• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lažno kradu automobile, pa uzimaju “Kasko”

Lažne krađe automobila i naplata punog osiguranja donose enormnu zaradu. Navodno, nestala vozila, u Hercegovini dobijaju novi identitet

 Lažno kradu automobile, pa uzimaju “Kasko” Izvor: MONDO

Kriminalci u Republici Srpskoj sve češće se odlučuju na pokušaj prevare osiguravajućih kuća, fingiranim krađama i naplatom štete. Policija bilježi porast naplaćivanja kasko osiguranje za skupocena vozila koja nisu ni ukradena, pišu “Večernje novosti”.

Ovi automobili uglavnom završavaju u zapadnoj Hercegovini, gdje im se laserki graviraju novi brojevi šasije, ili se rastavljaju i prodaju u dijelovima. Najčešće je riječ o “golfovima“, BMV-ovima, džipovima i luksuznim modelima “audija“.

Zoran Mandić, načelnik Uprave kriminalističke policije RS kaže za “Novosti“ da se kriminalci okreću ovakvom vidu kriminala zbog dobre zarade i malih kazni.

Da bi se uplatilo puno osiguranje za vozila čija vrijednost prelazi 50.000 maraka, obavezna je ugradnja GPS sistem koji omogućava praćenje i pronalaženje automobila čija je krađa prijavljena

“Ovo je lakši način da se ostvari ista dobit, jer za zaradu od 50.000 evra kriminalci moraju da prodaju po deset kilograma droge na ulici. Takođe, kazne za ova krivična djela su dosta blage. Nedavno smo otkrili ovakvo krivično djelo u Istočnom Sarajevu i taj čovjek je dobio godinu dana uslovne kazne. Ovakvom kaznenom politikom sigurno nećemo suzbiti ovu vrstu kriminala”, kaže Mandić.

Generalni direktor “Dunav osiguranja“ Saša Čudić objašnjava da nažolst ovakvih prevara ima svugdje u svijetu, pa i kod nas, ali su kazne drugačije.

“Imamo razrađen poseban sistem unutrašnje kontrole. Formirali smo poseban tim stručnjaka koji provjerava svaki sumnjiv slučaj i nalaže dodatnu istragu. Naravno, vodimo računa i o pouzdanosti i isplativosti određenih polisa osiguranja”, ističe Čudić. Bitna je i dobra saradnja s policijom, posebno u razmjeni informacija o krađi vozila i iznosu šteta pri udesima.

Takođe, pri prijavi krađe se od osiguranika traži da kao dokaz ponudi oba originalna ključa za to vozilo, kao i orginalnu saobraćajnu dozvolu kojom se potvrđuje vlasništvo.

Kasko osiguranje se najčešće uplaćuje za vozlia čija vrijednost premašuje 40.000 maraka, a cijena polise zavisi od osiguravajućih kuća. Na primjer, u “Dunav osiguranju“ ovakva vrsta osiguranja košta oko dvije hiljade maraka.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE