• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka leži na termalnim vodama?

Privredno društvo “Manvit” sa sjedištem u Rejkjaviku na Islandu zatražilo je koncesiju na tri godine za istraživanje termalnih voda na području Banjaluke.

 Banjaluka leži na termalnim vodama? Izvor: MONDO

Iz “Manvita” poručuju da su najjača firma na svijetu u oblasti istraživanja geotermalnih izvora, a da u ovaj projekat planiraju da ulože 2,8 miliona maraka.

"Do saradnje je došlo na inicijativu profesora Petra Gvera sa Mašinskog fakulteta. Oni su iz satelita snimali tlo Banjaluke, tako da smo uvjereni da tu zaista postoje termalna bogatstva", kaže direktor “Manvita” Banjaluka Borislav Petrović, prenosi "EuroBlic".

U Banjaluci su istraživanja termalnih voda rađena još 1937. godine i napisano je nekoliko studija na tu temu. Za “Manvit” je studiju opravdanosti radila prijedorska firma “Rudprom”, koja je dala mišljenje o tome na kojim lokacijama bi bilo najbolje bušiti. Iako u skupštinskom materijalu stoji da će se bušiti na 35 metara kvadratnih, na gradskom i prigradskom području, u “Manvitu” još ne znaju prezicne lokacije.

"Firma “Rudprom” je dala neke prijedloge, ali ćemo u saradnji sa gradskom upravom i Urbanističkim zavodom utvrditi tačne lokacije jer sada ne znamo da li će to biti privatno ili gradsko vlasništvo. Kada se završi procedura dodjele koncesije, doći će inženjeri “Manvita” sa Islanda koji imaju iskustva u toj oblasti. Nađemo li vodu temperature najmanje 50 stepeni, postojaće mogućnost eksploatacije', kaže Petrović.

Banjaluka leži na jednom od najtrusnijih dijelova RS. Nakon razornog zemljotresa 1969. godine, izrađena je seizmička mapa kojom su označene problematične tačke. Međutim, pošto još nisu definisane tačne lokacije bušotina, nije poznato postoji li mogućnost urušavanja tla.

"Istražna bušenja ne bi trebalo da budu opasna, ali eksploataciona mogu da dovedu do opasnosti", smatra seizmolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Sveto Vrhovac.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE