• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U BiH polovina mladih radi "na crno"

Sudeći prema statističkim podacima BiH prednjači u Evropi po broju mladih nezaposlenih ljudi, po broju zaposlenih “na crno”, pa i po kršenju prava na rad.

 U BiH polovina mladih radi "na crno" Izvor: MONDO

Brojni su primjeri kršenja prava radnika, od neisplaćivanja plata, nekorištenja godišnjih odmora i prekovremenog rada.

„Poslodavac, kad se i odluči da da šansu mladom radniku, nikad mu neće u prvi mah dati ugovor o radu, da je formalno zaposlen. Prvo ide rad na crno pa, ukoliko zadovolji, onda ide na onaj pripravnički, ili volonterski – što je najčešći slučaj. U suštini, mladi čovjek veoma dug vremenski period radi besplatno“, kaže Goran Stanković iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, osim navedenog, prisutan je i problem polne diskriminacije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Po meni, još je veći problem ukoliko je taj mladi radnik žena. Poslodavci imaju u glavi: 'ako se zaposli, ona će brzo ostati trudna, ići će na trudničko bolovanje, poslije će roditi pa će ići na porodiljsko, pa dvije godine nema ništa od nje, pa će proći godina dana, ona će ponovo zatrudniti', tako da se vrlo teško odlučuju da zapošljavaju mlade radnice, odnosno žene. Isto tako, kad su žene već u radnom odnosu, onda na sve načine, kada radnica ostane trudna, pokušavaju da izbjegnu svoje obaveze“, navodi Stanković.

Prema podacima Omladinske informativne agencije, gotovo šezdeset posto mladih je nezaposleno.

„Situacija jeste zabrinjavajuća. Za mlade bi bilo bitno da se sami zaista pokrenu, jer sve one vještine, bilo da se radi o znaju stranih jezika, bilo da se radi o poznavanju informatičkih vještina, to je nešto što niko neće umjesto njih uraditi. Govorim u globalu i većini, naravno. Prosječno mlada osoba treba stvarno da uradi znatno više nego ona u Evropi“, kaže Erol Mujanović, koordinator Programa za zapošljavanje i zadržavanje mladih u BiH.

Mujanović smatra da mladi iz Bosne i Hercegovine treba da shvate koliko je potrebno da se usavršavaju kako bi stekli dodatna znanja i vještine i povećali šanse da nađu posao.

„Mislim da većina mladih uopšte nisu ni svjesni koliki su to nedostaci – u odnosu na voz koji se mora uhvatiti na tržištu rada da bi dobili pristup bilo kakvom poslu. Imam osjećaj kao da su se prepustili vodi i čekaju da se nešto samo riješi. Međutim, vrijeme prolazi, a to se neće desiti.“

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE