• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko i Dodik-nema saglasnosti o referendumu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Banjaluci sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom.

 Incko i Dodik-nema saglasnosti o referendumu Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Narodna skupština ne može i neće povući odluku o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH i da je visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku sugerisao da, ako to želi, zatraži vanredno zasjedanje parlamenta Srpske.

On je rekao da su Incko i američki ambasador u BiH Patrik Mun na današnjim sastancima u Banjaluci tražili mogućnost da Narodna skupština povuče odluku o referendumu, i istakao da to parlament Srpske ne može i neće učiniti, jer je to njegovo legitimno pravo zansovano na Ustavu i zakonu.

Dodik kaže da se potreba za referendumom zasniva na četiri stvari koje se prevashodno odnose na neujednačenu praksu Suda i Tužilašatva BiH, kada je riječ o zločinu nad Srbima u proteklom ratu.

"Reakcije na to mora biti usvajanje plana u kome bi se utvrdili događaji, kao što su Dobrovoljačka, Tuzlanska kolona, Kupres, Peti korpus Atifa Dudakovića i da se da rok od šest, devet ili 12 mjeseci za odgovor da li je na tim mjestima bilo zločina", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa visokim predstavnikom u BiH.

Prema njegovim riječima, druga sporna stvar u radu pravosuđa BiH je mogućnost da izuzimaju predmete iz suda i tužilaštava u Banjaluci i Mostaru.

Predsjednik Srpske je istakao da je neophodno riješiti i retroaktivnu primjenu zakona i apelacionu nadležnost Suda BiH, gdje je predsjednik suda određivao sudska vijeća koja su presuđivala.

"Do sada nismo imali reakcije na dijalog. Drago mi je što sada vidim da postoje određene naznake da bi se taj dijalog mogao obaviti", istakao je Dodik.

Napomenuvši da je održavanje referenduma neupitno, Dodik je pojasnio da je današnji sastanak ostao na bazi razmjene stavova koji su poznati od ranije.

Dodik je rekao da bi poslije referenduma stvari trebalo vratiti u Narodnu skupštinu RS i donijeti određene odluke kojima bi se odgovorilo na četiri sporne stvari u radu pravosuđa BiH i zatražilo modeliranje zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH.

On je ponovio da BiH nema nadležnost za Sud i Tužilaštvo i da u vrijeme njihovog uspostavljanja nije postojao sporazum strana u BiH, te da u tom smislu međunarodna zajednica ne može da tretira parlament BiH i predstavnike RS u njemu kao legitimne organe Srpske, jer to mogu biti samo predsjednik, Vlada, Narodna skupština i drugi.

Dodik je istakao da na današnjem sastanku nije bilo riječi o mjerama koje bi međunarodna zajednica eventualno mogla primijeniti protiv institucija i političara u RS. Na pitanje kakva bi rekacija Srpske bila u slučaju takvih mjera, Dodik je rekao da RS poštuje Dejton, da ima na raspolaganju niz mjera, ali da će odluku o njima donijeti na mjestima nadležnim za njihovo donošenje.

Narodna skupština RS usvojila je 13. aprila odluku o raspisivanju referenduma u Srpskoj na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH. Referendum bi trebalo da bude održan u prvoj polovini juna.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da na današnjem sastanku sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom nije postignuta saglasnost o odluci i zaključcima Narodne skupštine koji se odnose na raspisivanje referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Incko je nakon sastanka u Palati Republike u Banjaluci rekao da je pitanje referenduma bila jedna od tri teme o kojima su razgovarali i da je stav međunarodne zajednice o tome poznat, ali da se predsjednik Dodik nije složio sa tim stavovima.

"Mi smo razgovarali o tri stvari i to su bili razgovori, a ne pregovori", rekao je Incko novinarima.

On je dodao da je druga tema sastanka bila formiranje vlasti na nivou BiH i mogućnosti saradnje enetitetskih vlasti, naglasivši kako je ovu priliku iskoristio da svim pripadnicima pravoslavne vjeroispovijesti čestita Đurđevdan.

Tadić: Srbija protiv nametanja rješenja u BiH

Predsjednik Srbije Boris Tadić poručio je večeras da se protivi bilo kakvom nametanju rješenja u BiH i ocijenio opasnim spekulacije o tome da bi neki političari mogli da budu isključeni iz političkog života zbog najavljenog referenduma u Republici Srpskoj.

"Rješenje nije nametanje odluka, niti isključivanje nekog od na izborima izabranih iz političkog procesa. Te ideje da će doći do suspenzije predstavnika pojedinih naroda i entiteta su opasne i Srbija im se protivi. Spreman sam da razgovaram o tome sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom i svim evropskim političarima", rekao je Tadić novinarima u Kragujevcu.

Prema njegovim riječima, rješenje najnovije političke krize u BiH može biti pronađeno samo kompromisom, i to važi i za RS i za Federaciju BiH i za međunarodne predstavnike i za hrvatske političare u BiH.

"Prošlo je vrijeme folklornog patriotizma i nacionalnih politika koje ne sagledavaju koje su konsekvence određenih političkih činova. Baš u ime nacionalne i regionalne politike protivim se podjeli BiH, ali se borim i za status srpskog naroda u BiH", objasnio je Tadić.

On je istakao da, uprkos neprijatnim asocijacijama koje u BiH izaziva sama riječ "referendum", najavljeno izjašnjavanje građana RS o Sudu i Tužilaštvu BiH nema nikakve veze sa teritorijalnom cjelovitošću te zemlje.

"Najvažnija stvar je očuvanje integriteta BiH i to nije samo politika uslovljena našim interesima na Kosovu, već je i pretpostavka mira. Očuvanje integriteta susjednih zemalja je pretpostavka mira i zato se protivim svakoj ideji podjele BiH", poručio je Tadić.


(Agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE