• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Manje marže - cijene iste

Uprkos velikim očekivanjima smanjivanje trgovačkih marži za dva odsto potrošačima u Republici Srpskoj nije donijelo rasterećenje kućnog budžeta.

 Manje marže - cijene iste Izvor: MONDO

Troškovi za hranu četvoročlane porodice su se u aprilu u odnosu na mart smanjili za sedam maraka, ali samo zbog blagog pada cijena voća i povrća koje nije imalo ograničene marže.

U međuvremenu, porasle su cijene i drugih „nezaštićenih“ proizvoda kao što su gorivo i meso, pa su mjesečni izdaci prosečne porodice na kraju ostali - isti, piše "EuroBlic".

Za nekoliko dana ističe rok važenja uredbe o maržama, a ministar finansija RS Zoran Tegeltija najavio je da će Vlada RS analizirati njene efekte. On je napomenuo da su razgovarali sa trgovcima i da postoji mogućnost da se ona povuče, jer „mnogi smatraju da se marže odnose samo na male trgovce, dok veliki lanci imaju čak i manje marže od propisanih”.

Iz udruženja potrošača poručuju da je ograničavanje trgovačke dobiti dalo psihološke efekte upozorenja trgovcima da se eskalaciji cijena sa početka godine mora stati ukraj. Zbog toga se pribojavaju da bi vraćanje na staro trgovci mogli da iskoriste za novo povećanje cijena i „peglanje“ gubitaka za protekla dva mjeseca.

Branko Kačarević iz Udruženja potrošača „Zvono” iz Bijeljine potvrđuje da su efekti ograničavanja marži mali, jer cijene nisu padale.

"Da se vrate stare marže, vjerovatno bi prehrambeni proizvodi poskupjeli, iako nisu ni pojeftinili. Ono što je koštalo pet maraka i dalje košta toliko, jer se to lako naštima. Marža je skinuta za dva odsto, ali trgovci povećavaju učešće, recimo, energenata", objašnjava Kačarević.

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović kaže da je smanjenje marži umanjilo cijene za par pfeniga, ali je veliko pitanje šta bi se desilo da vlasti nisu reagovale.

S druge srane, cijene goriva su veće za petinu nego što bi trebalo da budu, a najavljuje se i poskupljenje mesa, iako kupujemo najskuplje meso u regionu - upozorava Petrović.

Predsednik Asocijacije malih trgovina RS Bogdan Marjanović upozorava da ograničavanje marži nije zaustavilo rast cena tri ključna proizvoda - brašna, ulja i šećera, jer su nastavili da ih diktiraju proizvođači.

"Uredbom se stvorio privid da Vlada ima kontrolu nad cijenama, ali sa stanovišta kupaca to nije imalo nikakvog efekta, jer se rast cijena nastavio", kaže on.

Vlada RS je 11. marta donijela izmjene Uredbe o ograničavanju marži, kojom je trgovačka dobit za osnovne životne namirnice smanjena sa deset na osam odsto, a u veleprodaji sa osam na šest odsto. Uredba se odnosi na so, životinjsku i biljnu mast, suncokretovo ulje, margarin, pasterizovano mleko i jogurt, u plastičnoj foliji od litar, pšenično brašno, proizvodnju hljeba, šećer, hranu za bebe i proizvodnju lijekova, osim za upotrebu u veterini.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE