• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Krevet za 800 maraka!

Ilegalno tržište kreveta u banjalučkom studentskom domu je življe nego ikada, pa je ležaj u pojedinim slučajevima dostigao astronomsku cijenu od čak 800 KM!

 Banjaluka: Krevet za 800 maraka! Izvor: MONDO

Student Ekonomskog fakulteta, koji nije želio da mu se pominje ime, naglašava da su mnogi prodavci kreveta digli cijenu, jer su shvatili da je u Banjaluci iz godine u godinu sve više studenata, a broj kreveta je isti.

"Prije ste mogli ležaj kupiti i za 450, 500 KM, a sada je ta cifra 600 do 800 KM. Prosto, neki studenti žele da zarade, a dok je studentskih domova i studenata niko neće iskorijeniti kupoprodaju kreveta, pa ni policija", kaže ovaj student za "Press RS".

On, s druge strane, negoduje što su se u kupoprodaju uključili i neki vječiti studenti, koji za uslugu prodaje kreveta uzimaju procenat.

"Znam djevojku koja je tražila 600 KM, a preprodavcu šta ostane, pa je čovjek zaradio 200 maraka, prodavši sobu momku iz Hercegovine. Ipak, to se kupcima
isplati. Da plaćaju sobu u gradu po 200 KM, a ne kao u domu 10,15 KM za mjesec, godišnje bi ih izašlo čak 2,400 KM. Inače, pobornik sam akcije u kojoj će nadležni u domovima konačno istjerati vječite studente i „veziste" da ne zauzimaju mjesto onima kojima je krevet preko potreban", nada se budući ekonomista.
Radomir Pavlović, koji živi u jednom od studentskih paviljona je ogorčen činjenicom da se malo radi na sprečavanju ilegalnog boravka u domu.

"Ilegalaca ima i cijena od 800 KM za krevet je realna, mada se toliko nije uzimalo otkada znam za fakultet. Ne daj bože da se desi da ilegalac napravi incident u domu. Ko će onda odgovarati", upozorava Pavlović.

S druge strane, Milica P., studentkinja treće godine jednog od banjalučkih fakulteta prodaje krevet u domu da naplati što je proteklih godina vrijedno učila.

"Živim u gradu s cimerkom. Više plaćam, ali se bar lijepo provedem i obučem kada prodam krevet", kaže ova studentkinja.

Sudentkinja Maja S. iz Teslića kupuje dom jer ga nije mogla dobiti zakonskim putem.

"Popustila sam u učenju a krevet kupujem jer nemam novca za stan i neću da me „deru" stanodavci. Roditelji su bez posla, pa mi je dom jedini izlaz i spremna sam da ga platim do 700 KM. Da su ljudi iz ministarstva prosvjete izgradili nove paviljone, sigurna sam da bih upala, jer sam dobar student", ističe Maja.

Aleksandar Jakovljević, predsjednik SOBL-a ne podržava ilegalno stanovanje u domu, ali kaže da će toga uvijek biti.

"Do sada se uvijek išlo na „legalizaciju" da svako ima legitimaciju ako bi se desio neki problem. Tako|e, rukovodstvo studentskog doma je kažnjavalo one koji su prodavali krevete oduzimanjem 20 bodova na sljedećim konkursima što ih je praktično diskvalifikovalo. U tom smislu, napravljen je kompromis, jer kada bi se strogo provodio Zakon o studentskom standardu vjerovatno bi nastupio haos. Naime, propisi predvi|aju visoke novčane kazne za kupce i prodavce kreveta, ali i za nadležne koji to dozvoljavaju", objašnjava Jakovljević.

On ističe da je uvijek duplo više studenata koji konkurišu za krevet od broja raspoloživih mjesta.

"Ova negativna pojava bi se najbolje suzbila povećanjem smještajnih kapaciteta za studente o čemu smo razgovarali sa predstavnicima Ministarstva prosvjete i kulture RS. Oni su obećali da bi gradnja četvrtog paviljona SC „Nikola Tesla", kapaciteta 850 ležajeva na površini od 20.000 kvadratnih metara trebala biti završena do početka školske 2012/2013. godine", najavljuje Jakovljević.

"Press RS" podsjeća da je rukovodstvo SC „Nikola Tesla" ranijih godina utvrdilo da je nelegalno prodato oko 700 kreveta. SC „Nikola Tesla ima 400 soba, 80 dvokrevetnih i 320 trokrevetnih, a ukupno raspolaže sa 1.120 kreveta.

Zakon o studentskom standardu propisuje da student, uz ostalo, ima pravo na smještaj u ustanovi studentskog standarda i da se ta prava, obaveze i odgovornosti ne mogu prenositi. Student tako može privremeno ili trajno izgubiti pravo na smještaj u studentskom domu ako narušava pravila ustanove, ustupi, odnosno neovlašćeno koristi pravo drugog lica ili ako pravo na smještaj stekne krivotvorenom ispravom. Po članu 23. ovog zakona novčano od 30 do 300 KM kazniće se student koji ustupi, ili neovlašćeno koristi pravo drugog lica koje mu ne pripada. Tako|e, novčano od 1.000 do 15.000 KM kazniće se ustanova studenstkog standarda ako u ustanovu primi studenta suprotno odredbama zakona, a odgovorno lice u ustanovi od 300 do 1.500 KM.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE