• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS: Incko krši Dejton

Vlada RS je uputila peti izještaj Savjetu bezbjednosti UN u kome izražava oštro protivljenje Inckovom dokumentu i tvrdnjama iznesenim u njemu

 Vlada RS: Incko krši Dejton Izvor: MONDO

Vladavina putem autokratskih odluka suprotnih Dejtonskom sporazumu i međunarodnom pravu i više od deset godina kontinuirane zloupotrebe ovlašćenja od strane visokog predstavnika ozbiljno destabilizuje BiH i ne može se tolerisati, navodi se u Petom izvještaju Vlade Republike Srpske upućenom Savjetu bezbjednosti UN.

"Vlada RS u potpunosti podržava Dejtonski sporazum, uključujući Ustav BiH, i opredjeljena je za vladavinu prava i poštivanja ljudskih prava. Ova načela, kao i odgovornost koju Vlada ima prema svojim građanima primorala su je da zaštiti RS i njene građane od nezakonitih postupaka visokog predstavnika, koji učestalo krši Dejtonski sporazum, vladavinu prava i ljudska prava", ističe se u Izvještaju u kojem se daje odgovor na pismo i specijalni izvještaj visokog predstavnika za BiH Valentina Incka Savjetu bezbjednosti.

Vlada RS izražava oštro protivljenje Inckovom dokumentu i tvrdnjama iznesenim u njemu, jer se tim izvještajem Savjet bezbjednosti želi obmanuti u pogledu relevantnih činjenica i prava i poziva Savjet bezbjednosti da odbije nastojanje visokog predstavnika i drugih usmjerena na podrivanje Dejtonskog sporazuma i kršenje ljudskih, građanskih i političkih prava koja su građanima BiH garantovana tim sporazumom.

U Izvještaju Vlade Srpske, koji predstavlja dopunu pisma koje je predsjednik RS Milorad Dodik uputio generalnom sekretaru UN i predsjedavajućem Savjeta bezbjednosti 6. maja, konstatuje se da je nastojanje visokog predstavnika da uguši debatu o pravnoj valjanosti i političkoj poželjnosti njegovih odluka, uključujući i prijetnju sankcijama, sama po sebi suprotna Dejtonskom sporazumu.

"Nastojanje visokog predstavnika da putem odluka suzbije diskusiju i kritiku njegove vladavine, uključujući i zaključke Narodne skupštine RS od 13. aprila i odluku o državanju referenduma, u potpunosti su suprotna Dejtonskom sporazumu. Referendum na kojem se traži mišljenje građana predstavlja osnovni instrument demokratske vladavine i on koristi se na državnom i nižim nivoima vlasti u cijelom demokratskom svijetu i podržavaju ga Savjet Evrope i druge najznačajnije međunarodne organizacije", ističe Vlada RS.

Tvrdnja visokog predstavnika da predstojeći referendum u RS predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma je netačno i očigledno služi ličnim interesima, jer prijedlozi reformi treba i moraju da budu podsticani, a ne zabranjivani.

"U jeku inteniziviranja kritika i zabrinutosti zbog postupaka visokog predstavnika, ne samo od strane predstavnika dva od tri konstitutivna naroda BiH, nego i članova međunarodne zajednice, visoki predstavnik sada želi bjanko odobrenje Savjeta bezbjednosti za sve svoje postupke, ranije, sadašnje i buduće. Konkretno, u svom pismu od 4. maja, visoki predstavnik traži od Savjeta bezbjednosti da `razmotri izražavanje pune podrške ... svim zvaničnim radnjama koje je preduzeo visoki predstavnik, ponovo potvrdi da su te radnje preduzete uz odobrenje Savjeta bezbjednosti na osnovu Poglavlja VII Povelje UN", ističe se u Izvještaju.

Vlada RS upozorava da Savjet nikada ranije nije dao takvo odobrenje svih postupaka jednog međunarodnog zvaničika, čak ni kada je riječ o licima koja je sam imenovao. "Ako bi Savjet bezbjednosti preduzeo takav vanredan korak u slučaju visokog predstavnika, koji je postavljen na osnovu Dejtonskog sporazuma, onda bi to značilo potvrdu niza nelegalnih postupaka koji su osuđeni kao povreda ljudskih prava i demokratskih prava građana BiH", ocjenjuje se u Izvještaju.

To bi, upozorava Vlada RS, značilo potvrdu kazni koje je po kratkom postupku, bez procesa ili prava žalbe, visoki predstavnik izrekao za nekoliko stotina pojedinaca, kažnjavanja koje je Parlamentarna skupština Savjeta Evrope nazvala "nespojivim sa demokratskim načelima" i koje Venecijanska komisija naziva "neprihvatljivim".

"To bi značilo potvrdu postupaka kojima se oktroišu zakoni za koje Evropska komisija smatra da su `kršenje Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i pratećeg Prelaznog sporazuma o trgovini, koji je Evropska unija zaključila sa BiH 2008. godine`. To bi značilo potvrdu postupaka visokog predstavnika protiv pojedinaca kojima se, kako Ustavni sud BiH smatra, krši Evropska konvencija o ljudskim pravima.

To bi značilo potvrdu odluke visokog predstavnika kojom se prijeti svim institucijama i nosiocima funkcija u BiH koji budu primijenili odluku Ustavnog suda. To bi značilo potvrdu odluke visokog predstavnika od 27. marta, kojom se poništava objavljena julska odluka Centralne izborne komisije BiH, kojom se proglašava nevažećim bošnjačko formiranje Vlade Federacije kao nezakonito - odluka za koju je Međunarodna krizna grupa rekla da `podriva državna tijela i vladavinu prava`", ističe se u Izvještaju.

Da su postupci visokog predstavnika, ocjenjuje Vlada RS, u skladu sa zakonom i njegovim mandatom visoki predstavnik sada ne bi tražio blagoslov Savjeta bezbjednosti, i to retroaktivno i bez ispitivanja. "Nastojanja visokog predstavnika da van zakona stavi kritikovanje njegovih odluka i drugih postupaka takođe predstavljaju kršenje međunarodnog prava koje štiti ljudska, građanska i politička prava i koje obavezuje sve elemente vlasti u BiH, kao i samog visokog predstavnika", navodi se u Izvjštaju.

Ispitivanje mišljenja građana uobičajenim demokratskim mehanizmom, referendumom, potpuno je u skladu sa Dejtonskim sporazumom, naglašava se u Izvještaju i dodaje da ni "Dejtonski ustav niti jedan drugi dio Dejtonskog sporazuma ne ograničavaju korišćenje referenduma".

"Dejtonski ustav prepušta entitetima odlučivanje o tome da li žele da koriste referendum. Član 70. i član 77. Ustava RS već dugo regulišu raspisivanje referenduma. Venecijanska komisija Savjeta Evrope pomno je ispitala usklađenost Ustava RS sa Dejtonskim ustavom i nije osporila nijednu odredbu iz Ustava RS koja se tiče referenduma", podsjeća Vlada Srpske.

U Izvještaju je ocjenjeno da funkcionalne demokratske institucije vlasti sa ustavnim ingerencijama ne bi trebalo da se plaše transparentnog funkcionisanja i ispitivanja i kritika njihovog rada, a odbojnost visokog predstavnika prema javnom ispitivanju njegovog rada pokazuje koliko je daleko njegova vladavina odstupila od međunarodnih normi ljudskih, građanskih i političkih prava.

Vlada Srpske navodi da su nezavisno i nepristrasno pravosuđe osnova vladavine prava, što nije slučaj u BiH, jer je visoki predstavnik uništio nezavisnost sudova i tužilaca BiH. U Izvještaju se podsjeća da je visoki predstavnik nametnuo osnivanje ovih institucija svojom odlukom uprkos činjenici da u Ustavu Bih ne postoji nijedna odredba koja se odnosi na takve institucije i od tada ih tretira kao vlastite.

Iz Vlade RS upozoravaju da visoki predstavnik često atakuje na nezavisnost sudova u BiH tako što im daje instrukcije o tome kakve odluke treba da donesu, odnosno da one budu u skladu sa njegovim željama, smjenjuje sudije po kratkom postupku i dominira procesom imenovanja u pravosuđu.

"Visoki predstavnik nastavlja da primorava sudove i tužioce BiH da se povinuju njegovoj vladavini, a ne vladavini prava. Sve dok se takva praksa nastavlja, postupci sudova i sudskih službenika u BiH, koji nemaju nezavisnost, neće imati ni legitimitet", konstatuje se u Izvještaju i poručuje da je Vlada Srpske opredjeljenja za ponovno uspostavljanje sudske i tužilačke nezavisnosti i pravosudne strukture u BiH zagarantovane Ustavom.

Vlada Srpske je u svom Izještaju izrazila ozbiljne primjedbe na Nalog visokog predstavnika kojim se privremeno suspenduju određene odluke Centralne izborne komisije BiH, u kojima se kaže da je formiranje organa vlasti u FBiH pod vođstvom bošnjačkih stranaka nezakonito.

Vlada Srpske ocjenjuje da sa stanovišta prava visoki predstavnik ne vlada BiH po nahođenju, a sa stanovišta prakse on se ponaša suprotno, u direktnoj suprotnosti sa zakonom. "Njegova odluka kojoj s eponištava odluka CIK-a predstavlja najnoviji primjer nečuvaneog djelovanja. Takve postupke nije moguće podržati a da s eruglu ne izvrnu demokratija i vladavina prava ili da se ne destabilizuje budućnost BiH", upozorila je Vlada RS u Izvještaju upućenom Savjetu bezbjednosti UN.

Uoči rasprave o Inckovom izvještaju, predsjednik RS Milorad Dodik uputio je pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u kome navodi da ocjene koje je visoki predstavnik u BiH iznio u izvještaju o BiH, a u kojem se interpretiraju namjere i priroda političkih aktivnosti rukovodstva RS, predstavljaju potpuno netačnu i iskrivljenu predstavu o legitimnim političkim aktivnostima.

"Kada je u pitanju referendum u RS sve što je navedeno u obrazloženju koje je dostavio visoki predstavnik predstavlja grubi pokušaj manipulacije pri kojem se računa da u kratkom roku nećete biti u mogućnosti da uđete u meritum problema i uočite nelogičnosti i netačnosti", naveo je Dodik u pismu.

Predsjednik Dodik je istakao da referendum koji je raspisan u RS nije referendum o secesiji, niti o statusu Srpske, kao ni uvertira u neki od ovih referenduma. "Referendum u RS je raspisan potpuno legalno i predstavlja legitiman način da se utvrdi stav građana Srpske o pitanju koje je po Ustavu RS, ali i aneksu četiri Dejtonskog sporazuma u nadležnosti RS, a to je pravosuđe", navodi Dodik u pismu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE