• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijedlog budžeta RS 1,8 milijardi KM

Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2012. godinu iznosi 1,825 milijardi KM, koliko je bilo predviđeno i nacrtom.

 Prijedlog budžeta RS 1,8 milijardi KM Izvor: MONDO

Od toga se 1,439 milijardi KM odnosi na domaću budžetsku potrošnju, a 385,9 miliona KM na ostalu budžetsku potrošnju, rekao je ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija.

Obrazlažući Prijedlog budžeta u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Tegeltija je rekao da ukupni budžetski okvir za 2012. čine budžetski prihodi od 1,595 milijardi KM, primici od izdavanja hartija od vrijednosti od 100 miliona KM, primici od refundacije otplaćenih zajmova od krajnjih korisnika od 69,2 miliona KM i primici od dugoročnih zajmova od 60 miliona KM.

Tegeltija je rekao da je da je u Prijedlogu u odnosu na Nacrt budžeta Republike Srpske za 2012. godinu izvršena preraspodjela, tako što su za pet miliona KM umanjeni prihodi po osnovu poreza na dobit pravnih lica, za koliko su povećani primici od izdavanja dugoročnih obveznica. Na rashodovnoj strani, unutar zadatog budžetskog okvira od 1,825 milijardi KM, izvršene su izmjene kroz preraspodjelu sredstava u okviru i između budžetskih korisnika.

Tegeltija je rekao da su poreski prihodi u 2012. godini planirani u iznosu od 1,451 milijardi KM, što predstavlja povećanje od 82,6 miliona KM, odnosno šest odsto u odnosu na rebalans budžeta za 2011. godinu.

Prema njegovim riječima, prihod po osnovu poreza na dobit u 2012. godini iznosi 121,5 miliona KM, što predstavlja umanjenje od 11,3 miliona KM, odnosno 8,5 odsto u odnosu na iznos planiran rebalansom budžeta za 2011. godinu.

Projektovani prihodi po osnovu poreza na dohodak u 2012. godini iznose 199,6 miliona KM, što predstavlja uvećanje od 12,5 miliona KM, odnosno 6,7 odsto u odnosu na procijenjeni iznos u 2011. godini.

Po osnovu projektovanih prihoda od indirektnih poreza očekuje se da će biti doznačen iznos od 1,116 milijardi KM, što predstavlja uvećanje od 7,9 odsto u odnosu na 2011. godinu.

U 2012. godini očekuje se 144,7 miliona KM neporeskih prihoda, što predstavlja uvećanje od 11,3 miliona KM, odnosno 8,5 odsto u odnosu na iznos procijenjen u 2011. godini.

Tegeltija je rekao da rashodi za lična primanja u 2012. godinu iznose 699,7 miliona KM, što predstavlja uvećanje od tri miliona KM, odnosno 0,4 odsto u odnosu na sredstva koja su planirana rebalansom budžeta Republike Srpske za 2011. godinu.

Sredstva planirana za rashode po osnovu korišćenja roba i usluga u 2012. godini iznose 95,8 miliona KM, dok sredstva za subvencije iznose 115,5 miliona KM.

Tegeltija je rekao da će subvencije za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela iznositi 60 miliona KM, subvencije "Željeznicama Republike Srpske" 25 miliona KM, podsticaj izvoza 20 miliona KM, subvencije nefinansijskim subjektima u oblasti šumarstva pet miliona KM, subvencije za kamatne stope za stambene kredite mladih i mladih bračnih parova 900.000 KM.

Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno - otadžbinskog rata Republike Srpske, pored godišnjeg boračkog dodatka uvodi se kategorija mjesečnog boračkog dodatka, za šta su obezbijeđena dodatna sredstva, te sada ukupno izdvajanje za borački dodatak za 2012. godinu iznosi 40 miliona KM.

Prijedlogom budžeta Republike Srpske za 2012. godinu predviđene su i tekuće doznake za realizaciju akcionog plana za zapošljavanje i samozapošljavanje nezaposlenih boraca i djece poginulih boraca, za šta su obezbijeđena dva miliona KM, dodatna izdvajanja za borački dodatak, te doznake za zapošljavanje i samozapošljavanje nezaposlenih boraca i djece poginulih boraca.

Prijedlogom budžeta Republike Srpske za 2012. godinu obezbjeđena su i dodatna sredstva za neometan rad i funkcionisanje određenog broja budžetskih korisnika, uz istovremeno smanjenje ostale budžetske potrošnje i sredstava koja su Nacrtom planirana u okviru Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je večeras da je budžet Srpske za iduću godinu planiran veoma ambiciozno sa stanovišta izvornih prihoda Srpske, a vrlo restriktivno sa pozicije finansiranja.

"Na ovu politiku Vlada Srpske se opredijelila, jer nije željela da na bilo koji način ugrožava lična primanja onih koji primaju plate ili invalidnine iz budžeta Srpske", istakao je Tegeltija u završnoj riječi u Narodnoj skupštini, koja razmatra Prijedlog budžeta za 2012. godinu u iznosu od 1,825 milijardi KM, koliko je bilo predviđeno i nacrtom budžeta.

On je naglasio da je budžet Srpske za 2012. godinu tako koncipiran da će biti dovoljno za sve budžetske korisnike da mogu da obavljaju sve svoje osnovne funkcije, ali da neće biti ni za jednu instituciju i budžetskog korisnika previše, da može nekontrolisano da troši za ono što budžetom nije planirano.

Kada je riječ o prihodovnoj strani budžeta Srpske u 2012. godini, Tegeltija je naglasio da su tu moguća dva problema, koji su izvan domena i moći Vlade i parlamenta Srpske.

"Prvi se tiče budžeta zajedničkih institucija BiH i sve glasnijih najava da će se taj budžet nametnuti u okvirima koji značajno mogu da ugroze prihode od indirektnih poreza, koji pripadaju entitetima, opštinama i preduzećima za puteve", precizirao je Tegeltija.

On je rekao da je druga okolnost, koja može vrlo nepovoljno da utiče na sredstva Srpske, to što je u budžetu za 2011. godinu planirano 30 miliona KM koji predstavljaju prihode Srpske, a koji su sa jedinstvenog računa raspoređeni za budžet Federacije BiH.

"Riječ je o sredstvima iz druge polovine 2010. godine, koja još nisu refundirana. Potraživanja Srpske prema posljednjim procjenama govore da ćemo imati potraživanja i u zadnjem kvartalu između šest i osam miliona KM", istakao je Tegeltija.

Ukupni budžetski okvir za 2012. čine budžetski prihodi u iznosu od 1,595 milijardi KM, primici od izdavanja hartija od vrijednosti u iznosu od 100 miliona KM, primici od refundacije otplaćenih zajmova od krajnjih korisnika u iznosu od 69,2 miliona KM i primici od dugoročnih zajmova u iznosu od 60 miliona KM.

Na prihodovnoj strani budžeta izvršena je preraspodjela na način da su umanjeni prihodi po osnovu poreza na dobit pravnih lica za pet miliona KM, za koliko su povećani primici od izdavanja dugoročnih obveznica. Na rashodovnoj strani izmjene su izvršene unutar zadanog budžetskog okvira od 1,825 milijardi KM kroz preraspodjelu sredstava u okviru i između budžetskih korisnika.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE