• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kejsi pozdravio dogovor SNDS - SDP

Ambasador Velike Britanije u BiH Najdžel Kejsi pozdravio je dogovor SNSD-a i SDP-a BiH, posebno dio koji je fokusiran na ekonomiju.

 Kejsi pozdravio dogovor SNDS - SDP Izvor: MONDO

"Drugi segmenti dogovora djeluju mi vrijedni dalje operacionalizacije - poput pojednostavljenja i ubrzanja registracije firme, ratifikacije međunarodnih ugovora, poboljšanja sistema javnih nabavki, koji je trenutno kompleksan i izvor stalnih žalbi firmi iz moje i drugih zemalja EU. To se, van svake sumnje, može poboljšati", rekao je Kejsi za "Dnevni avaz".

Prema njegovim riječima, EU i još neke članice Savjeta za provođenje mira (PIK) posebno će biti zainteresovani za prijedloge dopuna procedura izbora tužilaca i sudija kroz Visoki sudski i tužilački savjet BiH.

"Pitanje nezavisnosti pravosuđa izuzetno je bitno za evropske integracije bilo koje zemlje. Mislim da imamo i mjesto gdje se o tome može razgovarati - to je strukturalni dijalog o pravosuđu koji je već u toku", poručio je britanski amabasador.

Kejsi očekuje da će se Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka zanimati za promjene u vezi sa Centralnom bankom BiH.

"Takođe, želim vidjeti napredak BiH na evropskom putu i to je prva stavka u dogovoru dvije stranke. Istorijski učinak za novi sastav Savjeta ministara BiH bio bi da se obezbijedi da BiH dobije status kandidata za ulazak u EU. To je velika prilika koja je pred novim sastavom Savjeta ministara i ja ih pozivam da je iskoriste", istakao je Kejsi.

Govoreći o izvještaju koji bi visoki predstavnik u BiH Valentin Incko trebalo da podnese u UN, Kejsi je kratko rekao da "Incko radi u punoj saradnji sa Upravnim odborom PIK-a".

"Očekujem da će nastaviti da se konsultuje sa nama i da dijeli brige koje ima. Izvještaj i izjave koje daje jasno kažu da se OHR u posljednje dvije godine namjerno uzdržavao da interveniše na domaćoj političkoj sceni. To je zajednički stav međunarodne zajednice koja hoće da domaći političari postižu dogovore i nalaze rješenja", naveo je Kejsi.

Britanski amabasador pozdravio je i ideju o nužnosti uređenja Federacije BiH, koja je "rogobatna, skupa i rastuće neefikasna".

"To se mora promijeniti. Ali to ne znači da bi promjenama u organizaciji Federacije došlo do daljih podjela unutar BiH. Ne zagovaramo dalje nacionalno dijeljenje, nove entitete ili slično. Ne mislimo da bi to bio napredak", pojasnio je Kejsi.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE