• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlasti kriju odgovorne za nelegalno prisluškivanje?

Iako su od afere "Prisluškivanje" prošla skoro dva mjeseca, javnosti u BiH nijedna od institucija nije pojasnila zbog čega su prisluškivani telefonski razgovori više od 5.000 građana BiH.

 Vlasti kriju odgovorne za nelegalno prisluškivanje? Izvor: MONDO

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, na pitanje novinara "Nezavisnih" dokle se stiglo s istragom u aferi "Prisluškivanje", kratko je odgovorio da je to u Odjelu III Tužilaštva BiH, ali niti jedne konkrete informacije nije imao.

"Radimo, imamo predmet u Odjelu III. Kada bude došlo vrijeme mi ćemo javnosti dati eventualne informacije", kazao je Grubešić.

Podsjećamo da su "Nezavisne" 12. aprila razotkrile aferu "Prisluškivanje" i objavile više od 5.000 brojeva mobilnih telefona koje su uglavnom nelegalno prisluškivale Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a ubrzo su nadležni najavili akciju, međutim do danas se ništa nije desilo niti je ko preuzeo odgovornost.

I dok iz Tužilaštva BiH šturo javnosti poručuju da će možda nekad podijeliti "eventualne informacije", stručnjaci za bezbjednost i javnost su već očekivali konkretnu istragu protiv odgovornih, a takođe i ostavke. Stručnjaci naglašavaju da je javnost s pravom zabrinuta jer se zbog neprocesuiranja odgovornih za nelegalno prisluškivanje postavlja pitanje da li se građani mogu osjećati sigurnim i zaštićenim od institucija sistema vlasti.

"Ovakav razvoj događaja je nezamisliv u demokratskoj zemlji. Ono što bi u demokratskim zemljama bio skandal koji bi sigurno završio i ostavkom čelnih ljudi struktura bezbjednosti, kod nas se prima i shvata kao nešto normalno", istakao je Predrag Ćeranić, stručnjak za bezbjednosno-operativne poslove.

Ćeranić je naglasio da je zabrinjavajuće i to što tzv. politička kontrola uopšte nije reagovala, te da je trebalo da povuče poteze prije sudske kontrole, koja služi samo da stvari istjera na čistac.

Upozorenja stručnjaka da u BiH postoji paralelan sistem nadzora, da su SIPA i OBA van institucionalne kontrole i da su postale otuđeni centar moći u koji su involvirane kriminalne strukture očigledno nisu dovoljna da vlast reaguje, a Tužilaštvo BiH istraži ovaj slučaj i procesuira odgovorne.

Procesuiranju odgovornih nada se posebno oko 5.000 građana koje su SIPA i OBA nelegalno prisluškivale u posljednje tri godine. Ove dvije bezbjednosne agencije prisluškivanje su često vršile bez naloga suda, što je po Zakonu o OBA i Zakonu o krivičnom postupku obavezno.

Nakon što su objavljeni nelegalno prisluškivani brojevi, sva tri telekom operatera u BiH, stručna javnost, političari, zaštitnici ljudskih prava i drugi zatražili su odgovore povodom afere "Prisluškivanje" i isticali da istraga mora dati konkretne rezultate. Gotovo svi vlasnici nelegalno prisluškivanih telefonskih brojeva tvrdili su da nema nikakvog razloga da budu pod istragom. OBA i SIPA tako su prisluškivale čistačice, frizerke, penzionere, kućne majstore, političare, privrednike i mnoge druge, a ogromna većina njih nikada nije imala problema s policijom ili veze s bilo kakvim kriminalnim aktivnostima.

Nelegalno prisluškivanje oštro su osudile i organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava jer pravo na privatnost je osnovno ljudsko pravo zagarantovano svim važećim poveljama i pravo koje niko ne može i ne smije ugrožavati.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE