• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

General Rouz: I NATO kriv za Srebrenicu

Nekadašnji komandant UNPROFOR-a, general Majkl Rouz optužio NATO da je, naoružavajući Hrvate i Bošnjake, potkopavao mirovne napore UN.

 General Rouz: I NATO kriv za Srebrenicu Izvor: MONDO

"NATO, pod vođstvom SAD, sistematično je potkopavao mirovne napore UN-a u Bosni i Hercegovini, naoružavajući i trenirajući muslimane i Hrvate u toj zemlji", piše general Majkl Rouz, komandant misije UN-a u BiH 1994. godine, u rubrici "Pisma čitalaca" Fajnenšel tajmsa.

General se obratio listu povodom ranije objavljenog teksta pod naslovom "Lale iz Srebrenice", u kojem se novinar Simon Kuper kritički odnosi prema holandskoj jedinici koja je tokom rata u BiH "čuvala" Srebrenicu.

General Rouz je napisao i da NATO podjednako dijeli krivicu sa UN za događanja i pokolj u Srebrenici.

"Da su se NATO-ove jedinice rasporedile u BiH 1992. godine, kad ih je pozvao Alija Izetbegović, želeći da spriječi širenje rata iz Hrvatske, ne bi se dogodio ni rat, ni masakr. Ali, još gore, poslije dolaska UN-a, NATO je, pod vođstvom SAD, sistematično potkopavao mirovne napore UN-a, tako što je naoružavao i trenirao muslimane i Hrvate", piše je general.

"Naoružavanje je dalo lažnu nadu muslimanima da teritorije mogu povratiti silom, a ta je nada bila iznevjerena u Dejtonu. Ali, kako je kredibilitet misije UN bio uništen u očima zaraćenih strana, misija nije ni mogla ni da uspije. Onda su se NATO i SAD našli u situaciji u kojoj nisu mogli da utiču na događaje na terenu, samo iz vazduha. Misija UN je kolabirala 1995. godine, a posljedice toga su ohrabrile generala Ratka Mladića da napadne Srebrenicu", piše general.

U svom pismu Rouz kaže da misija UN nikada nije imala zadatak da brani, ili štiti rezolucije UN koje su se odnosile na šest zaštićenih zona, pa je takva terminologija bila pažljivo izbjegavana.

"Članovi mirovne misije iz 16 država niti su imali mandat, niti su bili obučeni i opremljeni za borbena dejstva. To je bio zadatak NATO-a, koji je, nažalost, ograničio svoja djelovanja na bombardovanje", zaključuje u pismu Fajnenšel tajmsu general Majkl Rouz.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE