• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez ostavki i suspenzija u institucijama BiH

Mnogi visoki zvaničnici BiH odavno trebali da služe zatvorske kazne, ali umjesto toga oni su i danas na funkcionerskim pozicijama

 Bez ostavki i suspenzija u institucijama BiH Izvor: MONDO

Iako je Tužilaštvo BiH podiglo optužnice protiv nekoliko visokih zvaničnika u zajedničkim institucijama BiH, protiv kojih se vodi i istraga, niko od njih nije suspendovan iz službe, niti je podnio ostavku na funkciju koju obavlja.

Mnogi su, prema postojećim dokazima i izjavama svjedoka, odavno trebali da služe zatvorske kazne, ali umjesto toga oni su i danas na funkcionerskim pozicijama, piše "Glas Srpske".

List navodi da je protiv poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH i potpredsjednika SDA Šemsudina Mehmedovića istraga otvorena godinama. Za sada nema nikakvih naznaka o podizanju optužnice protiv njega, a Tužilaštvu BiH trebalo je šest godina da pokrene pitanje ratnih zločina u Tešnju za koje je, između ostalih, osumnjičen i Mehmedović.

On je na vrhu liste od devet osumnjičenih za zločin na Crnom vrhu gdje su odsijecanjem glave ubijeni zarobljeni srpski vojnici Blagoje Blagojević, Nenad Petković i Branislav Đurić. MUP Republike Srpske zatražio je istragu protiv Mehmedovića još 2005. godine.

Tužilaštvo BiH već dugo vodi istragu protiv ministra odbrane BiH Selme Cikotića za ratne zločine nad Hrvatima u Bugojnu, ali on, i pored sopstvene izjave u Sudu BiH koja je najjači dokaz protiv njega, i danas mirno obavlja ministarsku funkciju.

Ratni gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić, iako tužilaštva u BiH i Srbiji godinama vode istragu protiv njega zbog zločina počinjenih nad tuzlanskom kolonom JNA 1992. godine, sa funkcije poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH odstupio je tek kad mu je Centralna izborna komisija izrekla sankciju zbog sukoba interesa.

Iako je Tužilaštvo BiH nedavno podiglo optužnicu protiv načelnika Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) Muhidina Bašića, osumnjičivši ga da je silovao jednu Hrvaticu 1994. godine u Varešu, on je još zaposlen u ovoj agenciji. Na ostavku ne pomišlja ni direktor OBA Almir Džuvo za kojeg se iz dokumenta Agencije z aistrage i zaštitu BiH /Sipa/ vidi da je od hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića tražio da bude zaustavljena istraga protiv Bašića.

U Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i dalje radi Bajro Kulovac koji je u Tužilaštvu BiH saslušan i protiv kojeg je otvorena istraga jer je, prema tvrdnjama svjedoka, u predmetima "Kravica" i "Todorović i drugi" kao inspektor Sipe od njih iznuđivao izjave.

Za uzimanje izjava pod prisilom i za ucjenjivanje svjedoci terete i istražioce i tužioce Tužilaštva BiH Ibru Bulića, Mevludina Mujezinovića, Ejuba Zukića, stranog tužioca Kvai Hog Ipa, te istražioca Sipe Murisa Brkića. Svjedoci Tužilaštva, kao i osuđenici, u pisanoj formi i u izjavama datim u Sudu BiH, potvrdili su da su bili maltretirani i izmanipulisani, da su im izjave dopisivane i prepravljane.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE