• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodikov advokat: Nevjerovatno ubrzanje krivičnog postupka nema uporište u zakonu

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Zakazivanje glavnog pretresa pred Sudom BiH u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika predstavlja nevjerovatno ubrzanje krivičnog postupka koje u osnovi nema uporište u zakonu, rekao je advokat predsjednika Srpske Goran Bubić.

 Advokat Milorada Dodik Goran Bubić Izvor: Srna, Borislav Zdrinja

"Znamo da jedan broj postupaka pred Sudom BiH traje godinama i ne završava se, a ovdje imamo situaciju gdje je glavni pretres zakazan očigledno neprihvatljivom brzinom", rekao je Bubić.

On je naveo da ovo samo potvrđuje i dosadašnji tok postupka.

"Imali smo imali situaciju da uopšte nije razjašnjena tvrdnja odbrane o nelegitimnosti Kristijana Šmita niti mogućnosti da OHR donosi zakone. Prethodno se Tužilaštvo BiH pozivalo na stavove bonskih zaključaka, što je nevjerovatno, umjesto da se pozivalo na Ustav BiH. Isto tako u pogledu Šmita, pozivali su se na službenu stranu OHR-a kako je tamo objavljeno saopštenje da je Šmit imenovan za visokog predstavnika, što je nevjerovatno ako imamo jasne odredbe o postupku imenovanja", rekao je Bubić za RTRS.

Sada je situacija, dodao je on, da se Tužilaštvo poziva na službenu stranicu OHR-a, umjesto na validan akt, što Sud prihvata nekritički.

Bubić je rekao da je ročište o izjašnjavanju o krivici 16. oktobra praktično završeno prije nego što je počelo, a da je sudija, odbijajući prigovore, istakla da će se to pitanje razjasniti na suđenju.

"Tako da mi sada na suđenju možemo očekivati da sud kaže da se to razjasni u žalbenom postupku. Zato nije slučajno da javnost u Republici Srpskoj ne iskazuje nikakvo poštovanje prema Sudu BiH", rekao je Bubić.

On je istakao da će tog poštovanja biti sve manje, zbog odnosa Suda i pravosuđa prema Ustavu BiH.

"Ovakvo ponašanje evidentno ugrožava suverenitet BiH iz kojeg jasno proizilazi da zakonodavnu vlast može da vrši samo Parlamentarna skupština, a ne samozvani stranci", naglasio je Bubić.

Pred Sudom BiH je za 22. novembar zakazan glavni pretres u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića.

Na stranici Suda BiH je objavljeno da bi ročište trebalo početi u 13.00 časova i da je postupajući sudija Mirsad Strika.

Dodik i Lukić su 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Dodik i Lukić su optuženi za nepoštivanje odluka Kristijana Šmita.

(Srna/Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE