• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zločin nad vojnicima JNA za Bešlagića samo incident

Ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić rekao je da se 15. maja 1992. godine na Brčanskoj malti desio "incident" u kome je, kako kaže, poginulo 49 rezervista.

 Zločin nad vojnicima JNA za Bešlagića samo incident Izvor: MONDO

On kaže da se "incident" desio kada je posljednja kolona vojske, koja je izlazila iz grada, "pokušala da presječe Tuzlu".

"To nije bila vojska JNA nego Vojska Republike Srpske, koja je krenula da presječe Tuzlu i tada je došlo do incidenta u kojem je poginulo 49 rezervista. Radi se isključivo o incidentu, ali pošto je poginulo 49 ljudi s one strane, mi smatramo da odgovornost snosi onaj ko je planirao izvlačenje vojske iz Tuzle", rekao je Bešlagić novinarima na Brčanskoj malti.

On kaže da su "tom incidentu poginula i četiri Tuzlaka, odnosno tri policajca i jedna civil".

Aktuelni načelnik Tuzle Jasmin Imamović kaže da je 15. maja 1992. godine samo odbijen napad na Tuzlu, jer su, kako tvrdi, Tuzlu napali pripadnici Vojske Jugoslavije.

"To je bila Vojska Jugoslavije i Vojska Republike Srpske, jer od 27. aprila 1992. godine nema JNA", rekao je Imamović, dodavši da je u tadašnjoj kasarni "Husinske bune" bio dio Vojske Jugoslavije, koja nije imala pravo da bude na teritoriji izvan Srbije i Crne Gore.

Iako je napad na kolonu JNA koja se mirno povlačila iz Tuzle zabilježen i kamerom, Imamović kaže da su sa druge strane bili pripadnici MUP-a takozvane republike BiH i Stanice javne bezbjednosti Tuzla koji, kako tvrdi, nisu napadali, nego se radilo o postupanju policije u odbrani.

Bešlagić i Imamović položili su danas vijence na mjestu stradanja tri policajca i jednog civila u naselju Brčanska malta povodom 15. maja, koji se u Tuzli slavi kao takozvani dan odbrane.

Ranije danas na Brčanskoj malti služen je pomen pripadnicima JNA stradalim u "tuzlanskoj koloni" 15. maja 1992. godine u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Prema do sada obrađenim podacima koje su vlasti RS dobile od pravosudnih institucija Srbije, koja je za ovaj slučaj vodila sudski proces poznat pod nazivom "Jurišić", utvrđeno je da je u napadu na kolonu JNA na Brčanskoj malti stradalo ukupno 200 vojnika, od čega 59 smrtno, dok su ostali bili ranjeni ili zarobljeni.

Napad na 92. motorizovanu brigadu, koja se povlačila iz kasarne "Husinska buna" sa oko 200 vozila i oko 600 starješina i vojnika, izveli su 15. maja 1992. godine pripadnici lokalne Teritorijalne odbrane i policije, uz pomoć paravojne formacije "Zelene beretke".

Prema sporazumu o mirnom povlačenju JNA sa teritorije BiH, a na osnovu dogovora komandanta kasarne pukovnika Mileta Dubajića i lokalnih vlasti, evakuacija je trebalo da počne u 15.00 časova, ali su lokalne vlasti iscenirale spor oko predaje dijela naoružanja TO Tuzla.

Kasnije će se ispostaviti da je to bio dio plana za razmještanje snajperista na pravcu povlačenja JNA i mjestu zasjede. Da je napad na kolonu JNA unaprijed dobro planiran i pripreman pokazale su zapreke na putevima, kopanje rovova, izrada zaklona, isturanje ježeva na put i izvlačenje nagaznih mina na kanapu. Napad na kolonu JNA tada je u direktnom prenosu prikazan na tuzlanskoj lokalnoj televizijskoj stanici.

Za zločine u "tuzlanskoj koloni" niko nije odgovarao, iako su haški istražitelji 2003. godine, kada su ustupali ovaj predmet Sudu BiH, zaključili da ima dovoljno dokaza za pokretanje istrage protiv devet osoba. Haški istražitelji su tada za četiri osobe dali oznaku "A", što znači da je na osnovu dostavljenih dokaza utvrđeno da postoji krivično djelo ratnog zločina i dovoljno dokaza da se te osobe procesuiraju.

Ilija Jurišić, nekada visoki funkcioner MUP-a BiH, uhapšen je u Beogradu po optužnici Tužilaštva za ratne zločine i osuđen 28. septembra 2009. godine na 12 godina zatvora zbog upotrebe nedozvoljenih metoda borbe, međutim, ova presuda je prošle godine ukinuta.

Tužilaštvo BiH objavilo je u decembru 2009. godine da je prekinulo istragu protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića i drugih lica.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE