• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ALAC: Antikorupcijska stanica

Na radionici “Javno zagovaranje i pravna pomoć”, u organizaciji Transparency Internationala BIH predstavljen ALAC projekat u borbi protiv korupcije.

 ALAC: Antikorupcijska stanica Izvor: MONDO

Radionica je organizovana u partnerstvu sa Civil Rights Defenders – CRD, u sklopu projekta „Strengthening the fight against corruption through empowerment of NGOs, media and citizens“, a učesnicima skupa održanog u hotelu Evropa u Sarajevu predstavili su se različiti predstavnici civilnog sektora sa zanimljivim projektima iz oblasti pružanja pravnih pravne pomoći i javnog zagovaranja.

Projekat ALAC (Advocacy and Legal Advice Centre), predstavio je koordinator projekta Peđa Galić ispred Transparency International-a BiH.

Riječ je o projektu osmišljenom od strane Transparency International-a iz Berlina, kojim danas rukovodi više od 50 zemalja širom svijeta. ALAC projekat je dio globalnog pokreta, čija je mislija zaustavljanje korupcije i promovisanje transparentnosti, odgovornosti i integriteta u svim sektorima društva.
„ALAC pruža alternativni instrument pravne, logističke i informativne pomoći građanima na području BiH, koji su suočeni sa problemom korupcije. Projekat je osnovan 2003. godine, s ciljem osnaživanja građana u borbi protiv korupcije, poboljšanja antikorupcione legislative, povećanje transparentnosti i odgovornosti javnih institucija.“, rekao je tokom predavanja Peđa Galić.
„Uveli smo besplatnu liniju 0800 55 555 za prijavu slučaja korpucije. Linija je dostupna svim građanima, svakim radnim dnom od 09-17 časova. Takođe, elektronske prijave korupcije posljednje dvije godine predstavljaju najefikasniju i najčešće korišćenu metodu prijave korupcije.“, dodao je Galić.

Darko Brkan iz Udruženja građana „Zašto ne“, prisutnima je predstavio Pravo da znam portal za slobodan pristup informacijama.
„Riječ je o portalu koji pomaže građanima u procesu ostvarivanja prava koji proizilaze iz zakona o slobodnom pristupu informacijama u BiH. Putem ovog portala građani BiH mogu na jednostavan način da pošalju zahtjeve za slobodan pristup informacijama svim javnim institucijama, ustanovama i preduzećima u BiH i traže od njih informacije koje žele. Osim građana, portal mogu koristiti i predstavnici organizacija civilnog društva, novinari i predstavnici medija, kao i sve druge zainteresovane populacije. “, rekao je Darko Brkan.

Na radionici „Javno zagovaranje i pravna pomoć“ predstavili su se i Mirjana Popović ispred Centra za istraživačko novinarstvo CIN iz Sarajeva i Emir Prcanović, izvršni direktor Udruženja građana „Vaša prava“ sa prezentacijom iz sfere javnog zagovaranja Zakona o zabrani diskriminacije u BiH.

(Milica Kulić, MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE