• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nezaposleni nemaju razloga za slavlje

Danas će širom svijeta biti obilježen Međunarodni praznik rada. Međutim, da li građani BiH imaju razloga za slavlje, znajući da čak 43 odsto radno sposobnih nema posao?

 Nezaposleni nemaju razloga za slavlje Izvor: MONDO

U svijetu se danas obilježava Međunarodni praznik rada, ustanovljen kao znak sjećanja na pripadnike radničkog pokreta u Čikagu koji su 1. maja 1886. godine stupili u štrajk zahtjevajući bolje uslove rada. Odlukom Druge internacionale iz 1889. godine 1. maj je uspostavljen kao Međunardoni praznik rada.

Nažalost u Bosni i Hercegovini, gdje je nezaposlenost u stalnom porastu, radnici nemaju razloga za slavlje. Pred ovogodišnji Praznik rada predsjednik Privredne komore FBiH Jago Lasić upozorava da u BiH ima oko 700.000 zaposlenih, dok je oko 530.000 nezaposlenih osoba. Stopa nezaposlenosti je u 2008. godini sa 40 odsto dostigla rekord od 43 odsto u ovoj godini, s kojim je BiH, po ekonomskim statistikama Evropske komisije, postala regionalni lider po nezaposlenosti.

Pored domaće statistike, koja konstantno ukazuje na ogroman problem nezaposlenosti u BiH, i najnovija statistika Evropske komisije je pokazala da smo kada je broj nezaposlenih u pitanju na najvećem dnu regionalne ljestvice.

Naime, BiH je daleko ispod susjedne Srbije, u kojoj je stopa nezaposlenosti, iako u porastu, sada dosegla 20 odsto. U Hrvatskoj 11,8 odsto radno sposobnih traži posao, dok je u Makedoniji stopa nezaposlenosti u prošloj godini bila 32,1 odsto, a u Albaniji, koja je nekada uzimana kao sinonim za nerazvijenost, stopa nezaposlenosti iznosila je 13,7 odsto. U Crnoj Gori ne radi 12,1 procenat od ukupnog broja radno sposobnog stanovništva.

Savez samostalnih sindikata BiH uputio je prvomajsku čestitku svim radnicima, članovima sindikata i građanima BiH u kojoj se navodi da će na žalost mnogi građani Praznik rada dočekati bez posla i u teškoj materijalnoj situaciji. Sindikat poziva na jedistvo smatrajući da je zajedničkim naporima moguće vratiti dignitet i poštovanje radničkoj populaciji te se nada da će naredne praznike dočekivati u boljem okruženju i sigurnojoj ekonomskoj situaciji.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić kazala je da se 1.maj dočekuje u depresivnom stanju jer su radnici u lošoj poziciji. Ne dobivaju redovno platu, nemaju redovno uplaćene doprinose, štrajkuju pred zgradom vlade, u preduzećima, i sigurno da nemaju razloga za slavlje.

U Banjaluci će danas, povodom 1. maja, biti održana sjednica Generalnog vijeća i Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske sa koje će, kako je najavljeno, biti upućeni prvomajski zahtjevi i upozorenja Vladi RS, Uniji udruženja poslodavaca, te cijeloj poslovnoj zajednici o aktuelnom teškom ekonomsko-socijalnom položaju radnika, posebno radnika u privredi, te o ugroženosti radničkih i sindikalnih prava u RS.

Prvi maj kao međunarodni praznik rada na prostorima bivše Jugoslavije, kao zvanični državni praznik počeo se slaviti poslije Drugog svjetskog rata, dolaskom komunista na vlast. Međunarodni praznik rada proslavlja se na brojnim izletištima i u turističkim centrima uz roštilj, piće i muziku.

Čestitku povodom 1. maja - Međunarodnog praznika rada predstavnicima sindikata i radnicima uputili su, između ostalih, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjednik RS Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić i ministar rada i boračko invalidske zaštite RS Petar Đokić.

Radmanović je istakao da su najveću cijenu globalne ekonomske krize u svijetu i BiH platili radnici i da je zato obaveza svih predstavnika izvršne vlasti na svim nivoima da učine sve da bi negativne posljedice krize bile smanjene i ublažene. On je izrazio nadu da se BiH nalazi na početku novog ekonomskog oporavka, u kome će doći do oživljavanja proizvodnje, otvaranja novih radnih mjesta, smanjenja nezaposlenosti i poboljšanja ukupnog ekonomskog i socijalnog položaja radnika u Republici Srpskoj i BiH.

Predsjednik Srpske je naglasio da su u uslovima svjetske ekonomske i finansijske krize, koja je negativno uticala i na prilike u društvu, sačuvana ekonomska i socijalna stabilnost i redovnost isplata penzija i plata u javnom sektoru, te da će institucije Srpske činiće sve da, u dijalogu sa predstavnicima sindikata i poslodavaca, sačuvaju što veći broj radnih mjesta, poboljšaju položaj radnika i stvore uslove za novo zapošljavanje, naročito pokretanjem i realizacijom većih infrastrukturnih projekata.

Premijer Džombić je istakao da će Vlada RS i dalje istrajno raditi na jačanju privrede i svih potencijala Srpske, s ciljem unapređenja ukupnog ekonomskog razvoja i poboljšanja standarda svih građana, kao i da će aktivnosti u narednom periodu biti intenzivirane i usmjerene na dalju realizaciju projekata iz Razvojnog programa RS, otvaranje novih radnih mjesta i pronalaženje rješenja za ublažavanje posljedica ekonomske krize.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE