• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvati za entitet, RS na oprezu

Političari iz RS oštro su reagovali na Rezoluciju HNS u kojoj se navodi da samo formiranje novog entiteta može garantovati ravnopravnost Hrvata

 Hrvati za entitet, RS na oprezu Izvor: MONDO

Potpredsjednik Republike Srpske /RS/ Emil Vlajki ocijenio je da će nakon Rezolucije Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ nastati period oštre političke krize koji može rezultirati žestokim konfrontacijama.

"Dobro je da se išlo tim putem, ali je izvjesno da to Bošnjaci neće prihvatiti i mislim da će se ionako oštra politička situacija radikalizovati", rekao je Vlajki za Srnu.

On je dodao da sam prijedlog ovakve rezolucije predstavlja osuda onoga što su Bošnjaci uradili u vezi sa formiranjem vlasti u Federaciji BiH.

"Izvjesno je da Bošnjaci ovo neće htjeti da prihvate, ne vidim na koji će se način Ustav promijeniti u tom pravcu. Javiće se i neposlušnost Hrvata u odnosu na postojeću vlast u Federaciji BiH", upozorio je Vlajki.

Rezolucija HNS ne tiče se RS u smislu teritorije, ali predstavlja pozitivan korak ka ravnopravnosti tri konstitutivna naroda u BiH, ocijenio je izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić.

Vasić je Srni rekao da ova rezolucija treba da zabrine svakog dobronamjernog prema BiH, da je potrebno analizirati sve što je HNS pripremio i vidjeti da je to dugoročna orijentacija hrvatskog naroda u Federaciji BiH /FBiH/.

"Onaj ko misli dobro BiH shvatiće to ozbiljno, onaj ko ne misli dobro proglasiće to fašizmom ili separatizmom, ali mislim da je to jedan pozitivan korak ka ravnopravnosti tri konstitutivna naroda", kaže Vasić.

Vasić je dodao da se sve što je zaključeno na Saboru tiče FBiH, pa tako i teritorijalna jedinica sa hrvatskom većinom, jer je Federacija i u Dejtonu pripremljena za tako nešto formiranjem deset kantona.

"Riječ je o stvarima koje su interne i federalne i RS može samo da pozdravi sve što je vezano za ravnopravnost tri konstitutivna naroda, uz napomenu da je RS u Dejtonu u BiH unijela svoju teritoriju, državnost, institucije i oružanu silu i Rezolucija se u smislu teritorije ne tiče RS", naglasio je Vasić.

Demokratski narodni savez /DNS/ nema ništa protiv toga da se zahtjevi HNS za federalnom jedinicom sa hrvatskom većinom dogovore unutar FBiH, jer je to stvar Vašingtonskog sporazuma i ne zadire u osnovne principe Dejtona i Ustava BiH, izjavio je Srni predsjednik DNS-a Marko Pavić.

Pavić je napomenuo da je DNS protivnik znatnijih promjena Ustava BiH, koji je dovoljan okvir za sve što je potrebno građanima BiH.

"Svaka prekompozicija ustavnog uređenja BiH nosi velike opasnosti i DNS ne može prihvatiti tako drastične promjene Ustava", naglasio je Pavić.

On je istakao da DNS striktno poštuje Dejtonski mirovni sporazum i da će sve aktivnosti stranke biti na dosljednom sprovođenju tog sporazuma.

Pavić je ocijenio da je kriza u FBiH posljedica toga što neki traže da dobiju ono što im ustavom nije dodijeljeno. "Problemi koji su nastali na nivou BiH proizvod su nesuglasica u FBiH i zato i ovo pitanje, koje HNS otvara kao problem u Federaciji, tamo treba da bude riješeno", istakao je Pavić.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić je poručio da ova stranka neće dati podršku Rezoluciji Hrvatskog narodnog sabora ukoliko ovaj dokument podrazumijeva promjenu dvoentitetske dejtonske strukture BiH.

Bosić kaže da Rezolucija u dijelu koji se odnosi na teritorijalno preuređenje BiH podsjeća na formulaciju iz Prudskog sporazuma i da ovakvim prebacivanjem problema unutrašnje organizacije Federacije na čitavu BiH Hrvati neće pronaći partnera u SDS-u, ali ni u ostalim strankama iz RS.

"Očekivao sam da će Hrvatski sabor izaći sa jasnim zahtjevima koji imaju veze sa realnim mogućnostima, a to se prije svega odnosi na otvaranje razgovora sa partnerima unutar Federacije BiH, odnosno problema koji su po Hrvate proistekli iz Vašingtonskog sporazuma", rekao je Bosić.

Prema njegovim riječima, Hrvati su rekli da žele promjenu Dejtonskog, a ne Vašingtonskog sporazuma, a da su imali načina da dogovore prekompoziciju sa Bošnjacima unutar Federacije BiH, oni bi do sada izašli sa takvim zahtjevom.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić ocijenio je da je Rezolucija HNS-a suprotna interesima Republike Srpske i da predstavlja najdirektniji udar na Dejtonski sporazum.

On je rekao Srni da je očito da se situacija u Federaciji BiH koristi za promjenu Dejtonskog sporazuma, a ne Vašingtonskog, dodajući da RS nema problem sa ravnopravnošću sva tri konstitutivna naroda, već samo Federacija BiH.

Prema njegovim riječima, Rezoluciju ne treba podržati, jer zadire u interese RS.

"Da se negdje u Rezoluciji HNS-a kaže da je RS nedodirljiva, ja bih je podržao, dok god se to ne kaže ja nisam za takve rezolucije", poručio je Ivanić.

Hrvatski narodni sabor u ponedjeljak je usvojio Rezoluciju u kojoj se, između ostalog, navodi da "detaljna reforma Ustava BiH, koja će obezbijediti institucionalnu ravnopravnost i novu administrativno-teritorijalnu organizaciju i uključivati federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom može garantovati istinsku ravnopravnost hrvatskog naroda".

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE