• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Besparica i skupoća sve više guše građane

Dolaskom jeseni došle su i nove brige, naročito za roditelje koji spremaju djecu za novu školsku godinu. Moguća i poskupljenja osnovnih životnih namirnica?

 Besparica i skupoća sve više guše građane  Izvor: MONDO

Prosječna plata u BiH iznosi oko 800 maraka, a minimalna, koju prima većina zaposlenih građana, kreće se od 350 do 500 KM. Većina građana BiH nalazi se na ili ispod granice siromaštva. I dok je broj nezaposlenih viši od pola miliona, radna mjesta se gase, jer preduzeća propadaju jedno za drugim.

Banjalučani Marijana i Zlatko Ratković ponosni su roditelji jedanaestoro djece, od kojih je osmoro školaraca, pa je gorući problem kako ih opremiti za predstojeću školsku godinu, prenose banjalučki mediji.

"Najteže je kada je kraj školske godine ili početak. Njih osmoro ide u školu. Dešavalo se da imamo po dva maturanta, treba ih poslati na eksurziju, izlet, pa maturske večeri", priča Marijana.

Marijana prima dječji doplatak od 100 maraka, suprug Zlatko je zaposlen i izdržava domaćinstvo sa svojom platom od 500 maraka.

Muharem i Suada Kovačević imaju osmero djece. Povratnici su u selo Kotorsko nadomak Doboja. Oboje su nezaposleni. Jedini stalni prihod im je 140 KM dječijeg dohotka mjesečno. Kako bi prehranio porodicu Muharem radi teške fizičke poslove za dnevnicu od 20-tak maraka, piše Radio Slobodna Evropa.

„Kad me neko zovne da idem raditi, ja idem da radim. To radiš dva dana, deset ne radiš. Ja izbirljiv nisam, samo kad se zovnem, idem. Drugog ti nema“, priča Muharem.

Navedene porodice dijele sudbinu većine porodica u BiH, jer početak školske godine mnogim roditeljima će isprazniti kućne budžete.

Međutim, predstavnike vlasti ne zanima u kakvoj državi žive oni koji su ih izabrali na pozicije. Najugroženiji su penzioneri, kojima se penzije godinama nisu značajnije povećale uprkos stalnom rastu cijena. U boljoj situaciji nisu ni radnici. Većina njih je, usljed loše i kriminalne privatizacije, ostala na ulici tražeći svoja prava upravo na asfaltu.

S druge strane, kako to biva svakog septembra, na sceni su najave o novim poskupljenjima osnovnih životnih namirnica. Poljoprivrednici kažu kako se suša naročito odrazila na usjeve kukuruza. Sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH Sead Jeleč smatra kako će ipak doći do poskupljenja mlijeka i mesa, piše Radio Slobodna Evropa.

„Suša je uzela svoj danak tako da će se to osjetiti na cijeni stočnih proizvoda jer će poskupjeti ono sve što ulazi u cijenu mlijeka i u cijenu mesa kroz stočnu hranu“, kaže Jeleč.

Divljanje cijena osnovnih životnih namirnica i najave novih poskupljenja, a naročito hljeba, dokazuje da je stanje bezvlašća rezultiralo potpunim otkazivanjem kontrole svih institucija u BiH.

Ekonomski analitičar Duljko Hasić smatra kako će se ove jeseni u BiH osjetiti prave posljedice svjetske ekonomske krize.

„Kao ulje na vatru, došla je i nezapamćena suša koja je pogodila ne samo BiH nego i zemlje najveće žitnice. I to će prouzrokovati enormno povećanje cijena hrane“, upozorava Hasić.

Šutnja političkih stranka koje su dobile mandat za formiranje vlasti o enormnim poskupljenjima i najavama novih poskupljenja hljeba i ostalih osnovnih životnih namirnica, komunalnih usluga i naftnih prerađevina dokazuje da su građani ponovo prevareni i da izabrani zvaničnici rade samo u ličnom interesu ostvarivanja što boljih pozicija za novo četverogodišnje pljačkanje i ponižavanje obespravljenih građana, piše Radio Slobodna Evropa.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE