• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PDP će zatražiti izmjenu zakona o zaštiti životinja: Nadležni ne reaguju zbog nejasne formulacije

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Klub poslanika PDP-a predložiće izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske po pitanju zlostavljanje i mučenje životinja.

 PDP će zatražiti izmjenu zakona o zaštiti životinja Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Cilj je, kažu, da se spriječe dalja proizvoljna tumačenja istog i doprinese sprečavanju brojnih većih posljedica po društvo.

Iako je ovim zakonom predviđeno novčano kažnjavanje ili služenje zatvorske kazne za one koji muče ili ubijaju životinjeu praksi dolazi do njegovog različitog tumačenja, te počinioci ovog djela često prolaze nekažnjeno što može dovesti do mnogo većih posljedica, kao i opasnosti po ljude.

“Udruženja i pojedinci koji se bave zaštitom životinja ukazali su nam na to da se u praksi često dešava da zbog nejasne formulacije u pomenutom zakonu tužioci uskrate policiji mogućnost da pokrenu istragu. U članu 390. Krivičnog zakona navodi se da će odgovarati onaj ko zlostavlja životinje, te nadležni u slučaju mučenja jedne životinje ne žele da reaguju, tvrdeći da je u zakono navedena riječ u množini”, objasnila je poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Mirna Savić-Banjac.

Ona ističe da je potrebno djelovanje na više nivoa, bolja informisanost i edukacija javnosti o značaju prijavljivanja zlostavljanja životinja, ali i izmjena sporne terminologije u članu 390. Krivičnog zakonika Republike Srpske, kako bi se izbjegla svaka mogućnost nepoduzimanja potrebnih radnji protiv lica koja su osumnjičena za ovo krivično djelo.

Poslanik PDP-a u NSRS, Tanja Vukomanović, dodaje da su o ovom temi razgovarali sa udruženjima za zaštitu životinja, sa kojima će pokrenuti još pitanja kada je riječ o pomenutoj temi.

“Klub poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske će u narednom periodu pokrenuti neophodne korake kojim bi se pomenuti član zakona jasnije formulisao, ali će produzeti i sve druge korake iz svoje nadležnosti kako bi se što hitnije suočili sa problemom koji je velika prijetnja svakom zdravom društvu. Mučenje i ubijanje životnja pokazuje da osoba može imati ozbiljnje psihičke probleme, a zanemarivanje i nekažnjavanje ovakvih osoba može dovesti do još većih posljedica”, zaključila je ona.

Dodaje da stručnjaci, ali i brojni primjeri, ukazuju na to da se mučenje i ubijanje životinja može prenijeti i na nedostatak empatije prema ljudima, te takođe dovesti do nasilnog ponašanje i prema ljudima.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Volim životinje više od ljudi

Kakvi krkani ostavljaju komentare.

Miroslav

Naravno da treba zaštiti životinje ali treba i nas od njih,pa pogledajte malo oko sebe,po ulicama gradova puno je pasa i mačaka lutalica o kojima niko nevodi računa a oni su potencijalana opasnost za građane,gdje su šinteri,naravno nema ih.

Jaaa

Ne smijem podići ton na dijete dok ne dočepa oružje, još samo zaštitite i vaške da ne smijem ni na njih dok me ne izujedaju, zaboga, pa i to su živa bića, mada ujedaju po ulicama. Samo Sačma Srbina Spasava

MONDO REPORTAŽE