• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amerika ljuta na EU zbog popuštanja Dodiku?

Amerika je vrlo ljuta na Brisel zbog zbog "popuštanja" predsjedniku RS Miloradu Dodiku, pišu podgoričke "Vijesti".

 Amerika ljuta na EU zbog popuštanja Dodiku? Izvor: MONDO

Amerika je vrlo ljuta na Brisel zbog onog što se u Vašingtonu vidi kao popuštanje predsjedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku, kao i propuštanja da mu se "da lekcija", pišu današnje podgoričke "Vijesti, pozivajući se na evropski izvor.

List navodi da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, pod pritiskom nekih zemalja iz Savjeta za implemetnaciju mira (PIK), zalagao za vrlo tvrd pristup Dodiku, ali da ga je Eštonova tokom tročasovnog razgovora, uoči svog puta u Banjaluku, podsjećala da on zastupa i EU, a ne samo PIK, a da je stav većine zemalja EU, "mekši pristup" Dodiku.

"Stejt dipartment i Forin ofis željeli su, u slučaju da predsjednik RS ne popusti, da Incko smijeni predsjednika Republike Srpske, i po potrebi, upotrijebi i druge sankcije, iz reportoara koje mu, kao šefu OHR, pružaju bonska ovlašćenja. Ali, skoro sve druge zemlje EU, pitale su se `šta dalje, šta ako bi, ako se udare sankcije Dodiku, došlo do još težih konfrontacija? Što ako bi Dodik, koji iza sebe ima skoro cijelo glasačko tijelo RS, odlučio da bojkotuje sve državne institucije i ako se kriza dodatno produbi", navodi izvor lista.

Izvor ovog lista smatra da bi ustrajavanje na odluci o referendumu, štetilo takođe i Borisu Tadiću, odnosno planovima Srbije da do kraja godine dobije kandidaturu - a možda čak, zajedno s Crnom Gorom, i obećanje pregovora o članstvu.

Milivojević: Dodik pobjednik, OHR i Incko gubitnici

Razgovori predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton donijeli su najmanje dvije pozitivne stvari za Srpsku, a udarili šamar Kancelariji visokog predstavnika (OHR) koji je prethodnih dana najavljivao oštre sankcije prema RS i njenom rukovodstvu, ocijenio je politički analitičar iz Beograda Cvijetin Milivojević.

"Iako je (visoki predstavnik u BiH Valentin) Incko očekivao da će podršku za upotrebu bonskih ovlašćenja protiv Dodika i RS dobiti iz Vašingtona, opasno se prevario u proceni. Američka spoljna politika u ovom trenutku skoro da nema nikakvih interesa za Balkan, tako da su OHR i njegovi najvatreniji navijači iz Sarajeva u ovom sukobu ostali kratkih rukava", konstatovao je Milivojević.

Prva pozitivna stvar za RS, kaže Milivojević, je prećutna potvrda EU da je pravo RS na održavanje referenduma kandidovano kao potpuno legitiman odgovor na katastrofalan rad Suda i Tužilaštva BiH, a druga je činjenica da je zvanična posjeta Eštonove Banjaluci još jednom potvrdila da je RS u najvišim diplomatskim krugovima EU prepoznata kao poseban politički subjekat sa stavovima koji imaju specifičnu težinu.

"Nesporno je da je predsjednik RS iz ovog sukoba sa OHR-om i zvaničnim Sarajevom ponovo izašao kao pobednik.Samo obećanje Eštonove da je Evropa spremna da uđe u pitanje strukturalnog dijaloga o radu Suda i Tužilaštva BiH potvrđuje da je pretnja referendumu imala i te kakavog odjeka i da više niko ne može olako shvatiti stavove rukovodstva RS", istakao je Milivojević za "Pres".

Direktor Centra za međunarodne odnose Miloš Šolaja smatra da su poslije jučerašnjeg sastanka Dodika i Eštonove najveći gubitnici OHR i Incko. "Najvažnije je da je pokrenut ozbiljan dijalog s EU. Sa druge strane, OHR je u ovoj priči ispao potpuni viša, što još jednom potvrđuje da je došlo krajnje vrijeme da se zatvori", kaže Šolaja.

Simić: Dodik zaustavio transfer nadležnosti iz Banjaluke u Sarajevo

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik je dogovorom sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton učvrstio svoju poziciju i uspio da zaustavi dalji transfer nadležnosti iz Banjaluke u Sarajevo, ocijenio je politički analitičar iz Beograda Predrag Simić.

On je ocijenio da predsjednik Dodik može da bude zadovoljan dogovorom sa Eštonovom o učešću Unije u restrukturisanju pravosudnih institucija u BiH.

"Dodik je dobio što je tražio, tako da mi se čini da je on, preteći referendumom, u stvari tražio da bude saslušana Banjaluka. Mislim i da je njegova pozicija ovim dogovorom učvršćena i u suštini je bar za određeno vreme uspeo da zaustavi dalji transfer nadležnosti iz Banjaluke u Sarajevo", rekao je Simić Srni.

On je ocijenio da je ovim izbjegnuta opasnost da se destabilizuje cijeli region, te istakao da je predsjednik RS ovim dogovorom i odustajanjem od referenduma pokazao kako se može otkloniti ta opasnost, ali učvrstio i svoju poziciju.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE