• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lična karta posvađala poslanike

Poslanici Skupštine BiH podijeljeni oko stava koje će pismo i državljanstvo biti navedeno na novim ličnim kartama, koje bi trebalo da se uvedu 2013. godine.

 Lična karta posvađala poslanike Izvor: MONDO

Poslanici stranaka iz Republike Srpske (RS) i bošnjačkih stranaka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH podijeljeni su u stavu da li nove lične karte treba da budu pisane i/ili ćirilicom, te da li među podacima treba da bude navedeno i državljanstvo entiteta.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma i poslanik SDA Šefik Džaferović informisao je poslanike da je ova komisija dala negativno mišljenje za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH, nakon što su odbijeni amandmani Lazara Prodanovića i Aleksandre Pandurević.

Džaferović smatra da amandman da se u ličnu kartu uvede ćirilično pismo znači vraćanje na pozicije od prije 10 godina, te da ograničava prohodnost dokumenta, dok navođenje državljanstva entiteta nije potrebno, jer su u ličnoj karti navode mjesto rođenja i izdavanja dokumenta.

On je pozvao Predstavnički dom da se zakon održi u životu i da se vrati Komisiji, te da se, ako bude potrebno, zatraži i mišljenje Savjeta ministara.

Dušanka Majkić iz SNSD upozorila je da je pitanje elektronskog potpisa, koji nova lična karta može sadržavati, riješeno zakonom RS.

"To nije u nadležnosti BiH, RS ima zakon po kojem je to isključivo u njenoj nadležnosti", istakla je Majkićeva, dok je Milica Marković poručila da Klub poslanika SNSD ne može podržati zakon kojim se negiraju ustavne kategorije kao što su jezik i pismo.

Petar Kunić iz DNS upitao je kome i zašto smeta da se entitetska identifikacija navede u ličnoj karti, podsjećajući da je ovo prije 10 godina izbjegnuto, jer je u BiH djelovao visoki predstavnik koji je terorisao posebno jedan dio zemlje.

"Riječ je o normalnim pitanjima - jeziku, pismu, državljanstvu, sve su to ustavne kategorije", zaključio je Kunić.

Više poslanika iz RS naglasilo je da ruski i bugarski građani imaju ćiriličnu ličnu kartu i da to ne predstavlja nikakav problem.

Za Boža Ljubića iz HDZ 1990 neosporno je da su dva entiteta, tri naroda, dva pisma i tri jezika ustavne kategorije u BiH, ali smatra da kategoriju entiteta na ličnoj karti treba ostaviti otvorenu dok se ne riješi pitanje i trećeg entiteta.

"Građanima treba omogućiti izbor da li će njihovi lični podaci biti napisani ćirilicom ili latinicom", rekao je Mato Franjičević iz HDZ BiH, čiji je jedini argument protiv dokumenta pisanog ćirilicom da bi to moglo predstavljati problem prilikom prelaska granice.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Bećirović ocijenio je da bi odbacivanje ovog zakona svima donijelo samo štetu.

Prijedloženim izmjenama i dopunama zakona o ličnoj karti u ovaj dokument ugrađuju se biometrijski podaci, isti kao u putne isprave, i uvodi se elektronski potpis, o čijem će se stavljanju na ličnu kartu građani dobrovoljno izjašnjavati.

Predviđena je i mogućnost preuzimanja putem pošte lične karte, čije bi izdavanje trebalo da počne najkasnije početkom 2013. godine.

Zamjena ličnih karata vršila bi se sukcesivno, po isteku sadašnjih.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE