• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dobrovoljačka - 21 godina od zločina

Delegacija iz RS u Sarajevu zapalila svijeće i položila cvijeće na mjestu stradanja pripadnika JNA prije 21 godinu.

 Dobrovoljačka - 21 godina od zločina  Izvor: MONDO

Polaganjem vijenaca na Spomen-krstu na Vojničkom groblju u Miljevićima, te kratkim prigodnim duhovnim programom u Istočnom Sarajevu danas je obilježena 21 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, kada su ubijena 42 vojnika, 71 je ranjen, dok ih 207 zarobljeno.

Vijence na Spomen-krstu položile su delegacije Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova koju je predvodio ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, te Ambasade Srbije u BiH.

Među onim koji su položili vijenac je i delegacija srpskih predstavnika u institucijama BiH, koju su činili šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Staša Košarac i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević, te predstavnici Boračke organizacije, kao i rodbina i prijatelji poginulih pripadnika JNA.

Košarac je, obraćajući se novinarima, ukazao da već 20 godina članovi porodica poginulih pripadnika JNA nisu u prilici da dođu na mjesto zločina bez ogromne policijske pratnje, što je ogledalo odnosa u BiH.

"Danas smo, takođe, prošli pored dvije značajne institucije - OHR-a i Delegacije EU - čiji su službenici svjedoci činjenice da su bile pojačane mjere obezbjeđenja. Bili su svjedoci da je nekoliko stotina policajaca čuvalo oko 150 do 200 ljudi. I to govori o porazu ove zemlje“, rekao je Košarac.

Gordana Gvozdenović, koja je u Dobrovoljačkoj ulici izgubila brata Obrada, rekla je da se, uprkos ogromnom obezbjeđenju, u Sarajevu danas nije osjećala slobodno.

"Bez obzira na toliki broj policajaca, nisam se osjećala slobodno na mjestu gdje je prolivena krv moga brata i njegovih drugova vojnika. Više nemam ni povjerenja u Tužilaštvo BiH, ali neću odustati u potrazi za istinom“, rekla je Gvozdenovićeva.

Bogdana Tomović, koja je u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine izgubila sina Zdravka, koji je bio vojnik JNA, rekla je da je ostvarila želju da dođe u Sarajevo i položi cvijeće na mjesto gdje je izgubila sve.

"Zahvalila bih svim ljudima koji su nam pružili podršku. Moj Zdravko je imao 19 godina...Da li će ikada proraditi svjest, jer se zločin desio“, pita ona.

Bivši pripadnik JNA Mihajlo Babović, koji je tokom tragičnih događaja u Dobrovoljačkoj ulici vozio kola hitne pomoći, rekao je Srni da su ga tada gađali snajperom, te da je nakon cjelodnevnog skrivanja u koritu rijeke Miljacke uhvaćen i odveden u Skupštinu grada Sarajeva.

"Tamo su me bacili na zemlju koja je bila prekrivena čaurama, što je samo moglo da se vidi u filmovima“, rekao je Babović.

On je napomenuo da mu je danas 78 godina i da je prije rata u Sarajevu radio 38 godina u Vojnoj bolnici, ali da ga nije zvao niko da posvjedoči o tome šta se dogodilo.

"Ubija me laž. Druga strana tvrdi da smo krenuli zauzimati Predsjedništvo. Nalog mog komandanta je bio da izvučemo ranjenike iz Doma armije“, rekao je Babović.

On je napomenuo da zbog silnih iznesenih laži namjerava i da podnese tužbu protiv člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je rekao da je "uzeo pušku iz Teritorijalne odbrane da brani Sarajevo".

"Valjda će on onda biti u mogućnosti da kaže ko je ubio moje kolege", dodao je Babović.

Željko Pantelić, koji je ranjen u Dobrovoljačkoj ulici, prisjetio se da su vojnu kolonu zaustavili civili koji su imali kape "zelena beretka", dok je druga grupa civila, kada je već počelo pucanje, izvlačila vojinke JNA iz vozila i tukla ih.

"Moj zastavnik, koji je bio u maskirnoj uniformi, skinut je do gola i tučen, a nama su oteli sve vrijedne stvari“, rekao je Pantelić, kojga su i nakon ranjavanja tukli u bolnici Koševo.

Tužno je da u federalnom Sarajevu niko od zvaničnika u ovom gradu nije spreman da se suoči sa zločinom nad pripadnicima JNA ni 21 godinu nakon što je počinjen, izjavio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić.

"Tužno smo što niko od zvaničnika grada Sarajeva ili kantona nije smogao snage da se s tim suoči ni nakon 21 godinu", rekao je Đokić novinarima u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, gdje su članovi porodica poginulih pripadnika JNA i delegacija srpskog naroda prislužili svijeće, uz velike mjere obezbjeđenja.

On je napomenuo da porodice žrtava nevino stradalih pripadnika JNA samo traže da se dođe do pravde, te da bi pravosudne institucije trebale ponovo da otvore istragu.

"Na ovom i drugim mjestima u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine napadnuti su pripadnici JNA i tom prilikom ubijena su 42 vojnika, od kojih 32 Srbina, šest Hrvata i po dva Albanca i muslimana, što pokazuje da je JNA u to vrijeme bila organizovana kao multinacionalna vojska", rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, krvava drama i mučki čin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ubrzali su "spiralu rata u BiH".

On je izrazio razočarenje što je i danas potrebno policijsko obezbjeđenje porodicama stradalih vojnika JNA kada dolaze da prisluže svijeće na mjesto stradanja njihovih srodnika u federalnom Sarajevu.

Đokić, koji je i predsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, odbacio je stereotipne pokušaje iz FBiH da se zločin u Dobrovoljačkoj ulici negira, kao da se nije ni dogodio.

Kolona iz Republike Srpske stigla je danas, pod jakim policijskim obezbjeđenjem, u nekadašnju Dobrovoljačku ulicu u Sarajevu, gdje su potom prislužene svijeće i položeno cvijeće na mjestu stradanja pripadnika JNA prije 21 godinu. 

Manja grupa bivših pripadnika muslimanske paravojne jedinice "Zelene beretke" razvila je zastavu sa ljiljanima na drugoj strani rijeke Miljacke kod mosta Drvenija, ali većih incidenata nije bilo. Oni su pjevali nekadašnju himnu BiH "Jedna si, jedina".

Tri autobusa krenula su jutros iz Istočnog Sarajeva ka Dobrovoljačkoj ulici u federalnom Sarajevu da odaju poštu stradalim pripadnicima JNA koji su ubijeni prije 21 godinu.

Među onim koji su danas došli da odaju poštu stradalim u Dobrovoljačkoj, osim Đokića, su i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, delegat u Domu naroda BiH Staša Košarac, predsjednik Organizacije porodica poginulih i nestalih civila i boraca Republike Srpske Nedeljko Mitrović, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević, te predstavnici grada Istočnog Sarajeva.

U Sarajevu i Istočnom Sarajevu danas se obilježava 21 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici kada su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih 207 zarobljeno.

Sjećanje na stradale 2. i 3. maja 1992. godine organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Za zločin u Dobrovoljačkoj ulici niko nije odgovarao, kao ni za mnoge druge zločine nad Srbima počinjene u prethodnom ratu.

Kolonu JNA, koja se početkom maja 1992. godine mirno povlačila iz Sarajeva, napali su pripadnici "zelenih beretki" i drugih paravojnih formacija. Napadom su rukovodili tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH.

Iako je za bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je presretnuta i mučki napadnuta.

U periodu od nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno. Ubijena su 32 Srbina, šest Hrvata, dva muslimana i dva Albanca, a od toga 10 oficira, 28 vojnika i četiri građanska lica na službi u JNA. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE