činjenice koji ukazuju da je srpsko stanovništvo stradalo u Sarajevu samo zato što su Srbi.

"Imamo neoborive dokaze koji ukazuju na činjenicu da su Srbi u Sarajevu izvođeni iz bolnica, sa svojih radnih mjesta, preduzeća, škola i likvidirani samo zato što su Srbi", naglasio je Košarac.

Košarac je podsjetio da je Tim MUP-a RS dostavio 240 izvještaja Tužilaštvu BiH, ali da na žalost ono ništa nije uradilo po tom pitanju, te da i do danas niko nije odgovarao za postojanje 126 logora u Sarajevu, kroz koje je prošlo više od 3 000 ljudi.

Prema njegovim riječima, niko se ozbiljno nije bavio ni pitanjem istraživanja civilnih dosijea, a Tim MUP-a RS je dostavio Tužilaštvu 3 299 dosijea koji ukazju na činjenicu da su izvršeni zločini nad civilima u Sarajevu.

"Porodice ohrabruje odluka Narodne skupštine RS da se otvori pitanje funkcionisanja Tužilaštva i Suda BiH i ono što je snažna podrška institucijama RS je da su porodice potpuno posvećene tom pitanju, da kroz referendum iskažu svoje mišljenje prema takvim institucijama, kojima je očigledno istekao rok upotrebe u BiH i koje su nastale kao proizvod želja nekih međunarodnih predstavnika i bošnjačkih političkih elita", rekao je Košarac.

On je izrazio nadu da će se kroz neke buduće institucije pravosudnog karaktera u RS procesuirati svi oni koji su činili zločin nad Srbima u BiH, a isto tako baviti i pitanjem pronalaska nestalih i identifikacijom.

Današnjem obilježavanju Dana nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije prisustvovale su i porodice, od kojih neke već 19 godina traže svoje najmilije.

Milka Kokot, koja traži oca Gojka i brata Dragana Stanišića, ubijene u Vrbovskoj ulici u Sarajevu 1992. godine, ističe da su joj brat i otac ubijeni na kućnom pragu, odakle ih je odvezao Crveni krst i od tada nema nikakvih informacija.

"Tražim ih 19 godina i molim bilo koga ko zna bilo šta o njima da mi javi ili napiše pismo, da ih više pronađem, sahranim i da dobiju svoje mjesto u grobu", rekla je Kokotova.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE