• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsjednik VSTS-a objasnio zbog čega Apelacioni sud ne bi trebao da bude u Banjaluci

Autor Dragana Božić

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Halil Lagumdžija rekao je da za njega načelno nije problematično da sjedište budućeg apelacionog vijeća Suda BiH bude u Banjaluci, ali da bi to izazvalo veće troškove.

 Srn2023-11-8_1653107_3.jpg Izvor: Srna/Željka Domazet

"U slučaju osnivanja apelacionog vijeća u Banjaluci imali bismo situaciju, ili da tužioci putuju na ročišta, ili da se tamo osniva neko odjeljenje Tužilaštva, a to bi zahtijevalo i nošenje spisa i svega što ide uz to", izjavio je Lagumdžija novinarima, navodeći da je to rekao i predstavnicima Venecijanske komisije.

On je napomenuo da je u Istočnom Sarajevu zatvor, odnosno pritvor onih koji su u režimu Suda i Tužilaštva.

"U tom režimu imamo vrlo obiljne kriminalce i osuđene i one koji su u postupku i njihov transfer iz zatvora u Istočnom Sarajevu do Banjaluke je izložen ozbiljnim bezbjednosnim rizicima", naveo je Lagumdžija, koji smatra da je za pretpostaviti da, ako je neko vođa nekog ganga, taj gang mogao presresti transport.

Lagumdžija je naglasio da u takve rizike radije ne bi išao, ali da je to je pitanje bezbjednosnih agencija.

"To bi iziskivalo angažovanje specijalnih jedinica Agencije za istrage i zaštitu i drugih specijalnih jedinica", pojasnio je Lagumdžija i napomenuo da sve to iziskuje troškove, kojih, kako je naveo, u BiH ima previše.

On je poručio da su to razlozi zbog kojih smatra da bi apelaciono vijeće trebalo biti smješteno u Istočnom Sarajevu.

"To je političko pitanje, ali smatram da prilikom donošenja odluke treba voditi računa i o ovim stvarima", poručio je Lagumdžija.

Podsjećamo, predsjednik Republike Srpske izjavio je nedavno da sjedište apelacionog odjeljenja Suda BiH treba da bude u Banjaluci, a ne u Istočnom Sarajevu, "jer je činjenica da su sudije tog suda pod direktnim uticajem nekoliko stranih ambasada u Sarajevu".

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

stednja ili korupcija pitanje je sad

aj ga ti prvi zalilaj halile ili u pravu je sto bi trosili vrijeme i resurse da se neko korumpira ili da mu se prijeti na daljinu, nego fino da se napravi izmedju engleske i americke ambasade i zgrada gdje ce spavati jer sta bez veze da se trosi benzin kad ce svakako dobiti instrukcije na licu mjesta i demokratija ce pobjediti tiraniju itd. sretan rad iono i dsz

MONDO REPORTAŽE