• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Onemogućen povratak Srba

Predsjednik RS poručio je u Gradišci da je potrebna istina o stradanjima Srba na području zapadne Slavonije i da zločinci trebaju odgovarati za počinjene zločine.

 Dodik: Onemogućen povratak Srba Izvor: MONDO

"Stradanje naroda na ovom području i njegova patnja su ogromni i zato se ovdje okupljamo već decenijama da bi upravo to rekli - za ove zločine i one koji su počinjeni nad Srbima u mnogim drugim mjestima još niko nije odgovarao", naglasio je predsjednik RS na obilježavanju 16. godišnjice od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije i njihovog stradanja u operaciji hrvatske vojske "Bljesak".

On je istakao da je osnova "naše borbe u ovom vremenu upravo to da se na adekvatan način procesuiraju zločini nad Srbima, koji su širom bivše Jugoslavije stradali, a za njih nema ni pravne ni moralne satisfakcije".

Presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Hagu, kaže Dodik, predstavlja samo mali dio satisfakcije za istinu koju je srpski narod odavno znao, a to je da je tadašnja država Hrvatska izvršila etničko čišćenje i protjerala sve Srbe iz Hrvatske.

"Ono što se može smatrati produženim zločinom je činjenica da se nizom sistemskih mjera svih ovih godina nakon egzodusa pokušava onemogućiti povratak Srba na njihova vjekovna ognjišta i povratak njihove imovine", istakao je Dodik.

On je dodao da se ponekad čuje da to nije politika zvanične države Hrvatske, ali adekvatni rezultati na terenu izostaju.

"Nije slučajno što sa ovog mjesta odlazim u Donju Gradinu da odam poštu stradalima u Jasenovcu i sahranjenim u Donjoj Gradini. Mi se uporno sve ove godine ovdje okupljamo da bi obilježili srpska stradanja za koje tražimo istinu", naglasio je Dodik.

Kao što je izostala istina i pravda za stradanje Srba u zapadnoj Slavoniji, konstatovao je predsjednik RS, tako je izostala istina i za Jasenovac i Donju Gradinu, jer je sve urađeno sistemski da se stradanje Srba zaboravi, obesmisli i institucionalno onemogući.

"Naša odgovornost u ovom trenutku jeste da se okupljamo, sjetimo naših stradalih predaka, kažemo istinu i tražimo pravdu ovdje i na svim drugim mjestima gdje je pravda potrebna", poručio je predsjednik RS.

Podsjetivši da mnogi Srbi izbjegli iz zapadne Slavonije danas žive u RS, Dodik je istakao da institucije RS žele da učine sve da se oni adaptiraju i na pravi način nastave svoj život na ovim prostorima.

"Svi bi željeli da vide mogućnost slobodnog povratka Srba u njihove domove u Hrvatskoj ako to žele, ali im je to onemogućeno kao i svih prethodnih godina", rekao je Dodik, izrazivši uvjerenje da će proces evropskih integracija u koji ide Hrvatska u jednom od poglavlja ljudska prava omogućiti adekvatno reagovanje po ovom pitanju.

Šef Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac ocijenio je da presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za akciju "Oluja" predstavlja zahtjev međunarodne zajednice sudovima u regionu, a posebno u Hrvatskoj, da procesuiraju sve ostale zločine počinjene nad Srbima od 1991. do 1995. godine.

Nakon što je u Gradišci prisustvovao obilježavanju 16. godišnjice od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije i njihovog stradanja u operaciji hrvatske vojske "Bljesak", Štrbac je u izjavi novinarima podsjetio da je Haški sud utvrdio da je u akciji "Oluja" bio udruženi zločinački poduhvat, čiji je cilj bio prisilno i trajno protjerivanje Srba iz Krajine i Hrvatske, te istakao da je "Oluja" bila zadnji čin etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske.

Istakavši da zločini nad Srbima i danas traju u Hrvatskoj, jer je još na snazi etničko čišćenje Srba u toj zemlji, Štrbac je rekao da je, prema zvaničnim podacima Statističkog zavoda Hrvatske, od 2002. godine do danas duplo više Srba napustilo Hrvatsku nego što ih se vratilo u tu zemlju.

"Popis stanovništva, koji je aktuelan sada u Hrvatskoj, daće poražavajuće podatke", rekao je Štrbac, ističući da procjene "Veritasa" pokazuju da će rezultat popisa biti onakav kakav je projektovao Franjo Tuđman prije nego što je krenuo u etničko čišćenje Srba iz Hrvatske, a to je na granici od tri odsto.

Govoreći o procesuiranju zločina počinjenih nad Srbima u operaciji "Bljesak", Štrbac je napomenuo da je u tom pogledu do sada bilo samo nekih pokušaja u Hrvatskoj, podsjetivši da je 2006. godine bila podnesena krivična prijava protiv hrvatskog generala Mladena Kruljca, koji je komandovao jednom od brigada hrvatske vojske u "Bljesku", ali da je ta prijava odbijena.

Štrbac je podsjetio da je 2008. godine MUP Republike Srpske podnio krivičnu prijavu Odjeljenju za ratne zločine Tužilaštva BiH, koja se još nalazi u fazi analize.

"Nakon identifikacije i sahrane sedam članova porodice Vuković iz sela Medari, koje je najviše stradalo u 'Bljesku', gdje je bilo najmanje 23 ubijena i masakrirana mještanina, Tužilaštvo Srbije za ratne zločline otvorilo je predkrivični postupak i počeli su sada ozbiljno da rade na tom predmetu", rekao je Štrbac, dodavši da očekuje da će Tužilaštvo Srbije za ratne zločine i Tužilaštvo Hrvatske "dati rezultat" i konačno krenuti jedna ozbiljna istraga za zločine počinjene nad Srbima u operaciji "Bljesak" od 1. i 2. maja 1995.godine.

Hrvatske oružane snage izvršile su 1. i 2. maja agresiju na RSK, odnosno na zapadnu Slavoniju, iako je to područje bilo od početka 1992. godine pod zaštitom međunarodnih snaga. U akciji "Bljesak" ubijeno je i nestalo 283 lica srpske nacionalnosti, od čega 57 žena i devetoro djece do 14 godina, a iz zapadne Slavonije je protjerano 15.000 Srba.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE