• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samo Banjaluka ima uređaje za traženje nestalih

Banjaluka je jedini grad u Republici Srpskoj koji ima dva geofona sa kamerama, koji služi za traženje ljudi ispod ruševina u slučaju zemljotresa.

 Samo Banjaluka ima uređaje za traženje nestalih Izvor: MONDO

Iz Republičke uprave civilne zaštite podsjećaju na nedavni zaključak Vlade Republike Srpske kojim će biti obezbjeđena finansijska sredstva za nabavku još dva geofona sa kamerama. Tim uređajima raspolagaće Republička uprava civilne zaštite.

Ukoliko ova nabavka bude realizovana, namjera je da budu predati na upotrebu timovima za deminiranje Republičke uprave civilne zaštite.

Planirano je da bude izvršena i obuka za njihovu upotrebu koja će obuhvatiti 25 pripadnika timova za deminiranje i određen broj pripadnika civilne zaštite lokalnih zajednnica.

U slučaju realizacije nabavke geofona, nivo zaštite i spašavanja u ovom segmentu, bio bi podignut na znatno viši nivo, tvrde u Civilnoj zaštiti Republike Srpske gdje ističu da opremljenost i osposobljenost pomenutih službi nije na željenom nivou.

"Nabavka specijalizovane opreme za traganje za nestalima u ruševinama je izuzetno skupa, a obuka timova za ove namjene duga i složena", napominju u Republičkoj upravi.

Na nivou Republike Srpske i lokalnih zajednica, kod kojih je procjenom ugroženosti od prirodnih i drugih nesreća i identifikovan rizik od zemljotresa, postoje planovi zaštite i spašavanja iz ruševina.

Iz Republičke uprave podsjećaju da je početkom godine počela aktivnost na izradi procjene ugroženosti od prirodnih i drugih nesreća, u skladu sa navedednom metodologijom, koja predstavlja temeljni dokument i polaznu osnovu u izradi dokumenata plana.

Lokalne zajednice, kod kojih je identifikovan rizik od zemljotresa, imaju formirane jedinice specijalizovane namjene za zaštitu i spašavanje iz ruševina.

U slučaju zemljotresa, angažovanje postojeće građevinske operative bilo bi realizovano shodno zaključenim ugovorima između lokalnih zajednica i preduzeća koja posjeduju građevinsku mehanizaciju.

Iz Civilne zaštite podsjećaju da Republika Srpska i BiH pripadaju seizmički aktivnijem području koje se nalazi u sredozemno-trans-azijskom seizmičkom pojasu. Banjaluka, te južna, jugoistočna i zapadna Hercegovine imaju najveći stepen rizika od zemljotresa i u tim oblastima moguće su pojave jačih i najjačih zemljotresa.

Otežavajuću okolnost, kada je riječ o zemljotresu, predstavlja činjenica da uprkod ostvarenom napretku i dalje nije moguće sa sigurnošću predvidjeti vrijeme, mjesto i jačinu zemljotresa, kažu u Civilnoj zaštiti Republike Srpske.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE