• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nemamo para, ali idemo u kafanu!

Promet u ugostiteljstvu u RS prošle godine povećan je za oko milion marka, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.

 Nemamo para, ali idemo u kafanu! Izvor: MONDO

U udruženjima potrošača komentarišu da ovi podaci govore da je naš narod takav, pa što manje novca ima više troši u kafani.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS ukupan promet u ugostiteljstvu prošle godine iznosio je 104,4 miliona, a godinu prije 103,3 miliona maraka. Isti podaci pokazuju da je prošle godine u ugostiteljskim objektima na hranu potrošeno 51,9 miliona, a na alkoholna i bezalkoholna pića 26,1 milion maraka.

U banjalučkom kafiću "Dionis" kažu da imaju konstantan broj gostiju i da ne mogu govoriti o nekom porastu ili smanjenju prometa.

"Od marta do polovine oktobra imamo najviše posla jer tada radi bašta i imamo određen broj gostiju koji dolaze baš zbog bašte, a onda opet od oktobra do mart, imamo goste koji dolaze unutra, isto stalni gosti, tako da se može reći da se tu uvijek radi o konstantnom broju gostiju", navode u "Dionisu", prenose "Nezavisne novine".

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, kaže da je naša tradicija takva da je sve vezano za kafanu.

"Naš narod jednostavno voli da ide u kafane, bez obzira na ekonomsku situaciju i na to koliko imaju para u džepu, i bez obzira na to da li su to možda posljednje pare koje ima", prokomentarisao je Petrović i naveo da to najbolje ilustruje podatak "da kad god prođeš centrom Banjaluke, usred radnog vremena, možeš vidjeti da su sve kafane pune i da nema praznog mjesta".

Bojan Grebenar, predsjednik Omladinskog savjeta RS, kazao je da je jedan od razloga što mladi najviše izlaze u kafane to što imamo malo sadržaja za mlade, ali da to nije najveći razlog.

"Većina mladih nema naviku da ode na izložbu, na predstavu, u biblioteku, ukoliko nemaju potrebu. Tako je isto i kada je u pitanju posao, radije će sjedjeti u kafani i pričari kako je sve loše nego što će nešto preduzeti da to riješe. Tako je i sa odraslima, nažalost", kazao je Grebenar.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE