• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ćirilica tone u zaborav

Iako je Ustavom RS navedeno da je ćirilica službeno pismo u RS, čini se kako ćirilica sve više pada u drugi plan.

 Ćirilica tone u zaborav Izvor: MONDO

U prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da je u gotovo svim gradovima Republike Srpske teško naći naziv firme, kafića, prodavnice... ispisan ćiriličnim pismom.
Tom mišlju vodila se i nekolicina korisnika najpopularnije društvene mreže današnjice, Fejsbuka, koja je osnovala grupu, čiji je jedini cilj zaštita ćiriličnog pisma. Koliko ljudi misli o tome, možda najbolje govori broj članova te grupe, koji je sramotno mali u odnosu na ono za šta se zalažu.

"Kako sam nedavno vadila pasoš, pitala sam službenicu da li mogu da se potpišem ćiriličnim pismom. Uz blagi izraz nezadovoljstva i nepovjerenja, nerazumljivo mi je rekla da mogu, iako to, u stvari, ne bi trebalo ni da se pita, jer imam pravo da pišem službenim pismom. U najmanju ruku sam joj bila sumnjiva", požalila se jedna Banjalučanka.

Potiskivanje ćirilice iz upotrebe praćeno je i većim uplivom stranih riječi u srpski jezik, pa tako danas, sve više, možemo da pročitamo ili čujemo, "kupujem u šoping centru", imam mnogo "fanova", osjećam se "kul", nismo "in" i slično..., piše "Fokus".

Po mišljenju stručnjaka, sunovratu ćirilice najviše je kumovala komunistička vlast u bivšoj Jugoslaviji, koja je pošto- poto nastojala da srpski i hrvastski jezik izjednači, pa je stvorila vještačku tvorevinu - srpskohrvatski jezik. Taj jezik učile su generacije i generacije, a mnogi su jedva dočekali da se ponovo vrate tome, pravdajući svoju odanost latinici čistom potrebom u savremenom svijetu, prepunom tehnoloških inovacija.

Ugledni lingvista Milorad Telebak podsjetio je da je ćirilica pismo srpskog jezika, a navodi da smo dvoazbučni apsolutno nisu tačni.

"Ako pogledamo u okruženju, primijetićemo da svi oni, koji pišu latinicom, isključivo koriste to pismo, bez upotrebe ćirilice. S druge strane, mi zarad nečijih interesa, žrtvujemo svoje pismo. Nekada smo bili dvoauzbučni, ali to vrijeme je prošlo. Kako je došlo do državne podjele, tako je došlo i do jezičke podjele. S druge strane, ćirilica je jedno od najsavršenijih pisama, s tradicijom dugačkom skoro hiljadu godina, a mi je se polako odričemo. Nigdje u svijetu nećete naći pismo s manje znakova i fonetskim principom jedan glas jedan znak. Apsurd je da nas niko ne tjera da natpise glavnih ulica i gradova Srpske ispisujemo na latiničnom pismu, a mi to u posljednje vrijeme konstantno činimo", naveo je on.

Prema njegovim riječima, ukoliko se jedan narod odrekne svog pisma, to je isto kao da se odriče samog sebe.

"Između jezika, naroda i pisma stoji znak jednakosti. Nema jezika bez naroda, oni zajedno nastaju, zajedno traju i zajedno će nestati. Jedno bez drugog ne mogu. Ako uskoro po tom pitanju nešto ne promijenimo nisam siguran kakva nas sudbina čeka", rekao je Milorad Telebak.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE