• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džombić naložio ulazak u trag četiri miliona KM

Aleksandar Džombić, premijer RS, naložio je službama da provjere zbog čega je došlo do pada naplate putarina od četiri miliona KM.

 Džombić naložio ulazak u trag četiri miliona KM Izvor: MONDO

"U ovom procesu učestvuju i Poreska uprava RS (PU RS), JP "Putevi RS", MUP RS i nekoliko drugih institucija. Dao sam nalog da bude provjereno tačno na kojoj instanci i u kom omjeru je došlo do ovog problema i da se o tome izvijesti Vlada RS. Ako, eventualno, postoje neke nedozvoljene i nezakonite radnje, onda ćemo pokrenuti odgovornost protiv onih koji su to uradili", kazao je Džombić.
Na pitanje kako te službe nisu ranije uspjele utvrditi nepravilnosti nego su na to morali ukazati mediji, Džombić je rekao da je očigledno izostala kontrola, jer više učesnika učestvuje u naplati i kontroli naplata prihoda.

"Putarina je prihod 'Puteva RS', registracija vozila se radi u MUP-u RS, odnosno policijskim stanicama. PU RS je uključena u naplatu, osiguravajuća društva ili agenti za osiguravajuća društva vrše naplatu. To su sve učesnici i očigledno je izostala kontrola", naglasio je Džombić.

Podsjećanja radi, "Nezavisne" su kroz seriju tekstova i na osnovu zvaničnih podataka o broju registrovanih vozila i visine naknade za puteve u 2010, utvrdile da na računu JP "Putevi RS" nedostaje oko četiri miliona KM. Naime, broj registrovanih vozila u prošloj godini iznosio je oko 290.000, što je za oko 20.000 više nego u 2009. godini. Istovremeno, i pored većeg broja registrovanih vozila, prihodi od putarina smanjeni su sa 30 miliona KM, koliko je bilo 2009. godine, na 23 miliona u 2010. godini. Prihodi od putarina smanjeni su za oko sedam miliona KM, ali je u međuvremenu naknada za puteve za teretna motorna vozila, odlukom Vlade RS umanjena, pa je, uzimajući sve to u obzir, prosta računica pokazala da nedostaje oko četiri miliona KM.

U jednom od tekstova Nezavisne su pisale na koji način je moguće da "narodne" pare završe u privatnim džepovima. Jedan od njih je da osiguravajuće kuće koje imaju pečate "Pošta Srpske" samo fiktivno ovjere uplatnicu za putarinu i prikažu je u MUP-u RS prilikom registracije vozila, a da novac zadrže za sebe. Drugi način, onaj manje vjerovatan, je da agent za osiguranje i bankarski službenik u dogovoru na uplatnicu dopisuju nulu, pa tako za putarinu koja košta, recimo 500 KM, ovjere uplatnicu na 50 KM i kasnije dopišu nulu.

I dok je eksplicitno i prostom računicom dokazano da nedostaje novac, institucije još nisu načisto ko to treba da istraži, pa tako Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, kaže da to pitamo Ministarstvo saobraćaja i veza RS, koje je nadređeno "Putevima RS". U ovom ministarstvu su, međutim, rekli da su tražili informaciju od JP "Putevi RS" o tome šta su preduzeli da utvrde gdje je novac te da će nas o tome obavijestiti kada oni dobiju odgovor. Istovremeno u JP "Putevi RS" kažu da su obavijestili nadležne organe, odnosno Odbor za reviziju i Nadzorni odbor JP "Putevi RS".

Osim toga, dvije najpozvanije institucije koje bi trebalo da istraže gdje je novac, odnosno PU RS i Policija RS, prebacuju odgovornost jedna na drugu. Tako u PU RS kažu da imaju sve podatke o uplaćenim naknadama za puteve, a da podatke o tome ko je koliko trebalo da uplati zna MUP RS.

"Poreska uprava nema i ne može imati podatke o tome ko je trebalo i koliko da plati naknada za puteve. PU RS može MUP-u RS omogućiti direktan pristup podacima o uplaćenim naknadama za puteve", navodi se u saopštenju Poreske uprave RS, koje je potpisala direktor Zora Vidović.

U Kabinetu direktora policije RS kažu da je za otvaranje istrage potrebno obaviti kontrolne preglede koji su u nadležnosti finansijskih institucija koje vrše transfer novca, kao i PU RS i Agencije za bankarstvo RS.

"Za eventualno otvaranje krivične istrage i postupanje policije i tužilaštva, neophodno je kontrolom od strane redovnih kontrolnih organa ili ad hok formiranog tijela (komisija) potvrditi pretpostavke i procjene iznesene u dnevnom listu 'Nezavisne novine'. Za sprovođenje istrage neophodno je pristupiti elektronskim evidencijama u Trezoru, pojedinim bankama koje su vršile uplatu putarine. Za navedene provjere neophodna je naredba sudije za prethodni postupak", rekli su u policiji RS.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE